Βοτανολογία: Εσύ τι γνωρίζεις για την δύναμη της φύσης μέσα από τα βότανα;

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Από την αρχαιότητα τα βότανα ήταν γνωστά για τις αναλγητικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι κοινωνίες μέσα στα χρόνια έχουν αναπτύξει τις δικές τους παραδόσεις στη βοτανοθεραπεία, για να μπορέσουν να κατανοήσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. 

Τι είναι η βοτανολογία 

Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 75% των φαρμάκων μας βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. Μερικές από τις παραδόσεις και τις ιατρικές πρακτικές που έχουν επικρατήσει μπορεί να φαίνονται παράδοξες και αδύνατες ή και λογικές. Όμως, όλες αυτές είναι προσπάθειες να ξεπεραστούν ασθένειες και πόνοι και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας. 

Βοτανολογία: Εσύ τι γνωρίζεις για την δύναμη της φύσης μέσα από τα βότανα;

Σήμερα όχι μόνο δεν αμφισβητείται πλέον η βοτανολογία ως μέθοδος θεραπείας, αλλά καταφεύγουμε πολύ συχνά στα βότανα και στις θεραπευτικές τους ιδιότητες, για να αποφύγουμε τις πιθανές παρενέργειες τω φαρμάκων. 

Βοτανολογία στη καθημερινότητα

Συγκεντρώσαμε μερικές απλές και συχνές παθήσεις και τα βότανα που λειτουργούν θεραπευτικά στην κάθε μία από αυτές.

Βήχας

  • Βρασμένη ρίγανη απαλύνει το βήχα
  • Αφέψημα με λουλούδια από μολόχα, ία και ξύλο κανέλας
  • Ανακατεύουμε μια κουταλιά σούπας τριμμένη ρίγανη σε ένα φλιτζάνι μέλι και το τρώμε
  • Σαλέπι 
  • Πίνουμε ζεστό τσάι του βουνού, τίλιο, φασκόμηλο, θυμάρι, μέντα ή δυόσμο
  • Ο χυμός του μαρουλιού, όταν πίνεται σε μικρές δόσεις, ρίχνει τα φλέματα 
  • Πίνουμε αφέψημα από φύλλα και κοτσάνια τσουκνίδας

Βραχνάδα

  • Γαργάρες με φασκόμηλο και ξύδι (σε ένα φλιτζάνι με φασκόμηλο λίγες σταγόνες ξύδι)

Πονόλαιμος 

  • Πίνουμε το ζουμί από βρασμένα κράνα
  • Αναμιγνύουμε 100 γραμ. μέλι με 20 γραμ. ρίζες γλυκόριζας σε σκόνη, πλάθουμε καλά και φτιάχνουμε καραμέλες που πιπιλάμε σ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
  • Αφήνουμε για μια ώρα σε μισό ποτήρι νερό μια κουταλιά φύλλα μολόχας πολτοποιημένα. Στη συνέχεια τα βράζουμε, στραγγίζουμε και κάνουμε γαργάρες με το αφέψημα 2-3 φορές την ημέρα.
  • Αφήνουμε για 2 ώρες περίπου 40 γραμ. θυμάρι σ’ ένα λίτρο καυτό νερό. Στραγγίζουμε και βάζουμε το περιεχόμενο σ’ ένα γυάλινο μπουκάλι. Πίνουμε το αφέψημα στη διάρκεια της μέρας
  • Βράζουμε σε μια κατσαρόλα κόκκινο κρασί μαζί με 3 κουταλιές ζάχαρη, κανέλα, 3 ματάκια γαρίφαλο και 10 γραμ. φύλλα ευκάλυπτου. Προσθέτουμε το χυμό από μισό πορτοκάλι και το ξύσμα λεμονιού και τ’ αφήνουμε για λίγα λεπτά. Στραγγίζουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι κάθε απόγευμα.
  • Γαργάρες με αφέψημα από ξερά κρεμμύδια ή σύκα ή χυμό πράσου

Συνάχι 

  • Βράζουμε φύλλα ευκάλυπτου. Σκεπάζουμε το κεφάλι με μια πετσέτα και εισπνέουμε τους υδρατμούς πάνω από το κατσαρολάκι. Ξεβουλώνει η μύτη.

Διάστρεμμα 

  • Τρίβουμε λίγο πράσινο σαπούνι, ρίχνουμε λίγο ούζο, λίγη ρίγανη και ένα ασπράδι αυγού. Τα ανακατεύουμε όλα και γίνονται κρέμα.
  • Κομπρέσα με βάλσαμο
  • Κατάπλασμα με φρέσκα φύλλα μαϊντανού
  • Κατάπλασμα με πλεξούδα σκόρδου βρασμένη σε ξύδι

Κράμπα 

  • Τοποθετούμε πάνω στον τραβηγμένο μυ ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε αφέψημα φασκόμηλου

Πόνοι στην πλάτη 

  • Στο ντους αφήνουμε να τρέξει στην πλάτη μας μέτρια ζεστό νερό και κάνουμε μασάζ με σφουγγαράκι και αμυγδαλέλαιο
  • Διατηρούμε για 3-4 μέρες 20 γραμ. άνθη καλέντουλας σε ένα λίτρο ξίδι από κρασί. Στραγγίζουμε και διατηρούμε σε γυάλινο μπουκάλι και κάνουμε απαλό μασάζ.

Πρησμένα πόδια 

  • Αν τα πόδια είναι πρησμένα από κούραση, κάνουμε ένα ποδόλουτρο με ζεστό νερό και έλαιο δεντρολίβανου.

Άγχος 

  • Σε περιόδους έντονου στρες μπορούμε να πίνουμε 2 φλιτζάνια βαλεριάνας ή μελισσόχορτου

Ημικρανία

  • Αφέψημα ή κομπρέσα με μέντα, χαμομήλι ή λεβάντα

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.