Δέκα μήνες πάνω στο δέντρο…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Δέκα μήνες πάνω στο δέντρο…Αυτό που νιώθει η Μιράντα Γκίμπσον για τη προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ούτε ανησυχία, ούτε καν αγάπη, αλλά… πάθος! Η νεαρή Αυστραλέζα ακτιβίστρια συμπλήρωσε 300 ημέρες παραμονής πάνω σ’ έναν γιγαντιαίο ευκάλυπτο (!), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παράνομη και ανεξέλεγκτη υλοτομία αυτών των δέντρων στο νησί της Τασμανίας, νότια της Αυστραλίας. Η Μιράντα είναι αποφασισμένη να μείνει πάνω στον ευκάλυπτο μέχρι να προστατευθούν με ομοσπονδιακό νόμο τα δάση της περιοχής, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τους ασυνείδητους.

Για περίπου δέκα μήνες το σπίτι της Μιράντα Γκίμπσον είναι μια πλαστική πλατφόρμα μερικών τετραγωνικών μέτρων, η οποία βρίσκεται 60 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, πάνω σ’ έναν ευκάλυπτο ηλικίας 400 ετών. Η ίδια πήρε την απόφαση να προστατέψει το δέντρο, αλλά και τα διπλανά του, με την ίδια της τη ζωή. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας καθυστερεί (αδικαιολόγητα, κατά την ακτιβίστρια) να νομοθετήσει για την προστασία των δασών στο νότιο τμήμα της Τασμανίας, με συνέπεια μόνο τον περασμένο χρόνο να «εξαφανιστούν» από προσώπου γης δέντρα σε έκταση 572.000 εκταρίων! Παρά τις ικεσίες επιστημόνων και ακτιβιστών να αναγνωριστεί η έκταση ως μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, οι πολιτικοί δεν κάνουν κάτι και η παράνομη υλοτομία ζει και βασιλεύει.

Δέκα μήνες πάνω στο δέντρο…Η Μιράντα ανέβηκε στο δέντρο τον περασμένο Δεκέμβριο και με το απαράμιλλο πείσμα της κατάφερε να στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου στο πρόβλημα. Φυσικά η ζωή της σ’ αυτόν τον περιορισμένο χώρο και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μόνο εύκολη δεν χαρακτηρίζεται. Εφοδιάζεται με τρόφιμα και νερό που προσφέρουν συναγωνιστές της και περιβαλλοντικές οργανώσεις μέσω ενός… κουβά που γεμίζει με τα απαραίτητα και τον τραβάει η ίδια πάνω στο «σπίτι» της. Κάνει μπάνιο μέσα σε μια πλαστική μπανιέρα και μόνο όταν ο καιρός το επιτρέπει. Τις κρύες νύχτες τις πέρασε απλά με… περισσότερα σκεπάσματα. Η μόνη «διασκέδαση» που επιτρέπει στον εαυτό της είναι ένας φορητός υπολογιστής και σύνδεση με το διαδίκτυο, όπου μπορεί εκτός των άλλων να ενημερώνει και το blog της, στο οποίο αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια τη ζωή της και πληροφορείται τις εξελίξεις για το θέμα της.

Η ίδια λέει ότι δεν την ενδιαφέρουν τα ρεκόρ, εκτός αν κινήσουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αυτή τη στιγμή το ρεκόρ παραμονής σε δέντρο το κατέχει η Τζούλια Χιλ, η οποία κάθισε σχεδόν δύο χρόνια πάνω σ’ ένα γιγαντιαίο δέντρο στην Καλιφόρνια. Η Μιράντα λέει ότι δεν θέλει να καθίσει τόσο και προσπαθεί να πιέσει την κυβέρνηση να νομοθετήσει, αλλά δηλώνει αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει τον ευκάλυπτο με κανέναν τρόπο.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…