Χιμπατζήδες χρησιμοποιούν εργαλεία

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Έρευνα πάνω στις συνήθειες των χιμπατζήδων έφερε στο φως στοιχεία που ίσως βοηθήσουν στην κατανόηση των συνηθειών των πρώτων ανθρώπων. Οι χιμπατζήδες της δυτικής Αφρικής χρησιμοποιούν εργαλεία για να λαμβάνουν τη τροφή τους και, μάλιστα, μαθαίνουν στους απογόνους τους να κάνουν το ίδιο.

Η χρήση εργαλείων είναι κάτι που συνήθως συγκαταλέγεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Παρόλα αυτά, έρευνες αρχίζουν να αποκαλύπτουν ότι ορισμένοι χιμπατζήδες μοιράζονται αυτή την ικανότητα, και επιπλέον μπορούν να περάσουν τις τεχνικές στους απογόνους τους. Ίσως με αυτή την ανακάλυψη αποκαλυφθεί το πως οι πρώτοι άνθρωποι ανέπτυξαν τη τεχνολογία τους.

Στη δυτική Αφρική, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν πέτρινα εργαλεία για να ανοίξουν καρπούς, με σκοπό να πάρουν τα θρεπτικά τους συστατικά. Πρόκειται για μία τεχνική που απαιτεί περίπου επτά χρόνια εκπαίδευσης. Μετά τη συλλογή των καρπών, οι χιμπατζήδες χρησιμοποιούν τρία κούτσουρα σαν αμόνια και πέτρες σαν σφυριά για να τα ανοίξουν. Παρόλα αυτά η διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη αφού χρειάζεται δύναμη για να σπάσει ο καρπός αλλά όχι πολύ μεγάλη για να μη γίνει πολτός.

Η επιλογή της πέτρας για σφυρί, επίσης απαιτεί προσοχή, καθώς μόνο ένα συγκεκριμένο μέγεθος και σχήμα είναι κατάλληλο για τη διαδικασία. Ενδείξεις παρατεταμένης χρήσης αυτών των εργαλείων ανά γενιές βρέθηκαν στις φθορές ορισμένων πετρών, ενώ η μαζική συσσώρευση τσοφλιών και νιφάδων πέτρας επίσης αποδεικνύουν ότι η πρακτική γίνεται για παραπάνω από εκατό χρόνια! Δεν έχει καταγραφεί ξανά τόσο περίπλοκη, επίκτητη συμπεριφορά και φαίνεται να είναι μοναδική στους συγκεκριμένους χιμπατζήδες.

Μέσω της μελέτης θραυσμάτων από τις πέτρες-σφυριά, οι ερευνητές ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για την συμπεριφορά των πρώτων ανθρώπων πριν από εκατομμύρια χρόνια, αφού μερικές από τις νιφάδες μοιάζουν με εκείνες που έχουν βρεθεί σε περιοχές ανθρώπων, συνεπάγοντας παρόμοια δραστηριότητα. Παρόλα αυτά οι πρώτοι άνθρωποι κατάφεραν να κατασκευάσουν εργαλεία διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών ανάλογα με το που θα χρησιμοποιούνταν, κάτι που οι χιμπατζήδες μάλλον δε θα καταφέρουν ποτέ.

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.