Corporate sustainability: Το νέο «όπλο» ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου

Με την οικολογική δράση και την οικονομική ανάπτυξη να συμβαδίζουν, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στηρίζουν το «επιχειρείν» τους σε αειφόρους και ηθικούς τρόπους ανάπτυξης.

Εξηγώντας την εταιρική βιωσιμότητα

Συγκεκριμένα, η ευρύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα δεσμεύεται για την υποστήριξη και τήρηση των οδηγιών της κλιματικής Συμφωνίας του Παρισιού, που στοχεύει σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα και κλιματικής «ουδετερότητας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2050.

Μάλιστα, η στροφή στην «πράσινη» σκέψη θα είναι εξαιρετικά κερδοφόρα, όπως περιγράφεται σε πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η Παγκόσμια Επιτροπή για την Οικονομία και το Κλίμα, αναφέροντας οφέλη ύψους 26 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030.

Ο βιομηχανικός κόσμος αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του για την προστασία του πλανήτη αρχίζει να θέτει τη βιωσιμότητα στις πρακτικές τους ως βασικό εταιρικό στόχο του. Οι βιώσιμες πρακτικές, μάλιστα, είναι αποδεδειγμένα αποδοτικές όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και για τις ίδιες επιχειρήσεις εξατομικευμένα, καθώς αντιπροσωπεύουν έως και το 75% της ανάπτυξής τους.

Οι ευθύνες των επιχειρήσεων

Σε μία σύντομη και χρήσιμη ανάλυση των βασικών στοιχείων περί κλιματικής ουδετερότητας, όπως αυτά αναφέρονται στη Συμφωνία του Παρισιού, προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία ως προς το ρόλο και τις πτυχές της εταιρικής βιωσιμότητας:

Η κοινωνική ευθύνη αποτελεί την τήρηση οργανικών και δίκαιων σχέσεων ανάμεσα στις εταιρείες, τους παραγωγούς και την κοινωνία, δηλαδή τους αποδέκτες-πελάτες. Κύριο ζήτημα είναι η προστασία των δικαιωμάτων που άπτονται του κάθε τομέα, όπως και σε ψηφιακό επίπεδο η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων των πελατών, των υπαλλήλων και άλλων στοιχείων που συγκαταλέγονται σε αυτό τον τομέα.

Η οικονομική ευθύνη αφορά την υπεύθυνη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων που επιφέρει μία κρίση και στόχο έχει την αντικατάσταση και αποκατάσταση των θέσεων εργασίας και την αποζημίωση και προστασία του εργατικού δυναμικού.

Η περιβαλλοντική εταιρική ευθύνη επικεντρώνεται στη σύνδεση μεταξύ των παραγωγικών μέσων και του φυσικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων υπεύθυνης βιομηχανικής δράσης, μέσω της προτίμησης παραγωγικών μεθόδων που δεν θα βλάπτουν το περιβάλλον και θα έχουν θετική επίδραση σε αυτό. Μάλιστα, βασικός στόχος τώρα τίθεται ο περιορισμός κατανάλωσης ενέργειας και η μείωση και ο περιορισμός εκπομπών αερίων που βλάπτουν την ατμόσφαιρα, όπως ο άνθρακας.

Συνεπώς, ο εναρμονισμός και ο συντονισμός κοινωνικών, οικονομικών, παραγωγικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, που ακολουθούνται από ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, θα προωθήσουν ηθικές και βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές, δημιουργώντας μία ισορροπία μεταξύ της βιομηχανίας και του περιβάλλοντος. Πρόκειται για τους πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας, με το περιβάλλον μάλιστα να έχει τον έλεγχο έναντι των επιχειρήσεων, που, χωρίς τους απαραίτητους φυσικούς πόρους, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.