Δέκα χαρακτηριστικές συμπεριφορές των τοξικών ανθρώπων

Συντάκτης: Μαρίνα Πανέλα

Όλοι έχουμε δίπλα μας έναν τοξικό άνθρωπο που μας δυσαρεστεί, μας στενοχωρεί και διαταράσσει την ηρεμία μας. Τις περισσότερες φορές τον κρατάμε δίπλα μας και του επιτρέπουμε να μας καταπιέζει. Είναι, όμως, στο χέρι μας να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να τον απομακρύνουμε από τη ζωή μας.

Ο καλύτερος τρόπος για να είστε ευτυχισμένοι με κάποιον είναι να νιώθετε ευτυχισμένοι και μόνοι σας. Έτσι, η σχέση που θα δημιουργήσετε δεν θα είναι από ανάγκη αλλά από επιλογή. Επιλογή να γίνετε συνοδοιπόροι σε μία διαδρομή γεμάτη εμπειρίες και εικόνες, που προσφέρονται αμοιβαία, γεμάτη κατανόηση, εμπιστοσύνη, αλληλοσεβασμό, αλληλοεκτίμηση και αγάπη.

Κάποιες φορές, είτε ελπίζοντας πως η κατάσταση θα βελτιωθεί είτε από την αγάπη που αισθάνεστε, μετά τον κόπο και τον χρόνο που έχετε καταβάλει για να δημιουργηθεί αυτή η σχέση, είτε από τη δύναμη της συνήθειας, δεν μπορείτε να κρίνετε ορθολογικά και αποστασιοποιημένα.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, λοιπόν, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα κακοί, αλλά δεν σας ταιριάζουν. Δεν φταίνε, όμως, εκείνοι που δεν ξεδιπλώνετε τις καλύτερες εκφάνσεις του εαυτού σας, που δεν νιώθετε ολοκληρωμένοι και ευτυχείς και δεν μπορείτε να πραγματώσετε την αγάπη με τον τρόπο που ονειρεύεστε· φταίτε εσείς που δεν τους απομακρύνετε από τη ζωή σας.

Αυτοί οι άνθρωποι είναι τοξικοί· είναι σαν δηλητηριώδεις ουσίες που παράγονται και εκπέμπονται στην προσωπικότητά σας, με αποτέλεσμα να σας δημιουργείται μια αλλεργία, η οποία δεν επιτρέπει την ομαλή ανάπτυξη και βελτίωσή σας.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα της συναναστροφής με τους τοξικούς ανθρώπους

Με αυτούς τους ανθρώπους, το μόνο που κάνετε είναι να αναλώνεστε, προσπαθώντας να ελέγξετε και να βελτιώσετε τη μεταξύ σας σχέση και επικοινωνία, χαλιναγωγώντας συχνά τα δικά σας μόνο πάθη, αλλάζοντας, ακόμα, και τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς σας και τις συνήθειές σας, προκειμένου να βρείτε ένα σημείο ταύτισης. Έτσι, όμως, καταλήγετε να χάνετε τον εαυτό σας.

Τα χαρακτηριστικά του τοξικού ανθρώπου

1. Δεν χαίρεται με τη χαρά σας

Κατά βάθος, επικρατεί μία μόνιμη πάλη για το ποιος υπερτερεί στη σχέση σας, για το ποιος πετυχαίνει περισσότερους στόχους, για το ποιος έχει ανώτερη δουλειά, είναι πιο έξυπνος, έχει βιώσει περισσότερες εμπειρίες. Δεν χειροκροτεί με την καρδιά του τα κατορθώματά σας, δεν σας επευφημεί για τους κόπους σας, τα ταλέντα και τις επιτυχίες σας. Επιπλέον, στις αποτυχίες του είναι πολύ εύκολο να σας μειώνει περισσότερο και να τονίζει αποκλειστικά το πώς θα φερόταν αυτός σε αντίστοιχες περιστάσεις ως «ο αλάνθαστος».

2. Θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο και ταπεινώνει τους άλλους

Πιστεύει ότι η ζωή του αξίζει περισσότερο από τη ζωή των άλλων. Υποτιμάει όχι μόνο τους δικούς σας φίλους, το δικό σας οικογενειακό περιβάλλον, αλλά συχνά ακόμα και το δικό του, θεωρώντας τον εαυτό του αξιότερο, περισσότερο δουλευταρά, εξυπνότερο, ομορφότερο και μοναδικό.

3. Είναι απότομος, σκληρός και αποκομμένος από το κοινωνικό σύνολο

Προτιμάει να περνάει χρόνο με τον εαυτό του, επιλέγοντας, μερικές φορές, ακόμα και την ολική απομάκρυνσή του από φίλους και οικογένεια. Δεν αισθάνεται εύκολα τύψεις για τις πράξεις του· αντίθετα, θεωρεί τον εαυτό του πάντα σωστό, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

4. Είναι χειριστικός και θέλει να ελέγχει τα πάντα

Επιδιώκει να ελέγχει όχι μόνο όσα αφορούν την προσωπική και επαγγελματική του ζωή, αλλά και τις συνήθειες των φίλων του, τον τρόπο ντυσίματος του συντρόφου του, τις παρέες της οικογένειάς του, θεωρώντας ότι πάντα μόνο ο ίδιος διαθέτει το κατάλληλο κριτήριο αξιολόγησης.

5. Θυμώνει με το παραμικρό και εκνευρίζεται με οτιδήποτε δεν πραγματοποιείται με τον τρόπο που εκείνος επιθυμεί

Εάν κάτι δεν εξελιχθεί με τον τρόπο που ο ίδιος το είχε στο μυαλό του, αντιδρά, φωνάζει και ασκεί στους άλλους ψυχολογικό πόλεμο, προκειμένου να νιώσει νικητής, να γίνει το χατίρι του, να πάρει επιβεβαίωση και να νιώσει θαυμασμό.

6. Θέλει να είναι πάντα το επίκεντρο και όλοι να τον θαυμάζουν

Είναι εγωκεντρικός και εγωπαθής, αδιαφορεί για τα συναισθήματα των άλλων και επιζητά, μονίμως, θετικά σχόλια. Επιδιώκει να είναι «ο αρχηγός» της παρέας, της οικογένειας, του επαγγελματικού του περιβάλλοντος και, γενικά, να έχει το επάνω χέρι σε οποιαδήποτε διαπροσωπική σχέση δημιουργεί στη ζωή του.

7. Είναι μονίμως κακοδιάθετος, μίζερος και απαισιόδοξος

Βλέπει πάντοτε την αρνητική πλευρά των πραγμάτων και συχνά στοχεύει να περάσει το ίδιο συναίσθημα και στους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω του. Εάν κάτι δεν του αρέσει, επιθυμεί να είναι απεχθές σε όλους. Δε αντέχει το να αισθάνεται συναισθηματικά χειρότερα από τους άλλους και, αν χρειαστεί, είναι ικανός να τους μειώσει, προκειμένου να ανέβει η ψυχολογία του.

8. Γίνεται αηδιαστικά καλός, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του

Τα καλά λόγια που θα πει, το προσωπείο του ευγενικού και ενάρετου ανθρώπου που θα υιοθετήσει, η καλή κίνηση που θα κάνει έχουν συχνά απώτερο σκοπό. Επιζητά τα κομπλιμέντα, τους επαίνους και την επιβράβευση. Μιλάει πάντα για τα κατορθώματά του και θεωρεί τον εαυτό του ολοφάνερα τον πιο σπουδαίο.

9. Δεν σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα

Δεν προσπαθεί ιδιαίτερα να μπει στη θέση των άλλων. Ενδιαφέρεται περισσότερο να ικανοποιηθεί το «εγώ» του, ακόμα και αν πατήσει επί πτωμάτων. Δεν διαθέτει ενσυναίσθηση και φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τις αντοχές και τα όρια των γύρω του. Συχνά, τονίζει τα ελαττώματά σας ή παίζει, εσκεμμένα, με τις ανασφάλειές σας. Είναι κακός ακροατής και, ακόμη χειρότερα, θεωρεί ότι δεν υπάρχει καν λόγος να γίνεται ακροατής.

