Βόλτα με τον σκύλο στον καύσωνα: Πόσο ασφαλής είναι; Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

Συντάκτης: Flowmagazine

Όλα όσα πρέπει να προσέξετε κατά την βόλτα με το σκύλο σας τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Το καλοκαίρι σίγουρα είναι μια εποχή που είναι ιδανική για βόλτες και πόσο μάλλον για τα κατοικίδια. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει ιδιαιτέρως να προσέξετε αν θέλετε, πράγματι να είναι ευχάριστες και για τον σκύλο σας, δίχως προβλήματα ειδικά τις μέρες που έχει καύσωνα.

Γι αυτό ίσως χρειαστεί να αλλάξετε το πρόγραμμα στην καθημερινότητά σας προκειμένου να κάνετε το καλύτερο για το σκύλο σας.

Βόλτα τις πιο δροσερές ώρες

Το καλοκαίρι ως γνωστόν η θερμοκρασία ανεβαίνει γι’ αυτό θα πρέπει οι βόλτες να γίνονται τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας.

Οι σκύλοι υποφέρουν από τη ζέστη καθώς δεν μπορούν να αποβάλουν τη θερμότητα από το σώμα τους με τον ιδρώτα όπως οι άνθρωποι, αφού δεν διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες και είναι ιδιαίτερα κουραστικό αλλά και επικίνδυνο γι’ αυτούς να κυκλοφορούν έξω τις ώρες που έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή και καύσωνα.

Οι πιο καλές ώρες για την καθημερινή τους βόλτα λοιπόν είναι:

Νωρίς το πρωί επειδή ο ήλιος ακόμα δεν έχει ανέβει ψηλά και δεν καίει, ενώ συνήθως έχει μια σχετική δροσούλα.

Αργά το απόγευμα, όταν ο ήλιος δύει και επομένως πάλι δεν είναι τόσο δυνατός αφού η ζέστη γίνεται πιο υποφερτή καθώς σουρουπώνει.

Προσοχή στα πέλματά τους από το πλακόστρωτο ή την άσφαλτο που καίει

Ίσως δεν το έχουμε σκεφτεί γιατί εμείς φοράμε παπούτσια, αλλά δεν είναι εύκολο σε έναν σκύλο να περπατήσει στο πλακόστρωτο ή άσφαλτο που «βράζει» τις θερμές ώρες της μέρας.

Πέραν όμως από τη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσουν, μπορεί να προκληθούν κοκκινίλες, σκασίματα, ακόμα και εγκαύματα στα πέλματά τους και να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για να ανακουφιστούν.

Όσο σκληραγωγημένα κι αν είναι τα πέλματα του σκύλου σας από το τρέξιμο ή το περπάτημα δεν αντέχουν την καυτή άσφαλτο και το πλακόστρωτο …ειδικά όταν έχει καύσωνα.

Όχι έντονη σωματική άσκηση

Τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού μην κουράζετε το σκύλο σας με πολύ μεγάλες βόλτες και έντονη σωματική άσκηση.

Προσπαθήστε η βόλτα του να είναι πιο χαλαρή ιδιαίτερα αν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.

Αποφύγετε το τρέξιμο και το έντονο παιγνίδι κατά τη διάρκεια της βόλτας του,όταν η ζέστη είναι πολύ μεγάλη.

Οι σκύλοι ενθουσιάζονται με το παιχνίδι,το τρέξιμο και την ίδια τη βόλτα και δεν μπορούν να ελέγξουν τις αντοχές τους.

Προσοχή στις ευαίσθητες φυλές και στους σκύλους με αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα

Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται την προσοχή σας με τη ζέστη,κάποιες όμως βραχυκέφαλες φυλές όπως τα Pug,τα English Buldog,τα Pekignese κλπ, είναι πολύ πιο ευαίσθητες λόγω της κατασκευής της μουσούδας τους (Βραχυκέφαλες φυλές) και υποφέρουν περισσότερο.

Αν ο σκύλος σας ανήκει σε μια τέτοια φυλή χρειάζεται να είστε πιο προσεκτικοί στη βόλτα του με τις ζέστες και να επιλέγετε τη σωστή ώρα για να αποφύγετε την έντονη ταλαιπωρία του. Το ίδιο κι αν ο σκύλος σας έχει παρουσιάσει προβλήματα με το αναπνευστικό ή με την καρδιά του.

Προσοχή στις άκρες των δρόμων και όπου υπάρχουν άγανα

Την εποχή αυτή τα χόρτα ξεραίνονται και τα γνωστά άγανα βρίσκονται σχεδόν παντού.

Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην καρφωθούν στα αυτιά, στα ρουθούνια, ανάμεσα στα δάχτυλα ή και στο σώμα του σκύλου καθώς μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονές και να χρειαστεί έως και χειρουργική επέμβαση από τον κτηνίατρο προκειμένου να αφαιρεθούν.

Κάθε φορά που επιστρέφετε από τη βόλτα ψάξτε το σκύλο σας για τυχόν άγανα και χτενίστε τον ώστε να απομακρυνθούν από το τρίχωμα σε περίπτωση που κόλλησαν επάνω.

Προστασία από τα εξωπαράσιτα

Το καλοκαίρι εξαιτίας της ζέστης τα εξωπαράσιτα (Τσιμπούρια,ψύλλοι κλπ)βρίσκονται σε έξαρση.

Τα εξωπαράσιτα αυτά μεταδίδουν ασθένειες όπως η Ερλιχίωση η προκαλούν ενοχλητικές αλλεργίες που επιμένουν. Για το λόγο αυτό φροντίστε ο σκύλος σας να έχει την κατάλληλη προστασία (Αμπούλες,σπρέυ,ειδικό λουρί για εξωπαράσιτα),ώστε να είναι προστατευμένος και ασφαλής.

Ακόμα και στην πόλη η προστασία είναι απαραίτητη καθώς τα εξωπαράσιτα μπορεί να βρίσκονται σην άκρη του δρόμου,στο παρκάκι ακόμα και πάνω σε κάποιο άλλο σκύλο που συναντάτε.

Επιπλέον, μετά τη δύση του ηλίου και το σούρουπο κυκλοφορούν οι σκνίπες και τα κουνούπια που μπορούν να μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες όπως η Λεισμανίαση (Καλαζάαρ).

Ο σκύλος πρέπει να ψεκάζεται όταν πηγαίνει τέτοιες ώρες βόλτα με εντομοαπωθητικό για τα κουνούπια που περιέχει σιτρονέλα ή άλλα ειδικά προϊόντα.

Μην αμελείτε να του βάζετε αμπούλες ή άλλα προϊόντα προστασίας και να τσεκάρετε πάντα τις ημερομηνίες που πρέπει να τα ανανεώνετε ώστε να έχει ο σκύλος σας την καλύτερη δυνατή προστασία. Ανεξάρτητα αν πηγαίνει βόλτα στην πόλη ή την εξοχή ο σκύλος πρέπει να είναι πάντα προστατευμένος το καλοκαίρι.

Τα άγνωστα μέρη
Εκτός από τα μέρη όπου πηγαίνετε συνήθως βόλτα με το σκύλο σας ,τώρα το καλοκαίρι θα έχετε και το χρόνο και την ευχέρεια να εξερευνήσετε και να γνωρίσετε και νέα σημεία.

Ειδικά την περίοδο των διακοπών όπου μπορεί να έχετε το σκύλο μαζί σας να είστε προσεκτικοί σε περιοχές όπου πηγαίνετε για πρώτη φορά. Μην αφήνετε το σκύλο σας ελεύθερο στη βόλτα σε καινούρια μέρη αν πρώτα δε βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή γι’ αυτόν.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…