Βιβλία με φόντο την Ελλάδα

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Από την εποχή του Ομήρου, του μεγάλου δάσκαλου της λογοτεχνίας, μέχρι και σήμερα πολλοί είναι οι συγγραφείς που ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους στον χώρο της Ελλάδας. Το flowmagazine.gr σας αναφέρει ορισμένα βιβλία ξένων συγγραφέων που διάλεξαν να έχουν ως φόντο την Ελλάδα και είναι μεταφρασμένα στη γλώσσα μας.

Το Νησί

Συγγραφέας: Victoria Hislop

Εκδόσεις: Διόπτρα

Το βιβλίο φαινόμενο, που συγκίνησε πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως περιγράφει την ιστορία της Αλέξις, η οποία λαχταρά να μάθει για το παρελθόν της μητέρας της. Το μόνο που ξέρει είναι ότι η μητέρα της μεγάλωσε σ' ένα μικρό χωριό της Κρήτης προτού φύγει οριστικά για το Λονδίνο. Όταν η Αλέξις αποφασίζει να επισκεφθεί την Κρήτη, η Σοφία της δίνει ένα γράμμα για μια παλιά της φίλη και της υπόσχεται πως απ' αυτήν θα μάθει την αλήθεια. Έκπληκτη η Αλέξις, ανακαλύπτει πως η ζωή της οικογένειάς της συνδέεται άμεσα με το μικρό και εγκαταλελειμμένο νησί της Σπιναλόγκα – την πρώην αποικία των λεπρών. Μαθαίνει την ιστορία της γιαγιάς της και της μητέρας της, όπως και τη διάλυση της οικογένειάς της από την τραγωδία, τον πόλεμο και τα πάθη.

Το σπήλαιο των ιδεών

Συγγραφέας: Jose Carlos Somoza

Εκδόσεις: Κέδρος

Μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου στην Αθήνα επικρατεί σύγχυση, ταραχή και μαρασμός. Όταν ο καλύτερος μαθητής της Ακαδημίας του Πλάτωνος βρίσκεται νεκρός, ο φιλόσοφος Διαγόρας, πρεσβευτής του κόσμου των ιδεών, καταφεύγει στον Ηρακλή Πόντορα, αποκρυπτογράφο αινιγμάτων και οπαδό του ορθού λόγου, ενώ οι άγριοι φόνοι αρχίζουν να διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Όλα αυτά βρίσκονται σε ένα χειρόγραφο το οποίο το διαβάζει ο αφηγητής της ιστορίας.

Οι πύλες της φωτιάς

Συγγραφέας: Steven Pressfield

Σε ένα στενό πέρασμα, που λέγεται Θερμοπύλες, τριακόσιοι επίλεκτοι Σπαρτιάτες πολεμιστές απωθούν τους χιλιάδες πολεμιστές του Πέρση εισβολέα, Ξέρξη. Μια απλή επιγραφή σε επιτύμβια στήλη δείχνει το μέρος όπου είναι θαμμένοι. Ο αφηγητής είναι ο μόνος επιζών της επικής εκείνης μάχης, ένας βοηθητικός του σπαρτιατικού πεζικού που βρέθηκε κάτω από ένα άρμα και πιάστηκε αιχμάλωτος. Πρόκειται για μια εξαίσια περιγραφή της μύησης ενός ανθρώπου στο σπαρτιατικό τρόπο ζωής και θανάτου και των μυθικών αντρών και γυναικών που χάρισαν στο πολιτισμό αυτό την αθανασία.

Η μάσκα του Απόλλωνα

Συγγραφέας: Renault Mary

Εκδόσεις: Καλέντης

Ο Νικέρατος είναι ένας επιτυχημένος επαγγελματίας ηθοποιός. Συναναστρέφεται τον Δίον, έναν μετριοπαθή πολιτικό, ο οποίος τον εμπιστεύεται με τη μεταφορά ευαίσθητων εγγράφων μεταξύ της Αθήνας και Συρακουσών. Ο Δίον προσπαθεί να φέρει τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στη μεταβατική κυβέρνηση εκεί, αλλά ο νεαρός κληρονόμος του τυράννου της πόλης, ο Διονύσιος ο Νεότερος, επιχειρεί άτοπα να εφαρμόσει τις θεωρίες του Πλάτωνα για την ιδανική δημοκρατία, με τρομερά αποτελέσματα. Στο βιβλίο υπάρχουν επίσης λεπτομερείς αναφορές για τη διοργάνωση μιας θεατρικής παραγωγής της εποχής. Περιγράφονται η μουσική, τα σκηνικά, οι μηχανικές ειδικές συσκευές για τα εφέ, όπως και η πρακτική των τριών ερμηνευτών.

Το Μαντολίνο του Λοχαγού Corelli

Συγγραφέας: Louis de Bernieres

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Στο όμορφο νησί της Κεφαλονιάς, η κόρη του γιατρού, η Πελαγία είναι αρραβωνιασμένη με ένα νεαρό ψαρά, τον Μαντρά. Όταν οι Ιταλοί, το 1941, καταλαμβάνουν το νησί, ο ψαράς μπαίνει στην Αντίσταση ενώ το σπίτι του γιατρού επιτάσσεται για να μείνει εκεί ο λοχαγός Antolio Corelli. Ο Corelli είναι πολιτισμένος, εύθυμος, αγαπά τη μουσική και ασχολείται περισσότερο με το μαντολίνο του και με αυτοσχέδιες παραστάσεις όπερας, παρά με τον πόλεμο. Ο λοχαγός σύντομα ερωτεύεται την δεκαοχτάχρονη Πελαγία. Ενώ εκείνη στην αρχή δείχνει να τον αντιπαθεί, σταδιακά τον ερωτεύεται. Τα πράγματα με τον καιρό δυσκολεύουν καθώς οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τον Σεπτέμβριο του 1943 το νησί, σφάζουν τους Ιταλούς, και ο πόλεμος παρουσιάζει το πραγματικό, δυσάρεστο πρόσωπό του.

Το ταξιδιάρικο μπλουτζίν

Συγγραφέας: Ann Brashares

Εκδόσεις: Πατάκη

Για όσους προτιμούν να διαβάσουν κάτι πιο ανάλαφρο, τότε η ιστορία της Κάρμεν, που αγόρασε ένα τζιν από ένα μαγαζί με μεταχειρισμένα ρούχα, μπορεί να είναι ότι πρέπει. Η Κάρμεν αποφασίζει, την τελευταία βραδιά που περνάει με τις φίλες της, πριν αποχωριστούν για τις καλοκαιρινές διακοπές, να το ξεφορτωθεί. Όμως η Τίμπυ, βλέποντάς το, ζητάει από την Κάρμεν να της το χαρίσει. Η Λένα και η Μπρίτζετ συμφωνούν μαζί της. Η Λένα προτείνει να το δοκιμάσουν όλες και να το πάρει αυτή που της πηγαίνει καλύτερα. Και τότε συμβαίνει κάτι μαγικό: το μπλουτζίν ταιριάζει τέλεια σε όλες. Έτσι αποφασίζουν να το μοιραστούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Το επόμενο πρωί είναι η ώρα του αποχωρισμού. Η Λένα θα επισκεφτεί τους συγγενείς της στην Ελλάδα, η Κάρμεν τον πατέρα της, η Μπρίτζετ θα πάει σε κατασκήνωση ποδοσφαίρου ενώ η Τίμπυ θα μείνει εκεί. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζουν τα ταξίδια του μαγικού μπλουτζίν, κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιριού που θα μείνει αξέχαστο στις τέσσερις φίλες.

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.