Comicdom Con Athens 2012: Ταξίδι μέσα από τον μαγικό κόσμο των comics!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Χιλιάδες comics στα ράφια και αίθουσες γεμάτες με φανταστικούς υπερήρωες κατάφεραν να γοητεύσουν όχι μόνο τις παιδικές ψυχές αλλά και όλες τις ηλικίες που παρευρέθηκαν στο 7ο Φεστιβάλ Comicdom Con Athens από τις 30 Μαρτίου έως τη 1η Απριλίου. Με τη μαγεία του παραμυθιού και της φαντασίας, το εγχώριο Φεστιβάλ κατάφερε να εντυπωσιάσει με τη δημιουργικότητα και το στυλ του, μετατρέποντας την Ελληνοαμερικανική Ένωση σε χώρο αναψυχής και έκφρασης. Άλλωστε, αναλογικά με τον πληθυσμό της Ελλάδας, αρκετός κόσμος διαβάζει κόμικς…

«Η προώθηση των comics στην Ελλάδα έχει μείνει πίσω, αν σκεφτούμε ότι στις άλλες χώρες ο μέσος αναγνώστης διαβάζει 2-3 comics το χρόνο και στη χώρα μας αναφερόμαστε σε αυτά ως «μίκι μάους». Κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, δεν βοηθάει καθόλου στο βιοτικό επίπεδο ενός επαγγελματία του είδους, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μικρές ομάδες καλλιτεχνών που αυτοεκδίδουν τη δουλειά τους», δηλώνει ο Constantine, νέος καλλιτέχνης των comics, στο flowmagazine.gr.

Με σκοπό την προώθηση του κόσμου των comics, το Comicdom Con Athens προχώρησε πέρα από κάθε προκατάληψη και ταμπού, με νέους αλλά και καταξιωμένους κομικογράφους, όπως ο Milo Manara, να δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο φεστιβάλ. Πολλοί υπέγραφαν με σχέδια της «στιγμής» πάνω σε comics που είτε προβλημάτιζαν, είτε μετάφεραν τον αναγνώστη σε έναν κόσμο με περισσότερα χρώματα. Με τα μάτια των παιδιών να βρίσκονται καθηλωμένα πάνω στους αγαπημένους τους ήρωες, τα ασυγκράτητα γέλια τους ξεπερνούσαν τους τοίχους των αιθουσών με το “Despicable Me” (Εγώ ο Απαισιότατος) και το «Λόραξ».

«Αν δεν υπήρχαν τα κόμικς… ειδικά τα παιδιά θα έχαναν ένα σημαντικό μέσο έκφρασης. Για παράδειγμα, πέρσι δίδασκα την τέχνη των comic σε παιδάκια δημοτικού και είχα εντυπωσιαστεί από την ικανότητά τους να συνθέτουν μια πραγματικά αστεία ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Το στοιχείο της φαντασίας βρίσκεται μέσα σε κάθε μικρό παιδί και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ…», δήλωσε η επίσημη εικονογράφος του Comicdom, Αλεξία Οθωναίου, στο flowmagazine.gr.

Πρωτότυπα και άκρως δημιουργικά κινήθηκαν και τα ειδικά εργαστήρια με διάσημους καλλιτέχνες, όπως ο Mike Carey και ο Τούρκος Yildiray Cinar, τα οποία έθεσαν τις βάσεις της τεχνικής του σεναρίου και της εικονογράφησης στους ανερχόμενους συμμετέχοντες. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ένα φεστιβάλ comic δεν θα μπορούσε να μην μεταφέρει έμπνευση και η ελπίδα σε κάθε νέο που βλέπει το μέλλον του μέσα από το χώρο. Παράλληλα, οι εκθέσεις γνωστών επαγγελματιών των comics δεν έλλειπαν από την εκδήλωση, προσελκύοντας αρκετό κόσμο με τα σχέδια και το ιδιαίτερο στυλ τους. Τελικά ένα χαρτί τεράστιων διαστάσεων, μια γραφίδα και λίγο μελάνι μπορούν να δώσουν μέσα σε είκοσι λεπτά ζωή σε ένα σχέδιο από μολύβι…

«Θυμάμαι το 2003 οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες των comics είχαν εκθέσει σε περισσότερα μέρη από όσα είχαν εκδώσει, λόγω του μεγάλου «μπαμ» των εκθέσεων σε πολλά μπαράκια και καφετέριες. Όμως τα comics δεν είναι ούτε ζωγραφική ούτε αφίσες στον τοίχο αλλά ένα ιδιαίτερο μέσο που συνδυάζει την εικόνα με το λόγο και δίνει χώρο στον αναγνώστη να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του» ολοκληρώνει η Αλεξία Οθωναίου στο flowmagazine.gr.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.