Δάσος της Δαδιάς

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι ένα από τα σημαντικότερα χερσαία οικοσυστήματα στην περιοχή του Έβρου και  καταφύγιο για τα τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης.

Γενικές Πληροφορίες

Το δάσος το διαχειρίζεται Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Βρίσκεται κοντά στο Σουφλί κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Αντικείμενο του πάρκου είναι η προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου, αλλά και οικολογικές δραστηριότητες σχετικές με τον αγροδιατροφικό τομέα και την σηροτροφία (η τέχνη της εκτροφής μεταξοσκωλήκων). 

Σωτήρες του γύπα

Ένα σημαντικό αντικείμενο του πάρκου είναι η προστασία των διαφόρων ειδών γύπα και μάλιστα είναι το καταφύγιο για τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης. Ο γύπας είναι πτωματοφάγο-αρπακτικό ζώο ο οποίος είχε έρθει στο χείλος του αφανισμού γιατί η λαθροθηρία  (η οποία πλέον διώκεται) και η καύση των νεκρών ζώων από τους κτηνοτρόφους μείωσε την τροφή του. Για να αποφευχθεί ο αφανισμός οι υπεύθυνοι έχουν έλθει σε συμφωνία με τους κτηνοτρόφους και παραλαμβάνουν τα νεκρά ζώα των μονάδων τους προς βρώση  από τους γύπες. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες για πεζοπορία και μελέτη από κοντά των ζώων.

Κέντρο ενημέρωσης

Αν είστε στην ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου και ο χρόνος σας δεν επιτρέπει πλήρη επίσκεψη μπορείτε να επισκεφθείτε το κέντρο ενημέρωσης. Στο κέντρο προσφέρεται πλήρης σχετική ενημέρωση, αλλά και η δυνατότητα παρατήρησης με ειδικά κυάλια.

Μετάβαση

Η μετάβαση γίνεται οδικώς μέσω Εγνατίας και λοιπού εθνικού οδικού δικτύου προς  Αλεξανδρούπολη και έπειτα προς Σουφλί. Η σήμανση είναι σαφής και επαρκής.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.