Βιογραφικό: «Τα κλειδιά επιτυχίας» για να μας καλέσουν σε συνέντευξη-Μέρος Β’

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη

Το σωστό, αληθινό και δομημένο βιογραφικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μας καλέσουν σε συνέντευξη που αφορά κάποια υπάρχουσα ή επικείμενη θέση εργασίας. Ένα όμορφο, συνοπτικό και ευπαρουσίαστο βιογραφικό απαιτεί προσπάθεια και αφοσίωση. Τα δύο τελευταία θα φανούν και σε κάθε περίπτωση ο σωστός εργοδότης θα τα εκτιμήσει απόλυτα.

Πώς χτίζουμε βήμα βήμα ένα βιογραφικό που θα εντυπωσιάσει

Υπάρχουν αρκετά σημεία, τα οποία πρέπει να προσέξουμε καθώς «χτίζουμε» το βιογραφικό μας. Τα σημεία αυτά είναι τα κάτωθι:

  • Προσωπικά στοιχεία: Ως γνωστόν, ξεκινάμε πρώτα να συμπληρώνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία. Δηλαδή δίνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εαυτό μας. Βέβαια γράφουμε μόνο όσα θεωρούμε ότι είναι σημαντικά και για τα οποία πρέπει να λάβει γνώση ο εργοδότης. Τα υπόλοιπα, τα λιγότερο σημαντικά ή τα πολύ προσωπικά δεδομένα αντίθετα, καλό είναι να τα παραλείπουμε. Ατομικά στοιχεία, όπως λ.χ. το ονοματεπώνυμο, η περιοχή κατοικίας και η ημερομηνία γέννησης επιτρέπονται. Επιπρόσθετα, άλλα στοιχεία προσωπικά, όπως π.χ. το φύλο, η υπηκοότητα, το κινητό τηλέφωνο και το e-mail είναι απαραίτητο να τα συμπεριλάβουμε στο βιογραφικό μας.

Διαβάστε Επίσης : Πως φτιάχνουμε το Βιογραφικό Σημείωμα (C.V.)


  • Επαγγελματική πείρα: Εδώαναφέρουμε οτιδήποτε σχετίζεται με την εμπειρία μας σε οποιοδήποτε αντικείμενο και σε οποιαδήποτε εταιρεία έχουμε εργαστεί. Σύντομα και χωρίς να πλατειάζουμε, προσθέτουμε την όποια προϋπηρεσία μας, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη και τελειώνοντας πάντοτε με την πιο παλιά. Προσέχουμε πολύ τις χρονολογίες, δηλαδή τα χρονικά διαστήματα απασχόλησης. Έπειτα γράφουμε απλώς συνοπτικά με μία λέξη μόνο ή φράση την θέση απασχόλησης, την οποία κατείχαμε στην εκάστοτε επιχείρηση. Στην συνέχεια αναλύουμε, δηλαδή γράφουμε 5-10 πράγματαπεραιτέρω, όσον αφορά τις κύριες αρμοδιότητες που μας είχαν ανατεθεί. Φυσικά δεν παραλείπουμε να αναφέρουμε το όνομα και την διεύθυνση του εκάστοτε εργοδότη. Ολοκληρώνουμε το συγκεκριμένο πεδίο γράφοντας τον τύπο/τομέα δραστηριότητας στον οποίο απασχολούμασταν. Γράφουμε δηλαδή πιο εξειδικευμένα το τμήμα, στο οποίο δουλεύαμε και το αντικείμενο εργασίας μας.

Διαβάστε Επίσης : Πώς το βιογραφικό σας θα γίνει ξεχωριστό και ελκυστικό


  • Εκπαίδευση και κατάρτιση: Εδώαναφέρουμε ό,τι έχει να κάνει με τις σπουδές και το ακαδημαϊκό μας επίπεδο. Συμπληρώνουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν τις χρονολογίες των σπουδών μας. Προσθέτουμε τα πτυχία/τίτλους πιστοποιητικών και διπλωμάτων που κατέχουμε. Και στο τέλος γράφουμε την επωνυμία/είδος του οργανισμού που μας παρείχε την συγκεκριμένη εκπαίδευση/κατάρτιση. Δίνουμε μεγάλη βάση και σε αυτό το κομμάτι. Ξεκινάμε ανάλογα με τις σπουδές μας από το «πιο φρέσκο» και πηγαίνουμε κάθε φορά στο προγενέστερο.

Βιογραφικό: «Τα κλειδιά επιτυχίας» για να μας καλέσουν σε συνέντευξη-Μέρος Β’


Διαβάστε Επίσης : Ψάχνετε για δουλειά; 1ο βήμα: Κερδίστε τις εντυπώσεις


  • Ξένες γλώσσες: Άλλο ένα πολύ σημαντικό πεδίο. Σε αυτό το στάδιο καλούμαστε να γράψουμε σχετικά με τις άλλες γλώσσες που γνωρίζουμε. Με βάση την εθνική, αλλά και την διεθνή ταξινόμηση, αυτοαξιολογούμαστε. Ξεκινάμε πρωτίστως από την μητρική μας γλώσσα και αναφέρουμε έπειτα και τις λοιπές γλώσσες, στις οποίες έχουμε αποδεδειγμένα γνώση. Αναλύουμε τόσο όσο χρειάζεται, ώστε να καταλάβει ο εκάστοτε εργοδότης το επίπεδό μας. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε ποιες γλώσσες «μιλάμε». Δηλαδή συμπληρώνουμε στο βιογραφικό μας ποιες ακριβώς γλώσσες μιλάμε σε προφορικό επίπεδο και σε ποιες γλώσσες μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να συνεννοηθούμε γραπτώς. Όλα αυτά πιστοποιημένα βέβαια, με τα αντίστοιχα χαρτιά και διπλώματα.

Διαβάστε Επίσης : Το πιο πρωτότυπο βιογραφικό


Το σωστό βιογραφικό χρειάζεται κόπο, προσπάθεια και πολλή μελέτη. Με όλα όμως όσα προαναφέραμε, είναι βέβαιο ότι οι εργοδότες θα μας καλέσουν σε συνέντευξη και θα πάρουμε την θέση, η οποία μας ενδιαφέρει, μας αναλογεί και μας αξίζει.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.