Βραζιλιάνικη θεραπεία κερατίνης για τα μαλλιά: όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Πολλές από εμάς ονειρεύονται ολόϊσια, μεταξένια μαλλιά, χωρίς ίχνος φριζαρίσματος, θαμπάδας και ξηρότητας. Η ιδανική εκδοχή αυτού του σεναρίου περιλαμβάνει την συγκεκριμένη κατάσταση σε μόνιμη βάση, προσδίδοντας στην καθημερινότητά μας φρέσκο και λαμπερό στυλ. Όλα τα παραπάνω, δεσμεύεται να μας χαρίσει η βραζιλιάνικη θεραπεία κερατίνης, μία νέα μέθοδος ισιώματος και ανανέωσης των μαλλιών που έχει έρθει πολλά υποσχόμενη. Όμως, πόσο ασφαλής είναι η συγκεκριμένη θεραπεία, πόσο κοστοβόρα και εύκολη στην εφαρμογή; Μάθετε μαζί μας όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την μέθοδο αυτή.

Τι είναι η κερατίνη;

Ξεκινώντας από τα θεμέλια, έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την αναγκαιότητα της κερατίνης στην υγεία των μαλλιών, των νυχιών, αλλά και της επιδερμίδας μας. Η πρωτεΐνη αυτή αποτελεί δομικό συστατικών όλων των παραπάνω κυτταρικών ομάδων και διαθέτει μεγάλη περιεκτικότητα θείου και κυστίνης, ενός αμινοξέως που κάνει την κερατίνη ανθεκτική, ελαστική, αδιάλυτη και δύσκολη στην εξαγωγή της. Έτσι, για να απομακρυνθεί η κερατίνη από έναν οργανισμό θα πρέπει να καταστραφεί η κυστίνη.

Όταν τα μαλλιά ταλαιπωρούνται, χάνουν ποσοστό της κερατίνης τους και δείχνουν άτονα, θαμπά και ξηρά. Επομένως, μια θεραπεία με κερατίνη είναι η ιδανική λύση για να εμπλουτίσετε την τρίχα και να την κάνετε πιο λεία και μεταξένια.

Βραζιλιάνικη θεραπεία κερατίνης για τα μαλλιά: όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Για ποιο λόγο να κάνετε μια θεραπεία κερατίνης στα μαλλιά σας;

Οι δυο βασικοί λόγοι για να επιλέξει κάποιος να κάνει μια Brazilian Keratin Treatment είναι το απόλυτο ίσιωμα χωρίς κόπο και η επανόρθωση της τρίχας. Τα μαλλιά μετά την θεραπεία είναι λεία, λαμπερά, ζωντανά και δεν φριζάρουν. Είναι ιδανική για τις γυναίκες με σγουρά – σπαστά μαλλιά που θέλουν να ισιώνουν συνεχώς τα μαλλιά τους, όπως και για όσες θέλουν να εφαρμόσουν μια τέλεια θεραπεία αναδόμησης.

Επιπλέον, η βραζιλιάνικη θεραπεία κερατίνης είναι μια πολύ καλή μέθοδος επανόρθωσης για τα ταλαιπωρημένα και αδύναμα μαλλιά από τις συνεχείς βαφές, τις ανταύγειες και το ντεκαπάζ. Η εφαρμογή της στα μαλλιά δημιουργεί ένα πέπλο προστασίας από μικρά μόρια κερατίνης στην τρίχα που κρατάει μακριά την υγρασία, ενώ βελτιώνει την φυσική κατάσταση και την λείανση των μαλλιών.

Η ελαστικότητά της τρίχας ενισχύεται, αποφεύγεται το φριζάρισμα και παρατηρείται αύξηση του όγκου μέχρι και 20%. Από την άλλη μεριά, τα μεγαλύτερα μόρια κερατίνης επικαλύπτουν την επιδερμίδα του κεφαλιού εξωτερικά. Αυτό οδηγεί στην προστασία από την περιβαλλοντική βλάβη των υπεριώδων ακτινοβολιών, του νέφους και άλλων ρυπαντικών ουσιών.

