ChatGPT: Ο νέος ανταγωνιστής της Google! Προοπτικές και τελευταίες εξελίξεις

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης

Τι συμβαίνει με τις διαδικτυακές αναζητήσεις;   Είναι φανερό ότι η τεχνητή νοημοσύνη κάνει άλματα. Είναι όμως δυνατόν να ανταγωνιστεί κάποιος τη μεγαλύτερη πλατφόρμα αναζήτησης;

Τι είναι το ChatGPT;

Το ChatGPT είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα, που θυμίζει κατά πολύ τα IRC chatrooms. Στην ουσία, δημιουργεί κείμενα και συμπεριλαμβάνει άρθρα, δοκίμια, ανέκδοτα και  ποιήματα    κατά παραγγελία από οποιονδήποτε χρήστη.

Έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα από το ξεκίνημά του τον Νοέμβριο του 2022, ενώ ταυτόχρονα έχει αναδείξει ερωτήματα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα, τη λογοκλοπή αλλά και το μέλλον της επαγγελματικής αγοράς.

ChatGPT: Ο νέος ανταγωνιστής της Google! Προοπτικές και τελευταίες εξελίξεις

Ποιες οι λειτουργίες του;

Γενικά μοιάζει με παλαιότερα συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων, μιας και το χαρακτηρίζει η ζωντανή συνομιλία. Πρόκειται για ένα bot, που απαντά με ανθρώπινο ύφος ανοίγοντας μια συνομιλία με τον χρήστη.

Τροφοδοτείται από έναν μεγάλο αριθμό δεδομένων και υπολογιστικών τεχνικών για να κάνει προβλέψεις με σκοπό να βάλει σε μία σειρά λέξεις, ώστε θα βγάζουν κάποιο νόημα.

Στην πράξη, αυτό που κάνουν τα chatbots είναι ότι όχι μόνο χρησιμοποιούν έναν τεράστιο όγκο λεξιλογίου και πληροφορίας, αλλά «καταλαβαίνουν» και το νόημα της κάθε λέξης στην πρόταση.

Γιατί μπορεί να αποτελέσει  απειλή για την Google;

Εδώ και λίγο καιρό πολλοί είναι εκείνοι, που εκφράζουν δυσοίωνες προβλέψεις για τη νέα αυτή τεχνολογία σε σχέση με το μέλλον  της καθιερωμένης  πλατφόρμας αναζήτησης της Google.

Η Google είναι κορυφαία στο να κυριαρχεί στις διαδικτυακές αναζητήσεις. Ωστόσο, δεν παύει να παρουσιάζει ορισμένες παθογένειες κυρίως στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών. Αυτό το μικρό αλλά σημαντικό μειονέκτημα εκμεταλλεύτηκε πολύ εύκολα η εταιρεία Microsoft.

Συγκεκριμένα η Microsoft υπερτερεί στο να εισάγει νέες τεχνολογίες στις πλατφόρμες της. Κατάφερε λοιπόν, να εντάξει το chatGPT στην μηχανή αναζήτησης Bing. Επειδή λοιπόν η Google εν μέρη άργησε να αξιοποιήσει αυτήν την ευκαιρία, είναι πολύ πιθανόν να χάσει την πρωτοκαθεδρία στην αγορά.

ChatGPT: Ο νέος ανταγωνιστής της Google! Προοπτικές και τελευταίες εξελίξεις

Από την άλλη, έχουμε την Google να προσπαθεί να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη σε μικρότερο βαθμό και με περισσότερες ατέλειες. Παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το Bard, ένα chatbot  που έχει αντίστοιχες δυνατότητες με το ChatGPT.

Το Bard, ωστόσο, δεν έκανε καλή αρχή, καθώς απέτυχε να εντυπωσιάσει τους επενδυτές, ενώ μια ανακριβής απάντησή του σχετικά με το διαστημικό τηλεσκόπιο JamesWebb, κόστισε στην εταιρεία εκατό δισεκατομμύρια δολάρια.

Πόσο αξιόπιστο είναι το ChatGPT;

Είναι σαφές, ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά κατά συρροή fake news. Για αυτό και πρέπει πάντα να είμαστε σε θέση να αξιολογούμε την πληροφόρησή μας.

Όσον αφορά το chatGPT υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, που η εφαρμογή του δεν απέδωσε καρπούς. Γνωστοί καθηγητές   πανεπιστημίων, καταγγέλουν ότι ορισμένες απαντήσεις του bot περιελάμβαναν ανύπαρκτες ερευνητικές αναφορές.

Ακόμα, σε σχέση με τη  χρησιμότητα της εφαρμογής στα καθημερινά ζητήματα του εργασιακού χώρου, υπάρχει πλήθος αντιδράσεων και ανακριβειών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη παρήγαγε σχετικά κατάλληλες απαντήσεις, αν και οι περισσότερες ήταν φλύαρες.

Το chatbot άφηνε συχνά φράσεις σε παρένθεση όταν δεν ήταν σίγουρο σε τι ή σε ποιον αναφερόταν. Υπέθεσε επίσης λεπτομέρειες που δεν περιλαμβάνονταν στο ζήτημα που τέθηκε, γεγονός που οδήγησε σε ορισμένες πραγματικά λανθασμένες αναφορές σχετικά με τη δουλειά.

Η υποδοχή στην Ελλάδα

Το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, έδωσε εξετάσεις σαν σπουδαστής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πέρασε την εξέταση με πολύ καλή βαθμολογία (8 στα 10) το μάθημα της «Ψηφιακής Επεξεργασίας Εικόνας» στις εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου στο Τμήμα Πληροφορικής.

Ευρήματα του παραπάνω πειράματος, ήταν πως η εφαρμογή κατάφερε να μιμηθεί αρκετά καλά πολλούς μαθηματικούς συλλογισμούς. Έτσι με εξαίρεση κάποιες αστοχίες κατάφερε να θριαμβεύσει!

Συνολικά πρόσφερεε λύσεις προβλημάτων προγραμματισμού, ενώ συγχρόνως πέτυχε να προσεγγίσει την παρουσίαση των ιδιοτήτων των φυσικών φαινομένων.

Τεχνητή νοημοσύνη: Το τελικό πόρισμα για τις δυνατότητές της

Σε γενικές γραμμές, είναι φανερό πως η τεχνολογία εξελίσσεται και πρέπει να είμαστε σε θέση να συμβαδίσουμε μαζί της, ακόμα και αν δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι.

Αναφορικά με το chatGPT, δεν γνωρίζουμε εάν θα αντικαταστήσει άμεσα την έως τώρα κυρίαρχη Google στη διαδικτυακή αναζήτηση, εξαιτίας των λαθών του ανθρώπινου παρεμβατισμού.

Το σίγουρο είναι, ότι οι καιροί αλλάζουν και οι νέες τεχνολογίες εκπροσωπούν την ψηφιακή επανάσταση. Όποιος εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, θα βγει κερδισμένος. Φτάνει μόνο να περιορίσει το ανθρώπινο σφάλμα.

Πηγή 1, Πηγή 2

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.