Δέκα πράγματα που αποκαλύπτει η γλώσσα μας για την υγεία μας

Συντάκτης: Flowmagazine

Η γλώσσα βοηθάει στην επεξεργασία της τροφής, αλλά και στην εκφορά των λέξεων. Από τη γλώσσα ωστόσο μπορούμε να βγάλουμε   χρήσιμα συμπεράσματα για την υγεία μας, αφού μπορεί να μας προειδοποιήσει έγκαιρα με κάποια σημάδια.

Αν αλλάξει η εμφάνισή της ή  η μορφολογία της μπορεί να είναι σημάδι που να υποδηλώνει κάποιο σύμπτωμα σοβαρής ασθένειας ή τα αρχικά σημάδια εμφάνισης μιας πάθησης.

Από παιδάκια θυμόμαστε πως, το πρώτο πράγμα που ζητάει ο γιατρός είναι να ανοίξουμε διάπλατα το στόμα για να το εξετάσει. Και βέβαια δεν είναι μια τυχαία πρακτική, αφού από την εμφάνιση της γλώσσας μπορούμε να εντοπίσουμε διάφορες παθήσεις ή προβλήματα.

Αναγνωρίστε τα «σημάδια» και μάθετε άμεσα αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Κυάνωση

Παρατηρείται λόγω της μείωσης του ποσού του οξυγόνου στο αίμα. Συμβαίνει στην καρδιακή ανεπάρκεια, στην αναπνευστική ανεπάρκεια και στη ανοξία. Στην κυάνωση, τα χείλη και η γλώσσα γίνονται ωχρά μπλε.

Ίκτερος 

Κιτρινωπός αποχρωματισμός όλων των βλεννογόνων του σώματος (συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας), που οφείλεται στην αύξηση της χολερυθρίνης στο αίμα. Παρατηρείται στην ηπατίτιδα, στην απόφραξη του χοληδόχου πόρου  και στην αυξημένη καταστροφή των ερυθροκυττάρων.

Ουραιμία

Παρατηρείται σε αύξηση της ουρίας και άλλων αζωτούχων προϊόντων στο αίμα. Σε αυτή την περίπτωση η γλώσσα παίρνει καστανό χρώμα.

Οξέωση

H γλώσσα γίνεται καφέ με μια χαρακτηριστική μυρωδιά κετόνης από το στόμα.

Ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης

Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης (βιταμίνη Β2), οδηγεί στο βαθύ ροζ χρωματισμό της γλώσσας, με πόνο και σχισμές των χειλιών.

Ανεπάρκεια Νιασίνης

Η ανεπάρκεια της νιασίνης (βιταμίνη Β3) και άλλων του συμπλέγματος των Β βιταμινών, κάνει τη γλώσσα έντονα κόκκινη. 

Αναιμία

Είναι η μείωση στο ποσοστό αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Σε σοβαρή αναιμία η γλώσσα γίνεται ωχρή.

Άσπρο χρώμα

Εάν η γλώσσα έχει άσπρο χρώμα, κατά πάσα πιθανότητα έχει προκληθεί από μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή ακόμη και τσιγάρων.Μερικές φορές ωστόσο, στο εσωτερικό του στόματος εμφανίζονται λευκές κηλίδες ή πλάκες στη γλώσσα και αυτό είναι μια κατάσταση που ονομάζεται λευκοπλακία και απαιτεί προσοχή, καθώς θεωρείται προκαρκινικό στάδιο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει ιατρική εξέταση.

Καντιντίαση

Πρόκειται για μυκητιασική λοίμωξη που επηρεάζει τους βλεννογόνους του σώματος. Η γλώσσα παρουσιάζει λευκές αλλοιώσεις.

Αφυδάτωση

Εάν η γλώσσα είναι ξηρή, τότε μάλλον υπάρχει αφυδάτωση. 

Προβλήματα πέψης και κυκλοφορίας του αίματος

Εάν η γλώσσα είναι παραπάνω υγρή από το κανονικό, τότε μπορεί να σημαίνει πως  υπάρχουν προβλήματα πέψης και κυκλοφορίας του αίματος.

Κακή διάθεση και μειωμένη διάθεση για φαγητό

Εάν είναι λεπτή, μπορεί να σημαίνει πως υπάρχει μειωμένη όρεξη για φαγητό αλλά και γενικότερα κακή διάθεση.

Πρησμένη γλώσσα

Εάν η γλώσσα είναι πρησμένη και έχει σημάδια από τα δόντια, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται σε κούραση ή προβλήματα χώνεψης των τροφών.

Πόνος στη γλώσσα

Εάν πονάει, τότε μπορεί να φταίει ένας πονόδοντος, είτε ένας πόνος στα ούλα, είτε αναιμία, είτε νευραλγία ή ακόμη και ένας έρπητας στο στόμα. Αν ο πόνος επιμένει χρειάζεται επίσκεψη σε ειδικό.

Εξογκώματα στη γλώσσα από μολύνσεις

Εάν η γλώσσα έχει εξογκώματα, μπορεί να φταίει μια μόλυνση από στρεπτόκοκκο, είτε οφείλεται σε  υποθυρεοειδισμό , είτε σε γενικές μολύνσεις, είτε σε κακοήθη αναιμία, είτε σε ένα λεμφαγγείωμα. Η επίσκεψη στο γιατρό είναι απαραίτητη για μια λεπτομερή εξέταση όπως επίσης και στην περίπτωση που υπάρχει αλλαγή στην υφή και τη μορφολογία της.

Τρίχες στη γλώσσα από μόλυνση

Εάν η γλώσσα βγάζει τρίχες, μπορεί να φταίνε χρόνιες διαταραχές ή μόλυνση από βακτήρια. Μπορεί να βγάζει τρίχες λόγω κατανάλωσης καφέ, τσιγάρου. Μπορεί επίσης να οφείλεται  σε θεραπεία από αντιβιοτικά ή εξαιτίας  στοματικών διαλυμάτων  που περιέχουν οξειδωτικούς και στυπτικούς παράγοντες.  Κάτι τέτοιο μπορεί να προκληθεί   επίσης  αν εκτεθεί ο λαιμός και το κεφάλι σε ακτινοβολία.

Γλώσσα που τρέμει

Εάν η γλώσσα τρέμει, πιθανότατα να οφείλεται σε νευρολογικές διαταραχές ή στο γεγονός ότι, ο θυρεοειδής αδένας δε λειτουργεί σωστά.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον παρατηρηθεί αλλοίωση οποιασδήποτε μορφής της γλώσσας, η επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό είναι απαραίτητη.   

Πηγή   

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…