Ποια είναι η διαφορά της κλασικής ισιωτικής θεραπείας και της Brazilian keratin;

Η Brazilian keratin δεν είναι μια θεραπεία όμοια με τις άλλες ισιωτικές τεχνικές που εφαρμόζονται, προκειμένου να τιθασευτούν τα κατσαρά και ατίθασα μαλλιά που φριζάρουν. Οι τεχνικές αυτές ισιώματος των μαλλιών περιέχουν φορμαλδεΰδη, μία χημική ουσία, η οποία γίνεται αντιληπτή κατά την εφαρμογή της θεραπείας ισιώματος των μαλλιών λόγω της χαρακτηριστικής της μυρωδιάς. Η ισιωτική είναι στην ουσία ένα μείγμα χημικών προϊόντων, το αποτέλεσμα των οποίων είναι ένα ημιμόνιμο ίσιωμα της τρίχας. Στη συνέχεια απαιτούνται ειδικά προϊόντα, όπως σαμπουάν, μαλακτική κρέμα και μάσκα μαλλιών για να συντηρηθεί το ίσιωμα.

Από την άλλη μεριά, η βραζιλιάνικη είναι μια θεραπεία κερατίνης χωρίς φορμαλδεΰδη που δεν χρειάζεται συγκεκριμένα προϊόντα μετά την εφαρμογή της. Ο στόχος της είναι να κάνει τα μαλλιά λαμπερά, δυνατά και να μην φριζάρουν. Αντιμετωπίζει τα ταλαιπωρημένα μαλλιά που έχουν ανεπάρκεια της φυσικής πρωτεΐνης και δεν επηρεάζει τον τύπο μαλλιών. Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδος αυτή περιέχει υγρή κερατίνη και διάφορα εκχυλίσματα φρούτων, κυρίως από Βραζιλία, όπως είναι τα acai berries και το guarana. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να διαθέτει μια πολύ μικρή ποσότητα φορμαλδεΰδης (0.02%), η οποία χρησιμοποιείται για να διασπάσει ευκολότερα τους δεσμούς της τρίχας, επιμηκύνοντας παράλληλα τη διάρκεια του ισιωτικού αποτελέσματος.

Πόσο διαρκεί μια βραζιλιάνικη θεραπεία κερατίνης για ίσια μαλλιά;

Η διάρκεια της συγκεκριμένης θεραπείας μαλλιών είναι από 1 έως 6 μήνες, ανάλογα με τον τύπο της τρίχας και την συχνότητα λουσίματος. Σημαντικό ρόλο παίζει και το εάν χρησιμοποιείτε ή όχι ειδικά σαμπουάν για θεραπεία κερατίνης κλπ, κάτι που δεν είναι υποχρεωτικό. Η χρήση απλών σαμπουάν, conditioner και κρέμας με την ένδειξη Sulfate Free (χωρίς άλατα) είναι εξίσου αποτελεσματική.

Ποιο είναι το κόστος για μια θεραπεία κερατίνης;

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η συγκεκριμένη θεραπεία λείανσης μαλλιών εφαρμόζεται στο κομμωτήριο. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε μόνη σας μια θεραπεία κερατίνης στο σπίτι με προϊόντα που θα αγοράσετε από κομμωτήρια ή καταστήματα καλλυντικών. Η τιμή για τα προϊόντα της θεραπείας κερατίνης ξεκινάει από 30 ευρώ το πλήρες πακέτο και υπάρχουν πολλές διαφορετικές εταιρείες που διαθέτουν ένα τέτοιο kit. Στο κομμωτήριο, από την άλλη μεριά, μια keratin treatment κοστίζει από 80 ευρώ και πάνω.

Βραζιλιάνικη θεραπεία κερατίνης για τα μαλλιά: όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της Brazilian keratin treatment;

Η κερατίνη από μόνη της μόνο καλό κάνει στην τρίχα και δεν καίει τα μαλλιά. Αυτό που μπορεί να οδηγήσει στο κάψιμο είναι το σίδερο των μαλλιών που χρησιμοποιείτε μετά την εφαρμογή της θεραπείας κερατίνης. Η μη προσεγμένη χρήση ή η υπερβολική θερμότητα μπορεί να αφυδατώσει την τρίχα, να την σπάσει και να την καταστρέψει. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή της θερμοκρασίας που θα επιλέξετε στην πρέσα μαλλιών. Ειδικά αν πρόκειται για μαλλιά με λεπτή τρίχα, ευαίσθητα, βαμμένα ή με ντεκαπάζ, καλό θα είναι να επιλέξετε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία.

Επίσης, προτού προχωρήσετε στην θεραπεία κερατίνης είναι πολύ χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο. Στην περίπτωση που έχετε κάποια πάθηση όπως ψωρίαση, δεν θα πρέπει να προχωρήσετε.

Τέλος, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτική στην βραζιλιάνικη θεραπεία κερατίνης που θα επιλέξετε, διότι υπάρχουν κάποιες που περιέχουν φορμαλδεΰδη. Η συγκεκριμένη ουσία έχει θεωρηθεί καρκινογόνος και έχει οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, ειδικά για όσους έρχονται σε καθημερινή επαφή (κομμωτές κλπ). Γι’ αυτό φροντίστε να επιλέξετε μια θεραπεία κερατίνης χωρίς την ουσία αυτή.

Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε

Για να διαπιστώσω την ασφάλεια και τη διάρκεια της συγκεκριμένης θεραπείας, δοκίμασα προσωπικά τη θεραπεία στο κομμωτήριο Κυριάκος Advanced Hair Salon στη Νέα Σμύρνη και σας μεταφέρω την εμπειρία μου.

(Ρεπορτάζ: Εύη Ξυραφά)

Είναι μια απόλυτα ασφαλής θεραπεία και πολύ ευχάριστη στην εφαρμογή της. Σε μαλλιά πολύ μακριά, ξανθά και σπαστά, έκανε πραγματικά θαύματα. Έδωσε εντυπωσιακή λάμψη και ζωντάνια στα μαλλιά, τα οποία έγιναν ολόισια, χωρίς να χρειάζονται καθόλου ίσιωμα με πρέσα. Μόνο λούζομαι, χτενίζομαι και φεύγω.

Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που την εφάρμοσα και το ίσιωμα διατηρείται κανονικά. Βέβαια ακολούθησα τη συμβουλή του κομμωτή και χρησιμοποιώ σαμπουάν και μάσκα μαλλιών χωρίς θεϊκά άλατα, για να εξασφαλίσω τη διάρκεια της θεραπείας.

Βραζιλιάνικη θεραπεία κερατίνης για τα μαλλιά: όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Επέλεξα συγκεκριμένα το κομμωτήριο Κυριάκος Advanced Hair Salon για να δοκιμάσω τη θεραπεία, για να είμαι σίγουρη για την ασφάλεια των προϊόντων. Είναι ένας eco friendly χώρος με οργανικά, vegan & βιολογικά προϊόντα & χρωστικά. Τα υλικά που χρησιμοποιούν για την Brazilian keratin είναι χωρίς φορμαλδεϋδη, υψηλής ποιότητας. Συνολικά είναι ένα κομμωτήριο υψηλού επιπέδου και αυτό φαίνεται σε κάθε λεπτομέρεια.

Βραζιλιάνικη θεραπεία κερατίνης για τα μαλλιά: όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Ευχαριστούμε θερμά τον ιδιοκτήτη του κομμωτηρίου κο. Κυριάκο Κατσιγαράκη για τη φιλοξενία για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

Κυριάκος Advanced Hair Salon, Αιγαίου 59, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109312724 https://www.kyriakoshairsalon.gr/#welcome

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…