Η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία, οι πιο γνωστές διαταραχές πρόσληψης τροφής, είναι η κορυφή του παγόβουνου βαθύτερων ψυχικών …
Βοηθώντας τους Αγαπημένους μας που Παλεύουν με Διατροφικές Διαταραχές
Τον τελευταίο χρόνο, ο αριθμός των ανθρώπων με κάποια διατροφική διαταραχή έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο συσχετισμός της επικινδυνότητας της Covid-19 με την παχυσαρκία έχει πυροδοτήσει νέα περιστατικά διαταραχών.
Την ίδια στιγμή, το διάχυτο αίσθημα απώλειας ελέγχου επιδεινώνει τις ήδη υπάρχουσες διαταραχές, υπό συνθήκες απομόνωσης. Στην Αγγλία, με αφορμή τον χαμό της Nikki Grahame-παίκτριας του Big Brother και μοντέλου, η πραγματικότητα των διατροφικών διαταραχών επανήλθε στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τη Guardian, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας προβλέπουν έναν καταιγισμό περιπτώσεων που θα χρήζουν θεραπείας από την ανορεξία, τη βουλιμία ή την αδηφαγική διαταραχή, τις οποίες πυροδότησε η πανδημία.
Η πανδημία έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας: Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ψυχολογία μας
Οι απρόσμενες, και μάλιστα δυσάρεστες αλλαγές της ζωής μπορεί να ενεργοποιήσουν διάφορες αντιδράσεις.
ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΠΊΣΗΣ: Πώς οι αλλαγές επιδρούν στην ψυχολογία του ανθρώπου
Σήμερα λοιπόν, είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η ανάγκη της πληροφόρησης σχετικά με τα όσα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή τους, όπως και σχετικά με τα συμπτώματά τους. Η στήριξη ενός αγαπημένου προσώπου με κάποια διατροφική διαταραχή είναι μία μοναχική και στενάχωρη δοκιμασία. Πολλοί από όσους υποστηρίζουν ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές βιώνουν απελπισία, θυμό και πικρία, βλέποντας τον άνθρωπό τους να υποφέρει. Συχνά όμως, είναι καλύτερα να μην λέγεται τίποτα-από το να ειπωθεί η λάθος κουβέντα.
Οι σημαντικότεροι τρόποι έμπρακτης στήριξης συνοψίζονται από την MissVogue, υπό την καθοδήγηση του Beat, του κορυφαίου ΜΚΟ για την καταπολέμηση των διατροφικών διαταραχών στην Αγγλία.
1. Επαγρύπνηση για Αλλαγές Συμπεριφοράς
Η ταύτιση της δραματικής απώλειας βάρους ως της αποκλειστικής ένδειξης των διατροφικών διαταραχών είναι λάθος. Συχνά, αυτές μπορεί να μαρτυρούνται από αλλαγές στη συμπεριφορά, εξηγεί ο TomQuinnαπό τον Beat. «Οι αλλαγές ποικίλλουν σε κάθε διαταραχή-δεν συντρέχουν. Η αντίληψη των αλλαγών της συμπεριφοράς που προηγούνται των αλλαγών της εμφάνισης είναι το σημαντικότερο όλων. Χαρακτηριστικές-όχι όμως αποκλειστικές, είναι η απώλεια αυτοπεποίθησης, η ανησυχία σχετικά με το βάρος, η έντονη σύγκριση. Επίσης, η εμμονική σχέση με το φαγητό και την άσκηση, η κρυψίνοια σχετικά με το περιεχόμενο και τις ώρες του φαγητού, η δυσθυμία, η δυσκολία συγκέντρωσης, η τελειομανία».
2. Επιδιώξτε τη Συζήτηση
Όπως ισχύει σε κάθε πρόβλημα, το πρώτο σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με τη συζήτηση. Αν υποψιάζεστε ότι ένα φιλικό ή οικογενειακό σας πρόσωπο υποφέρει, να θυμάστε ότι μπορεί να μην είστε εσείς ο κατάλληλος άνθρωπος για ν’ ανοιχτεί ή ότι η στιγμή μπορεί να είναι ακατάλληλη. Μπορείτε όμως να ρωτήσετε πώς νιώθουν, τι σκέφτονται, να τους ενθαρρύνετε να εκφραστούν αν θέλουν, συμβουλεύει ο Tom.Ωστόσο, προειδοποιεί να μην ασκείτε πίεση, ούτε να σχηματίζετε υποθέσεις για όσα τούς ταλαιπωρούν. Αν πρόκειται για ανήλικο άτομο του περιβάλλοντος που νιώθετε ότι είναι σε σοβαρή κατάσταση, απευθυνθείτε σε κάποιον ενήλικο που εμπιστεύεστε.
3. Ενθαρρύνετε την Αναζήτηση Ψυχιατρικής Βοήθειας
Οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχολογικά προβλήματα που σωματοποιούνται-ανάλογα με την προσωπικότητα, τις ιδιαιτέρες εμπειρίες και τους μηχανισμούς του κάθε ανθρώπου. Όσο πολύτιμη και αν είναι η υποστήριξη ενός καλού φίλου ή συγγενή, η καλύτερη βοήθεια που μπορεί να λάβει ένας άνθρωπος με διατροφικές διαταραχές είναι η επαγγελματική. Η συμβολή ενός ψυχιάτρου, σε συνδυασμό με άλλους επαγγελματίες (π.χ. διατροφολόγο), ή ομάδες (π.χ. ομάδες υποστήριξης) είναι απαραίτητη.
