Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι…

Συντάκτης: Νίκη Σταματοπούλου

Οι φίλοι αποτελούν σημαντικό πυλώνα στη ζωή. Κατά πόσο όμως είμαστε ίδιοι με τους ανθρώπους που αποκαλούμε φίλους μας και εκείνοι αποτελούν καθρέφτη του εαυτού μας;

Η αξία της φίλιας είναι αναντίρρητη και αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα για την ολοκλήρωση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Μέσω των αληθινών φίλων το άτομο αποκτά αυτοπεποίθηση,αντιμετωπίζει τα προβλήματά του και νιώθει συναισθηματικήπληρότητα και ευεξία.

Πώς όμως οι φίλοι μας αποτελούν καθρέφτη του εαυτού μας και κατά πόσο η γνωστή ρήση «δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι» επιβεβαιώνεται;

Όσα η φιλία ενώνει

Αιώνες πριν, στο γνωστό του έργο «Φαίδρος», ο Πλάτωνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ομοιότητα γεννά φιλία», αποδεικνύοντας ότι οι φίλοι μας όντως αντικατοπτρίζουν τον εαυτό μας.

Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι…

Κάθε άτομο δεν συνυπάρχει τυχαία με άλλους ανθρώπους.Για μιααληθινή φιλία απαραίτητα κριτήρια είναι όχι μόνο τα κοινάενδιαφέροντα αλλά και οι κοινοί στόχοι. Ο άνθρωπος επιδιώκει να έχειφίλους που θα τον κάνουν καλύτερο, θα του επισημάνουν ταελαττώματά του και θα τον βοηθήσουν στο να μην παραμένει στάσιμος.


Διαβάστε επίσης: Ο φίλος «από κούνια» είναι πάντα ο πιο αναντικατάστατος


Όσα η φιλία δοκιμάζει

Η φιλία δεν αποσκοπεί μόνο στο να περνά κάποιος ευχάριστα την ώρατου κάνοντας ευχάριστες συζητήσεις. Η φιλία δοκιμάζεται μέσα από τις δυσκολίες και θεμελιώνεται μέσα από την ενσυναίσθηση.

Η αληθινή φιλία είναι εκείνη που ο Αριστοτέλης αποκαλούσε «φιλία της αρετής και του αγαθού». Εκείνη που δεν βασίζεται την ικανοποίηση του προσωπικού συμφέροντος αλλά στην εκτίμηση τωναρετών και των ιδανικών των μελών μιας φιλικής σχέσης. Εκείνη πουείναι πανταχού παρούσα όχι μόνο στα δύσκολα αλλά και σταευχάριστα. Εκείνη που συμπάσχει στη λύπη αλλά και χαίρεται αληθινάμε τη χαρά των άλλων.

Ο αληθινός φίλος είναι χαρούμενος καιενθουσιασμένος για μας,όταν κάτι καλό συμβαίνει και θα γιορτάσει τις επιτυχίες μαζί μας.

Η εφηβική φιλία

Ειδικά στην περίοδο της εφηβείας. η λαϊκή ρήση «δείξε μου τονφίλο σου, να σου πω ποιος είσαι» είναι εφαρμόσιμη, καθώς οι φίλοι επηρεάζουν ιδιαίτερα το άτομο. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο έφηβος παρασύρεται από τους φίλους του με δυσμενείς συνέπειες για τον ίδιο,ή άλλες όπου ένας σωστός φίλος μπορεί να τον στηρίξει, να τον βοηθήσει αλλά και να τον επηρεάσει θετικά κατά την περίοδο αυτή.

Δείξε μου τον φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι…

Οι φιλίες που κρατάς

Οι φίλοι αποτελούν βασικό στυλοβάτη στη ζωή μας και επειδήακριβώς τους επιλέγουμε είναι άνθρωποι καίριας σημασίας για μας. Κι όσο κι αν η λαϊκή ρήση υποστηρίζει την ομοιότητά μας με τους φίλους μας αυτό δεν είναι κανόνας. Ο κανόνας είναι να είναι αληθινοί, να μας κρατούν προσγειωμένους, να μας στηρίζουν, να συμβάλλουν στησυναισθηματική μας ευεξία και πάνω απ’ όλα μας κάνουν καλύτερουςανθρώπους.

Όπως είχε πει άλλωστε χαρακτηριστικά και ο William Shakespeare «ένας φίλος γνωρίζει ποιος είσαι, καταλαβαίνει πού ήσουν, αποδέχεται αυτό που έχεις γίνει και, ακόμα, σου επιτρέπει ευγενικά να εξελιχθείς».

Συντάκτης: Νίκη Σταματοπούλου,

Influence:

Είμαι Φιλόλογος – απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ. Το 2013 απέκτησα την εξειδίκευση της Ειδικής Παιδαγωγού…