David Bowie, ένα διαφορετικό βλέμμα στην μουσική ιστορία

Συντάκτης: Νίκος Σέρβος

Μιλάμε για τον «εξωγήινο» της παγκόσμιας μουσικής που επηρέασε όσο λίγοι τις εξελίξεις στη σύγχρονη μουσική. Στο διαφορετικό του βλέμμα ζωντάνευε πάντα το πάθος του ασυμβίβαστου και υπέροχα διαφορετικού.

Δεν χρειάζεται να έχει ακούσει κάποιος τραγούδια ή δίσκους του David Bowie για να τον γνωρίσει και να τον αναγνωρίσει ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην παγκόσμια μουσική σκηνή και όχι μόνο για το είδος που εκπροσωπούσε. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να τον εντάξει κάποιος σε συγκεκριμένο είδος. Κάθε δεκαετία που έκλεινε αυτός ήδη δημιουργούσε, συνέθετε και ερμήνευε με το στυλ που θα καθόριζε την επόμενη. 

Η νοσταλγία του Major Tom έφερε στη γη τον Ziggy Stardust

Όλα ξεκίνησαν με τον Major Tom. Τον αστροναύτη που χάζευε το μπλε του πλανήτη μας από το διάστημα. Και μας το τραγουδούσε. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να μας το περιγράψει αν όχι μέσω μιας τέχνης. Κι έπειτα από κάποιες δυσκολίες επέστρεψε στην γη, αλλά όχι μόνος. Κρυφά μαζί του και ίσως εν αγνοία του προσγειώθηκε κι ο Ziggy Stardust. Ένας εξωγήινος που μας επισκέφτηκε για κάποια χρόνια και μας έμαθε να ακούμε με κάπως διαφορετικό τρόπο.

Λίγο μετά το «Space Oddity», το πρώτο single του D. Bowie στο οποίο μάθαμε για τις περιπέτειες και την νοσταλγία του Major Tom, προβλήθηκε η ταινία «Ο άνθρωπος που έπεσε στη γη». Και άρχισαν οι ζωντανές εμφανίσεις του Ziggy Stardust. Μα ποιος ήταν αυτός, τέλος πάντων; Ο Bowie, ποιος άλλος; Του άρεσε να υποδύεται ρόλους και το έκανε αρκετά πειστικά. Κατά περιόδους υιοθετούσε κι ένα άλλο όνομα και μια άλλη προσωπικότητα κι έτσι μας παρουσιάζονταν στους δίσκους αλλά και στη σκηνή. 

Και ξεκίνησε ντυμένος στα ασημί, μ’ ένα punk μαλλί και δυο μάτια με διαφορετικό χρώμα. Και τότε όλοι πιστέψαμε ότι ήταν εξωγήινος. Όχι μόνο από την εμφάνιση του, μα κι από την μουσική, που όμοια της δεν είχαμε ακούσει μέχρι τότε. Κι αν όχι εξωγήινος, σίγουρα από το μέλλον διότι ήταν όντως χρόνια μπροστά οι μουσικές που μας χάρισε και συνάμα χαρακτηρίζουν ηχητικά όσο λίγες το κομμάτι του αιώνα των πιο σημαντικών αλλαγών για την ζωή του ανθρώπου.

Ο αιώνας των αλλαγών και του Bowie

Ηλεκτρισμός, τηλέφωνο, τηλεόραση, Ίντερνετ. Παγκόσμιοι πόλεμοι. Κι ο Bowie. Και δυστυχώς στην περίπτωση μας, η ιατρική εξέλιξη. Και λέω δυστυχώς γιατί μας προσγείωσε ανώμαλα από το όνειρο στο οποίο μας ταξίδευε ο τραγουδοποιός. Είχε δύο μάτια με διαφορετικά χρώματα κι αυτό συνέβαλε τα μέγιστα στο να στηθεί ο μύθος γύρω από το όνομα του.

Το ατύχημα για τα μάτια μιας κοπέλας γέννησε τον Ziggy

Δεν θα μπω σε ιατρικές ορολογίες. Αυτό που μας νοιάζει είναι ότι κάπως ιατρικά εξηγούταν το πρόβλημα στον ένα αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα να φαίνεται πως έχει διαφορετικό χρώμα. Αλλά δεν ήταν έτσι εκ γενετής. Όχι, δεν ήταν εξωγήινος. Μόνο είχε φάει μια μπουνιά στα 15 του από έναν συμμαθητή του για άλλου τα μάτια. Μιας κοπέλας που διεκδικούσαν κι οι δύο τότε. 

Και επειδή πέρα από μια μουσική ιδιοφυία  ήταν και ένας εξαίρετος άνθρωπος τελικά, κάποια στιγμή ευχαρίστησε δημόσια αυτόν τον συμμαθητή για το καλό που του έκανε, που γέννησε τον Ziggy Stardust. Κι αυτή ήταν η αρχή γιατί μετά ακολούθησαν κι άλλοι. Κι άλλες πρωτότυπες μουσικές. Και σήμερα νοσταλγούμε και ξαφνιαζόμαστε συγχρόνως ακούγοντας τες. 

“Planet Earth is blue and there’s nothing I can do”. Μ’ ακούς Major Tom;

Συντάκτης: Νίκος Σέρβος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.