Decluttering: ξεσκαρτάρισμα χώρου και ψυχής

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Αν είστε και εσείς από αυτούς που έμαθαν από την οικογένειά τους να μην πετάνε τίποτα ή να κρατάτε πράγματα για ασήμαντους λόγους, καλό θα είναι να αναθεωρήσετε αυτή σας τη συνήθεια.

Η ακαταστασία δημιουργεί χάος, το οποίο επηρεάζει την ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε. Περιορίζει επίσης την ικανότητα του εγκεφάλου σας να επεξεργάζεται πληροφορίες. Είναι μια μορφή οπτικής απόσπασης της προσοχής, η οποία αυξάνει τη γνωστική υπερφόρτωση και μπορεί να μειώσει τη μνήμη εργασίας. Εάν ο χώρος σας είναι ανοργάνωτος, μπορεί να είναι δύσκολο να εστιάσετε ή να συγκεντρωθείτε.Το ξεκαθάρισμα της ακαταστασίας και η ανάπτυξη συστημάτων για τη φύλαξη ορισμένων πραγμάτωνείναι απαραίτητα για τη διαχείριση των καθημερινών δραστηριοτήτων και τη βελτίωση της διαχείρισης του χρόνου.

Ξεκίνα φτιάχνοντας μια λίστα

Είναι ευκολότερο να τηρήσετε ένα πρόγραμμα, όταν γνωρίζετε ακριβώς τι χρειάζεται να κάνετε. Το πλάνο θα σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στον στόχο σας, αλλά και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Προσθέστε στη λίστα με τις διάφορες αγγαρείες και τα σημεία στα οποία μαζεύονται συνήθως τα περισσότερα πράγματα, ώστε να κάνετε το ξεκαθάρισμα των περιοχών αυτό μέρος της εβδομαδιαίας σας ρουτίνας.

Μικρά μικρά βήματα

Το συγύρισμα του σπιτιού σπάνια είναι στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, γι’ αυτό συνεχώς το αναβάλλουμε. Ένας τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση αυτή είναι να σημειώσετε στην ατζέντα σας την ημέρα ή την ώρα που θα αφιερώσετε στη συγκεκριμένη εργασία. Μπορείτε, για παράδειγμα, να προγραμματίζετε 20 λεπτά κάθε βράδυ για το συμμάζεμα ενός δωματίου. Μην αγχωθείτε εάν δεν το ολοκληρώσετε στον καθορισμένο χρόνο, γιατί μπορείτε απλά να ορίσετε μια νέα ημέρα και ώρα για να το τελειώσετε.

Decluttering: ξεσκαρτάρισμα χώρου και ψυχής

Οργάνωση και ψυχική υγεία

Τα ακατάστατα περιβάλλοντα μπορεί να προκαλέσουν απογοήτευση, αδυναμία και αίσθημα υπερφόρτωσης.Η υπερβολική ακαταστασία οδηγεί συχνά σε αισθήματα ντροπής, απελπισίας και ενοχής. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, που το καθιστά όλο και πιο δύσκολο να βρείτε κίνητρα για να ξεκινήσετε.Το ξεκαθάρισμα αυξάνει την αυτοεκτίμηση, δημιουργεί υγιείς συνήθειες και ενισχύει την παραγωγικότητα. Ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο, να τονώσει τη διάθεση και να προωθήσει τη χαλάρωση.

Χώρος και ενέργεια

Όλα όσα έχουμε και φέρνουμε στο σπίτι μας καταλαμβάνουν μέρος του χρόνου, της ενέργειας και του χώρου μας. Ενώ κάποια πράγματα αξίζουν τον κόπο, συνήθως υπάρχουν αντικείμενα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και θα μπορούσαμε να ζήσουμε άνετα χωρίς αυτά.Όσο περισσότερα πράγματα έχουμε, τόσο περισσότερα πράγματα πρέπει να καθαρίσουμε, να οργανώσουμε και να διαχειριστούμε. Το να προσπαθούμε να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο σε ένα ακατάστατο σπίτι απαιτεί περισσότερο χρόνο, ενέργεια και προσπάθεια.

Ξεφορτώνοντας τα πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε, δημιουργείτε περισσότερο χώρο και του δίνετε μια πνοή, που σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε στα σημαντικά πράγματα.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.