10. Δρα υπόγεια και συμφεροντολογικά

Θα σας τη φέρει από εκεί που δεν το περιμένετε, θα εκμεταλλευθεί την ανάγκη σας για βοήθεια, θα σας αποκρύψει κάτι το οποίο μπορεί να σας χαροποιήσει και θα σας πει ψέματα προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Έχει μελετήσει αυστηρά τις κινήσεις του, έχει δεύτερο πλάνο και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους ηθικούς φραγμούς του, αν έχει, προκειμένου να αισθανθεί νικητής.

Οι συμπεριφορές αυτές προφανώς και έχουν αρνητική επιρροή πάνω μας. Πολλές φορές ένας άνθρωπος μπορεί να έχει ένα μόνο χαρακτηριστικό από τα παραπάνω, οπότε η τοξικότητά του δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμη. Έτσι, μπορεί να σταθούμε στα θετικά χαρακτηριστικά του, να αγνοήσουμε την τοξικότητά του και να συμβιβαστούμε.

Με τον καιρό, όμως, ένα χάσμα αρχίζει να δημιουργείται ανάμεσά μας, κατανοούμε τις διαφορές μας ως προς τον τρόπο σκέψης και δράσης, αποκτούμε μία μόνιμη σύγχυση και βαδίζουμε σε έναν δρόμο γεμάτο εμπόδια, που δεν καταλαβαίνουμε καν από πού και ποτέ προέκυψαν.

«Μα δεν ήταν όλα καλά;» αναρωτιόμαστε. Και όμως, οι λεπτομέρειες ήδη από την αρχή μίας σχέσης, μίας φιλίας, μίας συνεργασίας κάνουν τη διαφορά. Τα μικρά πράγματα, τα οποία κάποτε περνούσαν απαρατήρητα ή, ακόμα χειρότερα, μας φαίνονταν «χαριτωμένα ελαττώματα», ξαφνικά μας φαίνονται βουνό.

Ο άνθρωπος είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει στον πυρήνα του, αλλά μπορεί με τον καιρό να δουλέψει σιγά-σιγά πάνω στα ελαττώματά του, έστω σε αυτά που μπορεί να αναγνωρίσει ο ίδιος στον εαυτό του ή αυτά που έχει ακούσει έπειτα από επαναλαμβανόμενες παρατηρήσεις των γύρων του.

Προσπαθώντας, όμως, να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι τους ανθρώπους αυτούς, καταλήγουμε να χάνουμε τον εαυτό μας. Είναι σαν να προσπαθούμε να βγάλουμε όλο το νερό από ένα βαθύ πηγάδι για να δούμε τον πάτο του και, τελικά, να πνιγόμαστε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, για τον εαυτό μας κυρίως, είναι να κολυμπήσουμε προς την επιφάνεια του νερού και να απομακρυνθούμε, ελεύθεροι πλέον, περπατώντας σε καθαρό έδαφος.

Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να φεύγεις μακριά από έναν άνθρωπο που αγαπάς, έναν άνθρωπο που έχεις συνηθίσει στην καθημερινότητά σου, έναν άνθρωπο που, έστω και σε μικρά, απλά πράγματα, σε έχει βελτιώσει ή σου έχει χαρίσει όμορφες αναμνήσεις. Αλλά, πιστέψτε με, το να αφήνουμε τον εαυτό μας να δίνει έναν ατέρμονο αγώνα και να αναλωνόμαστε σε αυτόν ψυχικά και σωματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ακόμα πιο δύσκολο και μελλοντικά περισσότερο επιβλαβές. Όσο πιο πολύ μείνουμε μέσα στη μάχη, τόσο πιο πολλές πληγές θα αποκτήσουμε.

Συντάκτης: Μαρίνα Πανέλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.