Η ψυχολογική πτυχή μπορεί εύκολα να υποτιμηθεί μπροστά στον κίνδυνο της υγείας που δημιουργούν οι διατροφικές διαταραχές. Η ψυχική διάσταση όμως είναι η αιτία και η λύση των διατροφικών διαταραχών:
ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΠΊΣΗΣ: Νευρική ανορεξία: Μια ασθένεια της ψυχής και όχι του σώματος!
4. Μην Φοβάστε να Ρωτήσετε πώς Είναι
Λόγω του φόβου της ενδεχόμενης αντίδρασης, σπάνια γίνεται αναφορά ευθέως σε διαταραχές τόσο οδυνηρές όσο είναι οι διατροφικές. Όμως ένα απλό «πώς είσαι;» μπορεί να γίνει μία ουσιαστική στιγμή επαφής, μία ευκαιρία για ειλικρινή και ανοιχτή κουβέντα για όσα τους ταλαιπωρούν-χωρίς δεσποτική διάθεση.
5. Να Θυμάστε ότι είναι Ψυχιατρική και Σωματική Διαταραχή
Ποτέ οι διατροφικές διαταραχές δεν αφορούν αποκλειστικά το φαγητό, τονίζουν οι εκπρόσωποι του Beat. Όσο επιτακτικά και αν νιώθεις την ανάγκη να πείσεις τον φίλο σου να φάει, το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να επιφέρει αυτή η προσέγγιση, είναι περισσότερη αποξένωση. Οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές έχουν ανάγκη να σας νιώθουν με το μέρος τους. Αν ένα συγκεκριμένο γεγονός της ζωής έχει πυροδοτήσει τη διαταραχή-όπως είναι η πανδημία, ενθαρρύνετέ τους διακριτικά να το εκφράζουν. Να θυμάστε όμως ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι εγγενώς πολύπλοκες και οι καταλύτες τους είναι περισσότεροι από ένας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Beat, μπορεί να ωφελήσει αν αναφέρεστε ονομαστικά στην ασθένεια, όπως: «Τώρα νομίζω ότι μού μιλάει η ανορεξία, όχι εσύ».
6. Μην Παινεύετε Κάθε τους Προσπάθεια
«Μπορεί να προσπαθούν πολύ και ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει κάποια πρόοδο. Ίσως ο άνθρωπός σας να έφαγε με κανονικό ρυθμό ή να έχει υιοθετήσει μία σωστή συνήθεια. Μπορεί να έχει φάει περισσότερο απ’ ό,τι εχθές. Καθένα από τα παραπάνω είναι κατορθώματα, όμως η αναγνώρισή τους μπορεί ν’ αναχαιτίσει την πρόοδο του. Ο άνθρωπός σας μπορεί πράγματι να προσπαθεί, όμως η φωνή της ανορεξίας τού φωνάζει εξαγριωμένη», εξηγεί η Δρ. Pooky Knightsmith Hesmondhalgh, η οποία πάσχει η ίδια από την ανορεξία. Αν είστε περήφανοι για κάτι που έχει καταφέρει ο αγαπημένος σας, συγκρατηθείτε και θίξτε το μία άλλη στιγμή. Η κατάλληλη στιγμή θα είναι εκείνη που δεν θα αγχώνονται για το προηγούμενο ή το επόμενο γεύμα τους.
Η υγιής σχέση με το φαγητό είναι δείκτης αυτοσεβασμού και είναι αναγκαία η συμβολή ενός κατάλληλου για την απαιτητική περίπτωση διατροφολόγου: Οι συνήθειες όσων έχουν υγιή σχέση με το φαγητό
7. Αποδεχτείτε ότι η Ανάρρωση θα Είναι Χρονοβόρα
Δεν ευχόμαστε «περαστικά» στις περιπτώσεις των διατροφικών διαταραχών. Είναι τόσο ψυχικές όσο και σωματικές διαταραχές, και κάποια απερίσκεπτη κοινοτοπία – ακόμη και καλοπροαίρετη-μπορεί να γίνει υποτιμητική.
8. Προσοχή στα Λόγια που Πυροδοτούν
Η Lilly Collins, πρωταγωνίστρια της ταινίας “TotheBone” (2017), σχετικά με την εξέλιξη της ψυχογενούς ανορεξίας, είχε πει ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ένας συγγενής της τής είπε ότι είναι πολύ όμορφη (σ.σ. για τις ανάγκες του ρόλου, η ηθοποιός είχε χάσει βάρος κάτω από το επιτρεπτό όριο). Οι εκπρόσωποι του Beat συμβουλεύουν να αποκλείετε χαρακτηρισμούς της φύσης: «φαίνεσαι μία χαρά», «μοιάζεις πιο υγιής», όσο ο φίλος ή ο συγγενής σας προσπαθεί ν’ αναρρώσει. Σχόλια τα οποία αφορούν την εμφάνιση, ακόμη και τα καλοπροαίρετα, ερμηνεύονται αρνητικά», εξηγεί ο Tom. Μην διστάζετε ωστόσο να πείτε μία καλή κουβέντα που δεν αφορά καθόλου την εμφάνιση. Έτσι, τους βοηθάτε να νιώθουν ότι αξίζουν. Συνετό άλλωστε είναι να μην συζητάτε ούτε για βάρος ούτε για δίαιτες. Κατά την προσπάθεια του ανθρώπου μας να βγει από το αδιέξοδο της διατροφικής του διαταραχής, η δική μας υποστήριξη θα είναι έντιμη αν του υπενθυμίζουμε ότι η αξία του, όπως η αξία όλων των ανθρώπων δεν μειώνεται ούτε αυξάνεται ανάλογα με τα κιλά: Η αξία μας δεν μειώνεται, όσο κι αν μας χτυπάνε
Άρθρο των Naomi Pike και Olivia Petter.