Αλυσοδέθηκαν στις ράγες για τα πυρηνικά απόβλητα

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Στις ακραίες ενέργειες επέστρεψαν τα μέλη της Greenpeace, προκειμένου να αντιδράσουν στην διακίνηση πυρηνικών αποβλήτων στην Ευρώπη και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό. Δέκα ακτιβιστές της οργάνωσης δεν δίστασαν να… αλυσοδεθούν το πρωί της Τρίτης (7 Ιουνίου) στις σιδηροδρομικές γραμμές στην πόλη Ζέλαντ της νότιας Ολλανδίας, ώστε να εμποδίσουν τη διέλευση τρένου, το οποίο μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα στη Γαλλία.

Οι ακτιβιστές αλυσοδέθηκαν σε διάφορα σημεία των σιδηροδρομικών γραμμών για να εμποδίσουν την αναχώρηση του τρένου, το οποίο έχει προορισμό την πόλη Λα Αγκ της βορειοδυτικής Γαλλίας. Η οργάνωση αναφέρει ότι το φορτίο των τριών βαγονιών του τρένου αποτελεί κίνδυνο για τον πληθυσμό κατά μήκος της πορείας που θα ακολουθήσει το τρένο ως το εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων, που βρίσκεται στη γαλλική πόλη. Τα απόβλητα προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό της πόλης Μπόρσελε στη νοτιοδυτική Ολλανδία.

Σύμφωνα με την Greenpeace, πρόκειται για το πρώτο από τα δέκα φορτία πυρηνικών αποβλήτων της Ολλανδίας που θα μεταφερθούν στο εργοστάσιο της Λα Αγκ μέσα στα προσεχή δύο χρόνια. Η οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αν γίνει κάποιο ατύχημα ο πληθυσμός θα εκτεθεί σε ραδιενέργεια ανάλογη με αυτή στο Τσερνόμπιλ ή τη Φουκουσίμα. Η Greenpeace τονίζει ότι τα πυρηνικά απόβλητα που δεν θα μπορέσουν να ανακυκλωθούν και θα επιστρέψουν στην Ολλανδία για να αποθηκευτούν, θα παραμείνουν ραδιενεργά για 240.000 χρόνια…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…