Chakras – Τι είναι και πώς επιδρούν στη ζωή μας; Πώς ερμηνεύονται επιστημονικά;

Συντάκτης: Βίκυ Μάνδαλου, Πιστοποιημένη δασκάλα Yoga

Η φιλοσοφία της γιόγκα αντιμετωπίζει το άτομο ως όλον. Σώμα, νους και ψυχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Ως εκ τούτου περιλαμβάνει την έννοια των τσάκρας, δηλ των 7 βιοενεργειακών κέντρων (μετασχηματιστές βιοενέργειας), που βρίσκονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και επιτρέπουν στη ζωτική ενέργεια (πράνα) να ρέει στο σώμα, επιδρώντας στο φυσικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο της ύπαρξής μας.

Όσοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη θεωρία αυτή και δεν είναι εξοικειωμένοι με τη γιόγκα και με τις εναλλακτικές θεραπείες, ίσως θα ήταν σκόπιμο να ρίξουν μια ματιά στις νέες επιστημονικές έρευνες.

Η νευροεπιστήμη, ένας σχετικά καινούριος κλάδος της ιατρικής, φαίνεται να κατανοεί και να αποδέχεται την σύνδεση νου και σώματος στη βιολογική και ψυχολογική ισορροπία του ατόμου. Το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο της ψυχιατρικής, που πλέον παρουσιάζει μια περισσότερο ολιστική προσέγγιση στις θεραπευτικές της μεθόδους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Τι είναι τα τσάκρας;

Στα σανσκριτικά (αρχαία ινδικά) τσάκρα σημαίνει “τροχός”, “δίσκος”), παρουσιάζει εσωτερικό στρόβιλο, συμβολίζεται με ένα λουλούδι λωτού και αντιστοιχεί σε διαφορετικές συχνότητες κυμάτων, οπτικών και ηχητικών δονήσεων.

Δεν πρόκειται για απτά ανατομικά σημεία, ωστόσο καθένα συνδέεται με διαφορετικά μέρη και όργανα του σώματος, κυρίως αδένες και νευρικά πλέγματα, επηρεάζοντας τη λειτουργία τους και τη συμπεριφορά μας.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

1ο τσάκρα – Muladhara (ρίζα, κοκκυγικό)

Εντοπίζεται στον κόκκυγα, στη βάση της σπονδυλικής στήλης, συνδέεται με την αίσθηση της όσφρησης και σχετίζεται με τα γεννητικά όργανα, τα οστά, τη σπονδυλική στήλη και τα επινεφρίδια.

Το επίπεδο δράσης του είναι η επιβίωση, η αυτοσυντήρηση, η διατροφή, η στέγαση, η ασφάλεια.

2ο τσάκρα – Svadisthana (ιερό)

Εντοπίζεται στο ιερό πλέγμα, συνδέεται με την αίσθηση της γεύσης και σχετίζεται με τη σπλήνα, την ουροδόχο κύστη, τα νεφρά, τα γεννητικά όργανα.

Το επίπεδο δράσης του είναι η δημιουργικότητα, η αναπαραγωγή, τη σεξουαλικότητα, η επιθυμία.

3ο τσάκρα – Manipura (οσφυϊκό)

Εντοπίζεται στην οσφυϊκή μοίρα, συνδέεται με την αίσθηση της όρασης και σχετίζεται με το στομάχι, το συκώτι, το πάγκρεας.

Το επίπεδο δράσης του είναι η ικανότητα αλλαγής, η μεταμόρφωση, η επιβεβαίωση και η επιβολή στο κοινωνικό περιβάλλον.

4ο τσάκρα – Anahata (θωρακικό)

Εντοπίζεται στην καρδιά, στην περιοχή του θώρακα, συνδέεται με την αίσθηση της αφής και σχετίζεται με την καρδιά, τους πνεύμονες, αλλά και με το θύμο αδένα, όπου παράγονται τα αντισώματα.

Το επίπεδο δράσης του είναι η αποδοχή και η αγάπη άνευ όρων.

5ο τσάκρα – Vishuddhi (αυχενικό)

Εντοπίζεται στον αυχένα, συνδέεται με την αίσθηση της ακοής και σχετίζεται με τον θυρεοειδή αδένα, τους πνεύμονες, τους βρόγχους, τις φωνητικές χορδές.

Το επίπεδο δράσης του είναι η επικοινωνία, η έκφραση, η ακρόαση, η ομιλία.

