Coco Chanel: Η πολυτάραχη ζωή μιας γυναίκας που έγινε θρύλος

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη

Η γυναίκα που ίδρυσε τον οίκο Chanel, έναν από τους κορυφαίους οίκους μόδας παγκοσμίως, έζησε μία ζωή γεμάτη αλλαγές και συγκλονιστικά γεγονότα.

H Coco Chanel αποτελεί ένα από τα πιο επαναστατικά πρόσωπα (αν όχι το πιο επαναστατικό) του 20ου αιώνα στο χώρο της μόδας. Από την παιδική ηλικία έως το θάνατό της, η ζωή της μπορεί άνετα να αποτελέσει υλικό για ταινία.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Gabrielle Bonheur Chanel και γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου του 1883 στην περιοχή Σομίρ της Γαλλίας. Η παιδική της ηλικία ήταν κάθε άλλο παρά ανέμελη και ευχάριστη. Βίωσε τον πρόωρο θάνατο της μητέρας της όταν ήταν 12 ετών, ο πατέρας της την εγκατέλειψε και παρέμεινε για χρόνια μαζί με τις αδελφές της σε ένα μοναστήρι.

Η παραμονή της στο μοναστήρι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καριέρα και τη ζωή της. Καθώς περιτριγυριζόταν μονίμως από γυναίκες ντυμένες αυστηρά σε λευκά και μαύρα ρούχα, της ήρθε η ιδέα της αντίθεσης των χρωμάτων. Η αυστηρότητα και σοβαρότητα της αρχιτεκτονικής του κτίσματος, επίσης, σχετίζονται με τις αυστηρές γραμμές που έπειτα χρησιμοποίησε στα σχέδιά της.

Στα 18 της έφυγε από το μοναστήρι και έπιασε δουλειά στην περιοχή Μουλέν – ως πωλήτρια στο μαγαζί Maison Grampayre αλλά και ως τραγουδίστρια σε ένα cafe. Με τα χρόνια, τα cafes στο Μουλέν της επέτρεψαν να γνωρίσει εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου της μόδας, όπως ο Étienne de Balsan, γιός μεγαλοεπιχειρηματιών κλωστοϋφαντουργίας. Αυτός την προσκάλεσε να μείνει σε ένα κάστρο μαζί του και κατέληξαν να διατηρούν μία σχέση 6 ετών, ενώ αποτέλεσε και τον πρώτο χρηματοδότη της. Το ταλέντο της αποκαλύφθηκε μέσω της δημιουργίας καπέλωνκαι σύντομα οι γυναίκες που ήταν κοντά στην εταιρεία του Balsan άρχισαν να ενδιαφέρονται για τα σχέδια της Coco.

Coco Chanel: Η πολυτάραχη ζωή μιας γυναίκας που έγινε θρύλος

Οι δημιουργίες της αγαπήθηκαν ταχέως. Έτσι, το 1908 αποφάσισε να μετακομίσει στο Παρίσι και το 1914 στη Ντοβίλ για να ανοίξει το πρώτο της μαγαζί. Μετά από δύο χρόνια, το 1916, ίδρυσε το πρώτο της showroom στο Μπιαρίζ. Η επιτυχία της οφειλόταν κυρίως στο ότι η Chanel πήγε κόντρα στο ρεύμα όσον αφορά την γυναικεία μόδα. Ενώ η μόδα της εποχής ήθελε τις γυναίκες να συνεχίζουν να φορούν τον κορσέ και το κρινολίνο, η Coco σχεδίασε και προσέφερε στο κοινό ρούχα με πιο απλές και απαλές γραμμές. To 1920 άνοιξε την πρώτη της boutique στο Παρίσι που ήταν το κομβικό σημείο της επιτυχίας της.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίο Πολέμου αναγκάστηκε να αποσυρθεί για ένα διάστημα από τη μόδα και να επανέλθει το 1954. Σε ηλικία 71 ετών πλέον, οι συνάδελφοί της θεώρησαν πώς βρίσκεται στα πρόθυρα της παρακμής. Ωστόσο, προς έκπληξη όλων, η Chanel έκανε το ντεμπούτο της δημιουργώντας το κλασικό πλέον πλεκτό κουστούμι. Μάλιστα, μία από τις πρώτες θαυμάστριές του ήταν η Πρώτη κυρία των Η.Π.Α., Jackie Kennedy.

Η σχεδιάστρια άφησε την τελευταία της πνοή στις 10 Ιανουαρίου του 1971, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε στο Παρίσι. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, οι τελευταίες λέξεις που είπε πριν κλείσει τα μάτια της ήταν “Βλεπεις, με αυτόν τον τρόπο πεθαίνεις”, απευθυνόμενη στην καμαριέρα της.

Στην Coco Chanel οφείλουμε πολλά, συμπεριλαμβανομένων του πασίγνωστου little black dress αλλά και του κλασικού και αγαπημένου αρώματος Chanel No. 5. 

Πηγή 1, Πηγή 2, Πηγή 3

Συντάκτης: Σταυρίνα Κούτρη,

Influence:

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην πολύπλευρη πρωτεύουσα, διανύοντας την δεκαετία των ρίσκων και των μεγάλων αλλαγών για την ώρα…