Bullying: Οι επιπτώσεις του στην ψυχολογία μας

Συντάκτης: Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος

Είναι φανερό σε όλους μας: το bullying που ζήσαμε έχει αφήσει επιπτώσεις πάνω μας. Παρόλο που μερικές είναι εμφανείς, υπάρχουν και στοιχεία του χαρακτήρα μας που δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε πού οφείλονται. Ποιες είναι λοιπόν οι επιπτώσεις που έχει αυτό το φαινόμενο πάνω μας;

Κάποιες μνήμες δεν σβήνουν ποτέ

Πολλοί που έχουν υποστεί bullying, ή στα ελληνικά εκφοβισμό, αναγνωρίζουν αυτές τις στιγμές που περνούν σκέψεις στο μυαλό τους που θυμίζουν σκηνές και μνήμες από την εποχή που το δέχονταν. Παρόλο που ο εκφοβισμός δεν δημιουργεί πάντα μετατραυματικό στρες, οι μνήμες είναι έντονες και αγχωτικές.

Οι “αόρατες” επιπτώσεις

Παρά την ύπαρξη στιγμών που οι έντονες μνήμες βγαίνουν στην επιφάνεια, πολλές φορές δεν αναγνωρίζουμε ότι πάρα πολλά στοιχεία της ενήλικης προσωπικότητας και ψυχολογίας μας συνδέονται με το φαινόμενο του εκφοβισμού. Μια έρευνα υποστήριξε ότι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του bullying είναι ίσες ή και χειρότερες από την παιδική κακοποίηση. Πολλές διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το κοινωνικό άγχος αλλά και οι διαταραχές προσωπικότητες έχουν συνδεθεί με το bullying.

Η δημιουργία ενός “εύθραυστου” ατόμου

To bullying από την παιδική ηλικία μέχρι και την ενηλικίωση έχει συσχετιστεί με τη δημιουργία ενός «ηττοπαθούς» σκεπτικού απέναντι στη ζωή. Πολλά άτομα παρατηρούν αύξηση του «νευρωτισμού», ενός βασικού χαρακτηριστικού της προσωπικότητας που κάνει τα άτομα να «φρικάρουν» απέναντι στις δύσκολες εμπειρίες της ζωής, και να γίνονται επιρρεπή σε νευρωτικού τύπου διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και η κοινωνική φοβία. Ακόμα και αν έχουν περάσει χρόνια από την στιγμή που ο εκφοβισμός του ατόμου τελείωσε, όλες οι αρνητικές προδιαθέσεις του έρχονται στην επιφάνεια, με την εμφάνισης τέτοιας φύσης διαταραχών.

Δυσπροσαρμοστικές στρατηγικές αντιμετώπισης

Πολλοί, υποσυνείδητα, δημιουργούν μια προσωπικότητα που βασίζεται στον κυνισμό και την άμυνα. Ενώ η πρώτη ομάδα των ατόμων που αναφέραμε γίνεται αυτοεπικριτική και κατηγορεί τον εαυτό της για τα «λάθη» της, η δεύτερη γίνεται σκληρή και κυνική. Ο θυμός και η επιθετικότητα έχουν συχνά καταβολές στο bullying. Το άτομο «βλέπει» έναν σκληρό, κακό και επικίνδυνο κόσμο και είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την απειλή. Για αυτό και την ψάχνει παντού, ακόμα και όταν δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα τη δημιουργία παθολογικών σχέσεων με τους άλλους.

Από την άλλη, ο καθένας αντιδράει διαφορετικά, αλλά λόγω του στρες που έχει βιώσει, δρα δυσπροσαρμοστικά. Οι διαταραχές προσωπικότητας αποτελούν μια παθολογική οπτική στην πραγματικότητα, μια προσωπικότητα που αποτελεί πρόβλημα στο ίδιο το άτομο και στους γύρω του.

Οι συνέπειες στοιχίζουν στην κοινωνία και στο κράτος

Μέσω της συχνής εμφάνισης παθολογικών στοιχείων στα θύματα του bullying, το κόστος είναι αρκετά ακριβό για την κοινωνία. Τα θύματα του εκφοβισμού χρειάζονται πιο συχνά βοήθεια από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, απαιτούν περισσότερους πόρους για τη βελτίωση της κατάστασης τους και οι δυσπροσαρμοστικές διαστάσεις τους ζημιώνουν τα ίδια και την κοινωνία. Για αυτό, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, το bullying πλέον διώκεται ποινικά με φυλάκιση.

Εν τέλει, καταλαβαίνουμε ότι το κόστος του εκφοβισμού είναι πολύ μεγάλο για όλους , ακόμα και όσους δεν έχουν υποστεί. Με την αύξηση της εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών ή διαταραχών προσωπικότητας, η κοινωνία υποφέρει. Για αυτό και αυτό το φαινόμενο πρέπει να καταπολεμηθεί και είναι πλέον αξιόποινο. Να αναφερθεί ότι τα θύματα του bullying συχνά είναι απαραίτητο να συμβουλευτούν ειδικούς ψυχικής υγείας, για να ξεπεράσουν τις βλαβερές επιπτώσεις του.


Δείτε ακόμα: Σε τι μπορεί να βοηθήσει ένας ψυχολόγος;

Συντάκτης: Μιχαήλ Παναγιωτόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.