6ο τσάκρα – Ajna (3ο μάτι)

Εντοπίζεται στο μέτωπο, στο σημείο ανάμεσα από τα φρύδια, και σχετίζεται με την επίφυση, την υπόφυση και το νευρικό σύστημα.

Το επίπεδο δράσης του είναι η φαντασία, η διαίσθηση, η ενόραση.

7ο τσάκρα – Sahasrara (κορώνα)

Εντοπίζεται στην κορυφή του κρανίου και σχετίζεται με τον αδένα της επίφυσης στον υποθάλαμο.

Το επίπεδο δράσης του είναι η πνευματικότητα, η σύνδεση με το Σύμπαν, το θρησκευτικό συναίσθημα, η πίστη.

Πώς ενεργοποιούνται τα τσάκρας;

Τα τσάκρας ενεργοποιούνται με κατάλληλες για το καθένα ασκήσεις και στάσεις της γιόγκα, με αναπνευστικές ασκήσεις και διαλογισμό, με μάντρας (λέξεις και ήχους συγκεκριμένων συχνοτήτων), με τεχνικές χαλάρωσης και μείωσης του στρες, με επικοινωνία, με μάθηση.

Όταν βρίσκονται σε ισορροπία, οδηγούν σε σωματική και ψυχική ευεξία. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει δυσλειτουργία στο σώμα και στη συμπεριφορά μας.

Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τη θεωρία των τσάκρα;

Από επιστημονικής άποψης, η θεωρία των τσάκρας μπορεί να παραλληλισθεί με το πνευμονογαστρικό νεύρο, που αποτελεί αντικείμενο μελέτης της νευροεπιστήμης και εμπλέκεται στη λειτουργία του παρασυμπαθητικού συστήματος. Με την ενεργοποίησή του ενισχύει το ανοσοποιητικό και συντελεί σε σωματική και ψυχική ισορροπία και αρμονία.

Πιο συγκεκριμένα, το πνευμονογαστρικό νεύρο ή Vagus Nerve (περιπλανώμενο νεύρο) συνιστά μια δέσμη νεύρων του παρασυμπαθητικού συστήματος του Α.Ν.Σ., που ξεκινά από την κορυφή του νωτιαίου μυελού του εγκεφάλου, κατεβαίνει προς τα κάτω στη σπονδυλική στήλη και “περιπλανιέται” στο σώμα, νευρώνοντας τον λάρυγγα, τον φάρυγγα, αλλά και τα σπλάχνα (πνεύμονες, καρδιά, συκώτι, σπλήνα, πάγκρεας, στομάχι).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όταν ενεργοποιείται, ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων, ομιλία, κατάποση, θρέψη, γεύση, πέψη, εφίδρωση, καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία κλπ.

Ως οδός μεταφοράς πληροφοριών και συναισθημάτων, μέσω ηλεκτρικών παλμών ανάμεσα στο σώμα και στον εγκέφαλο, βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και να αποβάλει το στρες μέσω της αναπνοής, επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, δίνει εντολή στο ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις φλεγμονές και στο πεπτικό σύστημα να ελέγξει την όρεξη και την πέψη.

Ακόμη, διεγείρει την έκκριση ωκυτοκίνης (ορμόνη της αγάπης, της ηρεμίας, της ευτυχίας), οδηγώντας σε ψυχική ηρεμία, γι’ αυτό και ονομάζεται “νεύρο της ευτυχίας”.

Η βιοηλεκτρονική επιστήμη σήμερα χρησιμοποιεί πειραματικά τη διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου, μέσω ηλεκτρικών παλμών, για να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα σωματικών ασθενειών και ψυχικών διαταραχών.

Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι, μη παρεμβατικοί, με τους οποίους μπορούμε μόνοι μας να ενεργοποιήσουμε το πνευμονογαστρικό νεύρο:

Ο διαλογισμός, η βαθιά διαφραγματική αναπνοή, η γιόγκα, το μασάζ, η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση, το κρύο ντουζ, η επικοινωνία, το τραγούδι, το γέλιο, η ηχοθεραπεία (πλούσιοι χαλαρωτικοί ήχοι με μεγάλη διάρκεια), η μάθηση, η κοινωνική ζωή

Παρατηρείτε κάποια ομοιότητα με τους τρόπους ενεργοποίησης των τσάκρας;

Τα συμπεράσματα δικά σας!

Συντάκτης: Βίκυ Μάνδαλου, Πιστοποιημένη δασκάλα Yoga

Influence:

Είμαι η Βίκυ, γεννημένη στη Λάρισα, πιστοποιημένη προπονήτρια προσωπικών και ομαδικών προγραμμάτων άσκησης…