Blogging: ένα νέο χόμπι

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη

Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια που το διαδίκτυο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα κι εκείνοι που αρχικά αρνούνταν κατηγορηματικά να ασχοληθούν έστω και στο ελάχιστο. Κάπου ανάμεσα στις δημοφιλείς σελίδες, όπως το Facebook και το Twitter, αρκετοί είναι εκείνοι που αποφάσισαν να ανοίξουν τη δική τους προσωπική σελίδα, ένα δικό τους blog.

Γιατί να φτιάξετε το δικό σας blog;

Πολλοί από εσάς ίσως να σκέφτεστε ότι υπάρχουν ήδη χιλιάδες bloggers που γράφουν για το ίδιο θέμα. Ναι, αυτό είναι αλήθεια, αλλά αυτό που είναι επίσης αλήθεια είναι ότι κανένας από αυτούς τους bloggers δεν έχει τη δική σας φωνή!

Κάθε blogger έχει διαφορετικό στυλ που γράφει, διαφορετικό τρόπο που παρουσιάζει και αναλύει τα πράγματα. Δεν έχει σημασία αν κάποιος άλλος έχει ήδη καλύψει ένα θέμα ή έχει πει τη γνώμη του για κάτι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εσείς έχετε να μιλήσετε για κάτι.

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει τη γνώμη του και αν αισθάνεστε ότι είστε παθιασμένοι και έχετε κάτι να πείτε, τότε μπορείτε να το κάνετε εύκολα γράφοντας γι’ αυτό στο blog σας.

Πιστεύετε, ακόμη, ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στην κοινωνία αλλά δεν θέλετε να πάρετε θέση; Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που λειτουργούν τα σχολεία, να σταματήσει η βία στα παιδιά κ.α., αλλά φοβάστε ότι αν εκφράσετε την άποψη σας θα επηρεάσει αρνητικά τη ζωή σας; Δημιουργείστε ένα blog και μοιραστείτε τις σκέψεις σας ανώνυμα ή με ψευδώνυμο.

Όταν συνδέεστε με άλλους ανθρώπους και μπείτε στον κόσμο του blogging, θα δείτε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τους ενδιαφέρει να ακούσουν αυτό που έχετε να πείτε.

Ψάχνοντας στα διάφορα blogs θα βρείτε από άλλους bloggers μια διαφορετική άποψη από τη δική σας για το ίδιο θέμα η οποία μπορεί να βοηθήσει ώστε να βελτιώσετε την κατανόηση σας και να δείτε τα πράγματα από μια νέα προοπτική.

Μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις που έχουν οι αναγνώστες σας και ακούγοντας τις παρατηρήσεις τους, να γίνετε ένας καλύτερος άνθρωπος.

Επίσης, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να δώσετε μια καλή συμβουλή, ότι οι άνθρωποι θα ήθελαν τις συνταγές που ξέρετε, ότι θα απολαύσουν να διαβάσουν για το που έχετε ταξιδέψει, τότε θα πρέπει σίγουρα να δημιουργήσετε ένα blog. Μπορείτε να βοηθήσετε πολλούς ανθρώπους με την ανταλλαγή εμπειριών. Το blogging είναι μια υγιής δραστηριότητα και βοηθάει να ξεφύγετε από το ψυχολογικό στρες!

Μπορείτε να μοιραστείτε ότι θέλετε με τους αναγνώστες σας και αν το περιεχόμενο τελικά είναι χρήσιμο, τότε οι αναγνώστες θα συνειδητοποιήσουν ότι είστε κάποιος που μπορεί να θεωρηθεί «ειδικός» στο συγκεκριμένο θέμα. Όλοι γνωρίζουμε ότι το να θεωρηθούμε «ειδικοί» είναι κάτι το οποίο μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι. Έτσι, εάν αισθάνεστε ότι ξέρετε κάτι, τότε γιατί να μην το μοιραστείτε και που ξέρετε, ίσως μέσα στο χρόνο να θεωρηθείτε «ειδικός».

Πώς δημιουργούμε ένα blog;

Κάποιος που θέλει να φτιάξει ένα «κλασσικό» blog, δεν έχει παρά να επισκεφθεί μία από τις πλέον διαδεδομένες πλατφόρμες, WordPress, Blogger, Tumblr, να δημιουργήσει εκεί έναν λογαριασμό, να επιλέξει διεύθυνση (URL) για το blog του και η βασική δουλειά έχει γίνει. Από ‘κει και πέρα, τα πάντα εξαρτώνται από την όρεξη που έχει να εντρυφήσει στο όλο θέμα. Υπάρχουν άπειρα themes που μεταμορφώνουν την εμφάνιση μιας σελίδας και τα περισσότερα απ’ αυτά διατίθενται δωρεάν. Απαιτούν δουλίτσα που συνήθως γίνεται μέσω ενός εύχρηστου περιβάλλοντος με checklists και sliders, ωστόσο οι πιο προχωρημένοι ή έστω τολμηροί, μπορούν να επέμβουν και στον κώδικα για πιο custom-made αποτελέσματα. Όπως και να ‘χει, θα πρέπει να ρυθμίσουμε τα πάντα, από γραμματοσειρές και χρώματα, μέχρι τον τρόπο που θα εμφανίζονται τα κείμενά μας, τα διάφορα στοιχεία περιεχομένου και καθετί υπάρχει στη σελίδα μας. Μπορεί να ακούγεται βουνό όλο αυτό, ωστόσο πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα δημιουργικό οπότε δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε. Στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει τη λύση ενός social δικτύου, απλά στήνει το προφίλ του εκεί και «καθάρισε». Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι έτσι γίνεται δέσμιος του συγκεκριμένου δικτύου με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Μην περιμένετε λοιπόν! Φτιάξτε το δικό σας blog!

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.