Δανία: Ένα σύντομο οδοιπορικό

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Οδηγός επιβίωσης στη Δανία: μια απολαυστική αποτίμηση  της επίσκεψης σε μία από τις  ωραιότερες  Σκανδιναβικές χώρες. 

Η Δανία είναι σε πολλούς από εμάς γνωστή  από τα παραμύθια του Άντερσεν

Σύντομο οδοιπορικό στη Δανία; Έχεις τόσα πολλά να δεις και να κάνεις, που ακούγεται  οξύμωρο. Όμως όλα γίνονται τη σωστή ώρα, με την κατάλληλη προετοιμασία. Η Δανία, η ονειρική χώρα που έχουμε γνωρίσει περισσότερο μέσα από τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν ‘Αντερσεν, έχει  πρωτεύουσά της την Κοπεγχάγη και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού Σγιέλαν. 

Η Δανία αλλιώς 

Η Δανία είναι γνωστή αλλιώς και ως Βασίλειο της Δανίας ή Δανιμαρκία. Η χώρα βρίσκεται στη Σκανδιναβία και πιο συγκεκριμένα στη Βόρεια Ευρώπη.  Συνορεύει από ξηράς με τη Γερμανία, ενώ από τη θάλασσα γειτνιάζει με τις χώρες της Σουηδίας, της Νορβηγίας  και τις λοιπές χώρες της Βαλτικής. Η χώρα διαθέτει ακτογραμμή που φτάνει τα 7.314 χιλιόμετρα. Στη Δανία ανήκουν τα νησιά Φερόες που είναι αυτόνομα, αλλά και η Γροιλανδία

Πληθυσμός και  έκταση   

Ο αστικός πληθυσμός της Δανίας είναι 1.295.686 κάτοικοι, ενώ η έκτασή της περιλαμβάνει διάφορα νησιά. Πριν την επισκεφτείτε, καλό είναι να φροντίσετε να κάνετε σχετική έρευνα, σχετικά με τις τιμές των ξενοδοχείων,  έτσι ώστε να μην ξεφύγετε εκτός του επιθυμητού προϋπολογισμού.  Η Κοπεγχάγη αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το σπίτι που διατηρούσε  

 Ο ονομαστός «παραμυθάς»  Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γεννήθηκε στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας, την Οντένσε, στις 2 Απριλίου του 1805. Σημειώνεται μάλιστα το εξής το οποίο είναι άγνωστο σε πολλούς: ένα μικρό κουκλοθέατρο  αποτελούσε το προσωπικό του καταφύγιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Άντερσεν, στις παραστάσεις του, χρησιμοποιούσε κούκλες τις οποίες έντυνε ο ίδιος, ενώ είχε ιδιαίτερη ευκολία στην απομνημόνευση  έργων, όπως του Σαίξπηρ.

Η Δανία και οι Βίκινγκς

Η Σκανδιναβία αποτελεί την πνευματική και ιστορική έδρα των Βίκινγκς. Οι Βίκινγκς δεν αποτέλεσαν ενιαίο έθνος, αλλά  μέρος των βόρειων λαών της Ευρώπης. Σε μεγάλο κομμάτι της ηπείρου είχαν κάνει την εμφάνισή τους ως πειρατές, εξερευνητές, έμποροι, μισθοφόροι (ή ως όλα αυτά μαζί ). Μπορούμε να ταξιδέψουμε νοερά στο χρόνο και να μάθουμε για τις δραστηριότητές τους μέσω του μουσείου των Βίκινγκς στο Ροσκίλντε.

Εικόνες που ξεχωρίζουν   

Βγαίνοντας απ’ το μετρό της Κοπεγχάγης, μία  από τις πρώτες εικόνες που θα έχειτε την ευκαιρία να απολαύσετε, είναι τα σπιτάκια με τις καμινάδες που είναι χτισμένα με κόκκινο τουβλάκι. Περνώντας από το κανάλι του Nyhavn, θα ενθουσιαστείτε με τα χαρακτηριστικά πολύχρωμα σπίτια του.  Περπατώντας στα στενά δρομάκια της πόλης, είναι πιθανό να δείτε ντόπιους και τουρίστες να πίνουν ζεστό κρασί προκειμένου να αντέξουν  το κρύο. Η Κοπεγχάγη είναι ένας πολύ ακριβός προορισμός. Αν δεν θέλετε να δειπνήσετε σε ένα από τα ακριβά εστιατόρια της πόλης, μια αρκετά οικονομική λύση για φαγητό είναι τα σάντουιτς, το λεγόμενο «street food». 

Ντυθείτε κατάλληλα, το κρύο είναι τσουχτερό 

Χαρακτηριστικό μνημείο αποτελεί η άγκυρα που βρίσκεται στο τέλος του μεγάλου πεζόδρομου της πόλης. Μέσω της διαδρομής από παραπόταμο, θα οδηγηθείτε στη μικρή γοργόνα. Το κρύο που επικρατεί δίπλα στο ποτάμι είναι τσουχτερό, οπότε απαιτείται ιδιαίτερα ζεστό  ντύσιμο. Θα πρέπει να έχετε προνοήσει από πριν να έχετε μαζί σας ισοθερμικά αλλά και ζεστά παπούτσια.

Αξιοπρόσεκτα μνημεία και κτίρια που θα συναντήσετε

Στην πλατεία της Κοπεγχάχης, η οποία είναι ιδιαίτερως προσεγμένη, θα συναντήσετε   το επιβλητικό Παλάτι Αμάλιενμποργκ, το οποίο φρουρείται. Ο μαρμάρινος ναός δεσπόζει στο βάθος της πλατείας, έχοντας ιδιαίτερα εξέχουσα θέση. 

Τοπία βγαλμένα από παραμύθι: Παγωμένα δέντρα,  ποτάμια και  γέφυρες 

Η ακρόπολη του  Kastellet είναι γοτθικού ρυθμού και βρίσκεται μπροστά από το μεγάλο συντριβάνι, το οποίο θυμίζει κάτι από Βίκινγκς. Κοιτώντας γύρω, πάρα τη χαμηλή θερμοκρασία, θα ενθουσιαστείτε με το παραμυθένιο τοπίο. Εικόνες όπως παγωμένα δέντρα, και γρασίδι απέραντης έκτασης και ομορφιάς θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη σας. Το ποτάμι και η γέφυρα, άλλη μια πινελιά που συμπληρώνει το μαγευτικό τοπίο. Έχοντας αυτή την εντυπωσιακή θέα  μπορείτε να μείνετε ώρα μόνο και μόνο για να  αποτυπώσετε το τοπίο με το φακό σας. Απλά αξίζει. 

Είναι σημαντικό  να επισκεφτείτε τα παραπάνω αξιοθέατα κατά τις πρωινές ώρες, ώστε να έχετε τον χρόνο να   περιηγηθείτε και να τα απολαύσετε ελεύθερα και χωρίς να σας πιέζει ο χρόνος. Ευχάριστη διάθεση, καλή παρέα και φύγαμε…

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.