Στην δική μας κοινωνία, στο ξεχωριστό μας σύγχρονο σήμερα επικρατεί μια τάση προς την γρήγορη απόλαυση, στην όσο πιο ταχεία …
Δανεισμός βιβλίων: πώς θα πούμε ευγενικά όχι
Πόσο περίεργο να δίνεις τα αγαπημένα σου βιβλία προς δανεισμό (και επιστροφή) και να μην ξέρεις τι θα απογίνουν. Σας έχουν ζητήσει πολλές φορές να δανείσετε κάποιο από τα βιβλία σας; Έχετε ζητήσει εσείς κάποιες φορές να δανειστείτε ένα βιβλίο; Ναι, καμιά φορά είναι τρομακτικό και συναισθηματικά έντονο να δίνεις τα βιβλία σου σε κάποιον άλλο και όσες υποσχέσεις και να σου δώσει εσύ να φοβάσαι ότι θα το παραλάβεις λερωμένο, τσακισμένο και σημειωμένο.
Ο δανεισμός λοιπόν των βιβλίων, όσο και να επιμένουμε ότι είναι μια ιδανική λύση προς την υπερκατανάλωση ή την οικονομική δυσχέρεια, καμιά φορά είναι και τόσο καταπιεστική και δύσκολη διαδικασία. Ψυχοφθόρα θα λέγαμε, δε εάν είσαι άνθρωπος αγχωτικός και υπερπροστατευτικός με τα βιβλία ο δανεισμός των βιβλίων σου μπορεί να σε οδηγήσει σε πολλά ξενύχτια. Φυσικά και η περιγραφή αυτή είναι γεμάτη με υπερβολή, όμως το να μην θες να δανείσεις το αγαπημένο σου βιβλίο είναι φυσικό και αναπόφευκτο δικαίωμά σου. Η δυσκολία έγκειται στο πως θα αρνηθείς ευγενικά να πεις όχι.
Πως θα πούμε ευγενικά όχι προς τον δανεισμό των βιβλίων μας;
Κανόνας 1: Μη δανείζεσαι για να μη δανείσεις
Βασικός κανόνας. Ο δανεισμός βιβλίων είναι συνήθως ανταποδοτικός, δανείζεις εσύ βιβλία σε φίλους και δανείζεσαι και εσύ από αυτούς. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αγένεια να δανείζεσαι εσύ βιβλία αλλά να μην δίνεις ποτέ και σε κανέναν την ευκαιρία να διαβάσει ένα δικό σου βιβλίο. Ο πρώτος χρυσός κανόνας λοιπόν είναι να μην συμμετάσχεις στην διαδικασία του δανεισμού με κανέναν τρόπο. Έτσι, οριοθετείς το πόσο ανοιχτός και διαθέσιμος είσαι για ανταλλαγές και δανεισμούς και θέτεις ένα άτυπο όχι στην ερώτηση «Θα μου δανείσεις το τάδε βιβλίο;»
Εναλλακτική 2: Προσποιήσου πως δεν άκουσες την ερώτηση
Η αποφυγή της ερώτησης είναι η καλύτερη εναλλακτική για να μην χρειαστεί ποτέ να δώσεις μια αρνητική απάντηση. Εάν είσαι σε κοινή παρέα, κάνοντας πως δεν άκουσες την ερώτηση περί δανεισμού μπορείς να αποφύγεις τόσο το να γίνεις αγενής όσο και το να αποσπάσεις αρνητικά βλέμματα. Μπορείς να αλλάξεις αμέσως θέμα, να γυρίσεις το βλέμμα αλλού ή απλά να χαμογελάσεις. Ευχόμαστε απλά ο συνομιλητής σου να διστάσει να κάνει την ίδια ερώτηση και να αποφύγεις τις δυσάρεστες καταστάσεις.
Το αθώο ψέμα 3: Πες ότι διαβάζεις αυτό το βιβλίο την παρούσα χρονική στιγμή ή ότι το έχεις ήδη δανείσει
Ένα αθώο και μικρό ψεματάκι δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Μπορείς να βρεις χίλιους τρόπους να αποφύγεις το να δανείσεις το βιβλίο σου λέγοντας ότι το έχεις ήδη δώσει σε έναν φίλο, ότι το έχασες, ότι το διαβάζεις εσύ, ότι υποσχέθηκες να το δώσεις πρώτα σε κάποιον άλλον. Προσπάθησε να δώσεις μια εύθυμη νότα στην απάντησή σου λέγοντας αστεία τύπου «Αχ, ήρθες δεύτερος» ή «Μα τόσο πέραση έχει αυτό μου το βιβλίο;». Πρόσθεσε ένα πικάντικο σχόλιο που δηλώνει έμμεσα ότι δεν θες να το δανείσεις λέγοντας «Εάν ήξερα ότι θα μου το ζήταγαν όλοι δεν θα το αγόραζα» ή «Θα ζητάω τόκο κάθε φορά που το δανείζω» ή και «Έχω βαρεθεί να μου ζητάνε το βιβλίο μου, νομίζω ότι βρήκα το επόμενο δώρο για τα γενέθλια σου/ για τα Χριστούγεννα» κλπ.
Επιλογή 4: Πες ναι αλλά άσε τον χρόνο να περάσει (και το θέμα να ξεχαστεί)
Ναι το ΝΑΙ δίνει ψεύτικες ελπίδες αλλά είναι μια γρήγορη απάντηση που δεν θα πληγώσει κανέναν. Πρόσεχε μόνο μην συνοδεύσεις το ναι με υποσχέσεις όπως «Ναι, την άλλη εβδομάδα θα στο φέρω» ή «Ναι, πότε θες να στο φέρω;».
Η δύσκολη απόφαση 5: Δήλωσε ξεκάθαρα πως δε δανείζεις τα βιβλία σου
Δύσκολη μεν, αλλά ξεκάθαρη δε απόφαση να δηλώσεις ότι δεν δανείζεις το συγκεκριμένο βιβλίο ή δεν δανείζεις γενικά τα βιβλία σου. Είναι θεμιτό η λεκτική άρνηση να συνοδεύεται από ένα πράο βλέμμα και όχι με απότομες εκφράσεις προσώπου. Δεν θες να σταματήσεις γενικά την συζήτηση (και να φοβίσεις τον συνομιλητή σου) αλλά να οριοθετήσεις και να κάνεις ξεκάθαρη την επιθυμία σου (ή καλύτερα την απροθυμία σου για δανεισμό).
Προσπάθεια να είσαι ευγενικά ειλικρινής 6: Δεν δανείζω τα βιβλία μου γιατί φοβάμαι για την κατάσταση επιστροφή τους
Η ειλικρίνεια πάνω από όλα. Γίνε ξεκάθαρος και επικοινώνησε τους φόβους σου. Μαζί με την άρνηση σου μπορείς να ανακαλέσεις και να διηγηθείς ιστορίες για το πως έκανες το βιβλίο που είχες δανείσει την προηγούμενη φορά. Μην ντρέπεσαι να γίνεις ξεκάθαρος αλλά και να δικαιολογήσεις τον φόβο σου για δανεισμό. Φυσικά πρόσεχε τις υποσχέσεις του άλλου ότι αυτός δεν κακομεταχειρίζεται τα βιβλία που δανείζεται ή ότι θα το προσέχει σαν τα μάτια του. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι απλά θες να είσαι ειλικρινής και ξεκάθαρος, αλλά δεν είσαι ανοιχτός στο να αλλάξεις την πεποίθησή σου και τη γνώμη σου.