David Bowie, ο ανατρεπτικός!

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Το όνομα του είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη glam και την art rock. Καλλιτέχνης που δεν φοβήθηκε να προκαλέσει με την εμφάνισή του σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ανά χρονικά διαστήματα άλλαζε την εμφάνιση του ανάλογα με την περσόνα που ήθελε να αντιπροσωπεύσει. Πιο χαρακτηριστικές του εμφανίσεις είναι ως Ziggy Stardust,Thin White Duke, Aladdin Sane, Major Tom, Cloud και άλλες. Για το λόγο αυτό η καριέρα του χαρακτηρίζεται από συνεχείς επαναπροσδιορισμούς και αλλαγές, μουσική καινοτομία και εντυπωσιακή εμφάνιση.

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες ο πολυτάλαντος βρετανός έχει αφήσει το στίγμα του στην παγκόσμια μουσική σκηνή και συνεχίζει ενεργά. Εκτός από μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής ο Bowie έχει παίξει και σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες. Το πραγματικό του όνομα είναι David Robert Jones. Το άλλαξε σε David Bowie από το παραδοσιακό αμερικάνικο μαχαίρι bowie, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος «Είναι το μέσο που συνενώνει γεγονότα και παραισθήσεις». Η μουσική του παιδεία άρχισε να χτίζεται όταν σε ηλικία 12 ετών άρχισε μαθήματα σαξόφωνου. Στη συνέχεια πέρασε από διάφορες μπάντες όπως τους Konrads(το πρώτο του συγκρότημα), τους King Bees, τους Lower Third, τους Riot Squad και άλλες. Τα πρώτα του σόλο άλμπουμ βγήκαν προς το τέλος της δεκαετίας του ’60 όμως δεν είχαν καμία σχέση με τον Bowie που γνωρίζουμε σήμερα.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία της καριέρας του έπαιξαν τα μαθήματα που έκανε για δραματικές τέχνες, υπό τον Lindsay Kemp. Με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκε η γοητεία του καλλιτέχνη για κάθε τι παράξενο και ξεκίνησε η επιθυμία του για την παρουσία του στο κοινό υπό τη μορφή περσόνας. Είναι ο μοναδικός που κατάφερε να έχει τέτοια απήχηση με την ξεχωριστή παρουσία του στη σκηνή που άλλαζε ανά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τον ήχο και τα τραγούδια του.

“Offstage I'm a robot. Onstage I achieve emotion. It's probably why I prefer dressing up as Ziggy to being David.”

Η αρχή έγινε όταν ο Bowie εμφανίστηκε ως Ziggy Stardust. Επιθυμία του ήταν να δημιουργήσει έναν χαρακτήρα που θα γινόταν popείδωλο. Στην επιστροφή του λοιπόν από τις ΗΠΑ στην Αγγλία ο Bowie δημιούργησε τον εξωγήινο κοκκινομάλλη και με ιδιαίτερο ντύσιμο Ziggy Stardust. Η εμφάνισή του συμβάδιζε και με την ερμηνεία του στη σκηνή που ήταν προκλητική και αμφιλεγόμενη. Παρόλα αυτά την περίοδο αυτή είχε πολλές επιτυχίες με τραγούδια όπως το “Starman“, “John, I’m Only Dancing” και άλλα.

“When you think about it, Adolf Hitler was the first pop star.”

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 η εικόνα του δέχθηκε μετά από τέτοιου τύπου δηλώσεις ένα μερικό πλήγμα. Την περίοδο αυτή αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα εθισμού σε ναρκωτικά ενώ παράλληλα ενσάρκωνε τη μορφή του “Thin White Duke”. Σε σχέση με τις προηγούμενες εμφανίσεις του ήταν πιο συντηρητικός, ντυμένος με ρούχα σε στυλ καμπαρέ όμως λειτούργησε για τον ίδιο ως ένα προσωπικό τέρας.

Στη συνέχεια ο δίσκος του, “Heroes” αλλά και συνεργασίες που πραγματοποίησε μπόρεσαν να τον κάνουν να ξεφύγει από τον εθισμό του και να απογειώσει την καριέρα του. Το “Under Pressure” σε συνεργασία με τους Queenέγινε γνωστό τόσο σε Ην.Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ, ενώ ο δίσκος “Let’s Dance” λίγα χρόνια αργότερα έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία και κατόρθωσε να γίνει πλατινένιος και στις δύο μεγάλες μουσικές αγορές. Την περίοδο αυτή συνεχίζει και την καριέρα του ως ηθοποιός με εμφανίσεις σε ταινίες όπως “Labyrinth”, “Yellowbeard”, “The Last Temptation of Christ” και άλλες.

Στις αρχές του ’80 παραδέχτηκε πως ήταν αμφιφυλόφιλος, κάτι που κατά τον ίδιο αποτελεί από τα μεγαλύτερα λάθη που έχει κάνει στην καριέρα του. Κυρίως για την ανταπόκριση που είχε στο σαφώς πιο συντηρητικό αμερικάνικο κοινό. Παρόλα αυτά κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να αμφισβητήσει τη μουσική του. Η φωνή του είναι μοναδική. Ακούγοντας τη δισκογραφία του, γίνεται αντιληπτό πώς η χροιά του αλλάζει από τραγούδι σε τραγούδι. Πρόκειται για έναν μοναδικό καλλιτέχνη με πολλά τουρ συναυλιών στην καριέρα του που συνεχίζει ακόμα και σήμερα. Είναι από τις προσωπικότητες που έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη μουσική και γενικότερα την pop κουλτούρα.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr