Οι Κάδοι Κομποστοποίησης

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Απόβλητα από οργανική ύλη, ένας μπελάς στην κουζίνα μας! Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα οργανικά απορρίμματα με οικολογικό τρόπο; Όσοι είναι υπέρ της ανακύκλωσης, συχνά δυσανασχετούν, όταν αναγκάζονται να πετούν, για παράδειγμα τα υπολείμματα των τροφών στα σκουπίδια. Πλέον υπάρχει οικολογικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, και αυτός είναι η κομποστοποίηση.

Τι είναι η κομποστοποίηση;

Σε κάθε δάσος, λιβάδι τα φυτικά υπολείμματα πέφτουν στο έδαφος και εκεί αρχίζει η διαδικασία της αποσύνθεσης, δηλαδή η κομποστοποίηση. Η οργανική ύλη κομποστοποιείται (λίπασμα) αργά από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα και μετατρέπεται σε ένα αφράτο δασικό σκουρόχρωμο υπόστρωμα. Αυτό είναι που κρατά την εδαφολογική ισορροπία και διατηρεί το έδαφος ζωντανό.

Κομποστοποίηση μπορούμε να κάνουμε και στο χώρο μας, την οικιακή κομποστοποίηση με τη βοήθεια ειδικών κάδων. Έτσι εξοικονομούμε χρήματα, ζωντανεύουμε το έδαφος και βοηθάμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τα οργανικά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40%-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγει κάποιος στο σπίτι του. Το 70% από αυτά είναι κομποστοποιήσιμα. Κάνοντας κομποστοποίηση, μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35%!

Τι πετάμε μέσα;

Όλα τα οργανικά υπολείμματα όπως κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, κομμένα κλαδιά, χόρτα, λαχανικά, φρούτα, εσπεριδοειδή, αποφάγια, ψάρι, κρέας, γαλακτοκομικά, χαρτί, πριονίδι, κόπρανα φυτοφάγων ζώων, στάχτη, τσόφλια αυγών, υπολείμματα από τσάι και κατακάθια του καφέ , όπως και οποιοδήποτε άλλο οργανικό υπόλοιπο που τα πετάμε σαν σκουπίδια μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους ειδικούς κάδους και να μετατραπεί σε τροφή για το χώμα.

Τρόποι κομποστοποίησης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι κομποστοποίησης. Από φυσικές λύσεις, μέχρι κάδους εμπορίου ή χειροποίητους.

Κάδοι εμπορίου

Οι κάδοι κομποστοποίησης που κυκλοφορούν στην αγορά είναι για διάφορες χρήσεις και βγαίνουν σε διαφορετικά μεγέθη. Υπάρχουν κάδοι κομποστοποίησης για την κουζίνα, για το μπαλκόνι, όπως και για τον κήπο. Οι κάδοι κομποστοποίησης για τον κήπο, είναι κατάλληλοι και για χώρους με βλάστηση, όπως πλατείες και πάρκα. Οι τιμές είναι ανάλογες με το μέγεθός και τη λειτουργία τους. Σημαντικό στοιχείο επιλογής πρέπει να αποτελέσει ο περιορισμός της απελευθέρωσης οσμών, για αυτό και συνήθως προτιμώνται οι κάδοι εξωτερικών χώρων.

Ηλεκτρικός Κομποστοποιητής

Είναι πρωτοποριακός και ιδανικός για μικρά νοικοκυριά. Λειτουργεί με ρεύμα και δέχεται τρία λίτρα οργανικών αποβλήτων καθημερινά. Διαφέρει από τους κλασικούς καθώς δε δέχεται μόνο φρούτα και λαχανικά, αλλά και κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυρί και γενικά όλα τα αποφάγια. Δε δέχεται όμως απορρίμματα από κήπους (κλαδιά, φύλλα). Η τιμή του ξεκινάει περίπου από τα 400 ευρώ.

Κομποστοποιητής μπαλκονιού

Οι κομποστοποιητές μπαλκονιού είναι μικρότερου μεγέθους από αυτούς του κήπου και δέχονται φύλλα και υπολείμματα φρούτων, λαχανικών. Λειτουργούν με γαιοσκώληκες και η τιμή τους ξεκινά περίπου στα 100 ευρώ.

Κομποστοποιητής κήπου

Είναι μεγάλου μεγέθους και δέχεται φύλλα και υπολείμματα φρούτων και λαχανικών. Οι γαιοσκώληκες σε αυτή την περίπτωση είναι προαιρετικοί. Βέβαια οι ειδικοί λένε πως το παραγόμενο κομπόστ από γαιοσκώληκες είναι πάντα καλύτερης ποιότητας. Η τιμή πώλησης ξεκινά περίπου στα 70 ευρώ.

Προκομποστοποιητής κουζίνας

Πρόκειται για κάδους κουζίνας, που στην ουσία προετοιμάζουν τα απορρίμματα για τον κανονικό κομποστοποιητή. Για να λειτουργήσουν χρειάζονται πίτουρα με μικροοργανισμούς που βοηθούν στην αποσύνθεση. Οι περισσότεροι δέχονται όλα τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας. Έπειτα από δύο εβδομάδες μπορούμε να μεταφέρουμε το μείγμα σε έναν κομποστοποιητή κήπου ή μπαλκονιού. Οι τιμές είναι περίπου 60 με 80 ευρώ.

Προσοχή στο μέγεθος

Το μέγεθος είναι πολύ σημαντικό στην επιλογή του κατάλληλου κομποστοποιητή. Αν αγοράσουμε έναν μεγάλο κομποστοποιητή και μένει μισοάδειος, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη λειτουργεί σωστά. Αν πάλι είναι μικρός και δε χωράει όλα τα οργανικά μας απορρίμματα τότε δεν είναι πλέον χρηστικός. Γι αυτό το λόγο πρέπει προτού αποκτήσουμε έναν να υπολογίσουμε την ποσότητα τόσο των οργανικών απορριμμάτων που παράγουμε όσο και το χώρο όπου θα τον τοποθετήσουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι καλύτερα να είναι κυκλικός, καθώς οι εσωτερικές γωνίες του κάδου ευνοούν τη δημιουργία βακτηρίων.

Χειροποίητοι κάδοι

Για όσους από μας «πιάνουν τα χέρια τους», μπορούμε να μην αγοράσουμε κάποιο κάδο αλλά να δημιουργήσουμε έναν μόνοι μας. Η χρήση του αφορά αποκλειστικά εξωτερικούς χώρους και συγκεκριμένα κήπους. Για να δημιουργήσετε γρήγορα και εύκολα έναν κάδο κομποστοποίησης, πάρτε έναν παλιό κάδο απορριμμάτων με καπάκι. Ανοίξτε τρύπες με πρόκα και σφυρί στις πλευρές και στο κάτω μέρος. Στη συνέχεια παίρνουμε δύο τσιμεντόλιθους και τοποθετούμε τον κάδο πάνω τους. Αρχίζουμε να πετάμε μέσα την οργανική μας ύλη (μόνο φύλλα δέντρων, χορτάρι και φλούδες φρούτων). Αν αυτή μας φαίνεται στεγνή, τότε μπορούμε να ρίξουμε λίγο νερό με το ποτιστήρι. Βάζουμε το καπάκι και αρχίζουμε να κυλάμε τον κάδο. Αυτές τις διαδικασίες τις επαναλαμβάνουμε. Το λίπασμα θα είναι έτοιμο σε τέσσερις με οκτώ εβδομάδες.

Οι δήμοι προχωρούν σε κομποστοποίηση

Τρίκαλα

Ο δήμος Τρικκαίων προχώρησε στη δωρεάν παραχώρηση 39 κάδων κομποστοποίησης οικιακών οργανικών αποβλήτων σε ενδιαφερόμενους δημότες. Στόχος αυτής της πράξης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την μείωση των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής τους. Ο κάδοι ήταν χωρητικότητας 340 λίτρων ο καθένας, 87 εκατοστά σε ύψος και κατασκευασμένοι από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Ημαθία

Ο δήμος Αλεξάνδρειας Ημαθίας διέμεινε δωρεάν 250 σετ κομποστοποίησης, στους πρώτους δημότες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Το κάθε σετ περιλαμβάνει ένα κάδο κομποστοποίησης 330 λίτρων, ένα κάδο 5 λίτρων για τη συλλογή των απορριμμάτων της κουζίνας και τη μεταφορά τους στον κύριο κάδο, μια φιάλη 1 λίτρο με μικροοργανισμούς και ένζυμα, για την επιτάχυνση της ζύμωσης και ένα δωδεκασέλιδο φυλλάδιο με λεπτομερείς οδηγίες για την παραγωγή οργανικής κομπόστας.

Κεντρική Μακεδονία

Ο δήμος Παύλου Μελά διένειμε 108 κάδους κομποστοποίησης. Στόχος του είναι να φτάσει τους 200 μέχρι του χρόνου. Ο όγκος των οικιακών απορριμμάτων που παράγουν ετησίως οι κάτοικοι του δήμου, μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, είναι μειωμένος κατά 500 τόνους.

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.