Δάση: Η φυσική πηγή οξυγόνου υπό απειλή

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου

Η ανεξέλεγκτη βιομηχανική ανάπτυξη και ο εμπρησμός πλήττουν ανεπανόρθωτα τα δάση, τον φυσικό πνεύμονα της γης, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα του περιοδικού Science, οι ανεξέλεγκτα αυξανόμενες θερμοκρασίες παγκοσμίως και οι πυρκαγιές, που αποτελούν κατάλοιπα της κλιματικής αλλαγής, οδηγούν στην μείωση της δασικής ανάπτυξης, της πυκνότητας και βιωσιμότητας των δέντρων και των δασικών εκτάσεων,  με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας  οικολογικής αποσταθεροποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα δάση δεν έχουν την υφιστάμενη δύναμη να αποθηκεύουν σε ίδια κλίμακα διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο την ατμόσφαιρα, το ίδιο το περιβάλλον και κατ’επέκταση τον άνθρωπο.

Ο McDowell, επιστήμονας γης στο Pacific Northwest National Laboratory του Υπουργείου Ενέργειας, δήλωσε ότι τα δάση «παλαιάς» ανάπτυξης είναι απαραίτητα για την συντήρηση και σταθεροποίηση του κλίματος, επειδή απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και το αποθηκεύουν στους κορμούς των δέντρων, στις ρίζες και στο έδαφος.

Ωστόσο, τέτοια δάση – αυτά που είναι ηλικίας άνω των 140 ετών – έχουν μειωθεί κατά 30% παγκοσμίως από το 1900, γεγονός που αποδίδεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες όπως ο εμπρησμός και η ανεξέλεγκτη βιομηχανική εξάπλωση.

Ακόμη μελέτες αποδεικνύουν  ότι τα δέντρα «πεθαίνουν» δύο φορές πιο γρήγορα τώρα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική συγκριτικά με 40 χρόνια πριν, γεγονός που εν μέρει αποδίδεται στην αύξηση των θερμοκρασιών, κατάλοιπου της κλιματικής αλλαγής και αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση, αφού μεταξύ άλλων οι απειλές για την υπερθέρμανση του πλανήτη στα δάση επιδεινώνονται από τη συγκομιδή ξυλείας.

Έτσι τα δάση χάνουν τον ρόλο τους ως σημαντική δεξαμενή άνθρακα αλλά και την ανθεκτικότητά τους, ειδικά εάν η ημερήσια θερμοκρασία υπερβεί τους 32 βαθμούς Κελσίου, μια κατάσταση που θα πλήξει μεγάλο ποσοστό των δασών.

«Τα τροπικά δάση αποθηκεύουν επί του παρόντος το ισοδύναμο ενός τετάρτου του αιώνα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, η υπερθέρμανση του πλανήτη κινδυνεύει να μειώσει αυτό το απόθεμα εάν η ανάπτυξη των δέντρων μειωθεί ή αν το ποσοστό θνησιμότητας των δέντρων αυξηθεί, επιταχύνοντας παράλληλα την κλιματική αλλαγή», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Cirad.

Μάλιστα η παρακμή των δασών δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο στην ανατροφοδότηση του κλίματος:

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον άνθρωπο σκοτώνουν τα δέντρα, τα οποία με τη σειρά τους εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, προκαλώντας επίσης την κλιματική αλλαγή εις διπλούν, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο.

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.