DaVinci Resolve: ένα δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Το DaVinci Resolve είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο επαγγελματικών προδιαγραφών που έχει χρησιμοποιηθεί από κινηματογραφικούς παραγωγούς. Εδώ και λίγα χρόνια κυκλοφορεί δωρεάν και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για δουλειές ή προσωπικές σας ανάγκες.

Βίντεο και επεξεργασία

Η εικόνα διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο σε όλα τα μέσα. Τα κοινωνικά δίκτυα εκτόξευσαν τη ζήτηση βίντεο και φωτογραφιών. Η παραγωγή βίντεο υψηλής ποιοτικής στάθμης είναι ζητούμενο πάρα πολλών εταιριών και η λεπτομερής επεξεργασία τους είναι απόλυτη προτεραιότητα. Το να ξέρεις να χειρίζεσαι ένα επαγγελματικό πρόγραμμα είναι τεράστιο προσόν και αποτελεί αντικείμενο σεμιναρίων ή και πτυχιακών προγραμμάτων προκειμένου να έχει κάποιος τα τυπικά προσόντα για να στελεχώσει μια επιχείρηση.

Η δωρεάν έκδοση

Το DaVinci Resolve είναι ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα επεξεργασίας βίντεο με λαμπρή ιστορία στο χώρο της παραγωγής διεθνώς και συμμετοχή σε πολλές διάσημες ταινίες. Σχετικά πρόσφατα η εταιρία που το κατασκευάζει αποφάσισε να το δίνει δωρεάν αλλάζοντας τα δεδομένα στην παγκόσμια κυριαρχία των ανταγωνιστικών προγραμμάτων της Adobe. Έτσι αν μπείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα: https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/ θα μπορέσετε να το κατεβάσετε και να πειραματιστείτε.

Οι δυνατότητες

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει άφθονες δυνατότητες τόσο σε επεξεργασία εικόνας και ήχου όσο και σε προσθήκη τίτλων αρχής και τέλους ή μέχρι και εφέ. Είναι ένα λειτουργικό και εύκολο λογισμικό με τον κλασσικό χρονικό άξονα στον οποίο αναπτύσσονται τα επιμέρους βίντεο και οι ηχητικές επενδύσεις. Μπορούν να μπουν κινούμενες λέξεις και φυσικά να μοντάρουμε με πολλαπλούς τρόπους τα αποσπάσματα της ταινίας μας. Γίνεται να διαφοροποιήσουμε τους χρωματισμούς και να βελτιώσουμε την ποιότητα του ήχου που μπαίνει σε ανεξάρτητο κανάλι.

DaVinci Resolve: ένα δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο

Οι ευκολίες

Βίντεο 4Κ μπορούν να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας με εκπληκτικά αποτελέσματα. Επίσης για να πραγματοποιηθούν όλα πιο γρήγορα μπορείτε να μετατρέψετε το πρωτογενές υλικό σε πιο ελαφριά αρχεία και όταν εξάγετε το τελικό βίντεο το πρόγραμμα διατηρεί τα αρχικά χαρακτηριστικά και παράγει ένα τέλειο βίντεο χωρίς καμία έκπτωση της ποιότητας. Μπορείτε να ανοίγετε σε παράθυρα διαφορετικά βίντεο της συλλογής σας και να διαλέγετε έτσι πιο εύκολα σε ποια σημεία θα αρχίσετε και θα σταματήσετε τη ροή.

Το ποιοτικό αποτέλεσμα

Αυτό που μετράει είναι το ποιοτικό αποτέλεσμα και η ευελιξία για διαφορετικές λειτουργίες και γρήγορη βελτιστοποίηση των πλάνων και της μουσικής. Μπορείτε να γίνετε άριστοι χειριστές παρακολουθώντας βίντεο διαλέξεις στο youtube ή ακόμη καλύτερα να κάνετε κάποιο σεμινάριο εξ απόστασης ή δια ζώσης. Υπάρχουν και ξενόγλωσσα σχετικά σεμινάρια με πολύ χαμηλές τιμές σε διεθνείς εκπαιδευτικές πλατφόρμες.

Επαγγελματικό εφόδιο

Πάνω απ’ όλα, εκτός από το να διασκεδάσετε και να έχετε μια εξαιρετική επιλογή για επεξεργασία βίντεο και δημιουργία ταινιών, αποκτάτε ένα σημαντικό εφόδιο για το βιογραφικό σας που θα σας βοηθήσει και επαγγελματικά. Δεν αφορά μόνο σε άτομα που τους ενδιαφέρουν οι εταιρίες παραγωγής ταινιών ή η τηλεόραση. Αφορά και σε όλα εκείνα τα άτομα που θα κληθούν να φτιάξουν ένα βίντεο για τα social media ή θα προΐστανται αντίστοιχων ομάδων. Το σύγχρονο διαδίκτυο ευνοεί όσο ποτέ τις προβολές και απαιτεί ταχύτητα, ομαδικότητα καθώς και καλλιτεχνική και τεχνική αρτιότητα. Είναι στο χέρι σας να μάθετε κάτι καινούργιο και παράλληλα να κερδίσετε μια ακόμη περγαμηνή για την επαγγελματική σας εξέλιξη.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…