Βιοκαύσιμα: Σωτηρία ή Απειλή;

Συντάκτης: Flowmagazine

Με τους ανθρώπους περισσότερο ευαισθητοποιημένους όσον αφορά στα οικολογικά προβλήματα του πλανήτη μας, όλο και συχνότερα ακούμε συζητήσεις περί ανακύκλωσης, φωτοβολταϊκών συστήματων και βιοκαυσίμων. Όμως τι ακριβώς είναι αυτά τα τελευταία;

Σύμφωνα με την ορολογία, βιοκαύσιμα ονομάζονται τα καύσιμα εκείνα, στερεά, υγρά ή αέρια, τα οποία προέρχονται από τη βιομάζα. Με τον όρο βιομάζα αναφερόμαστε σε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (ξύλο, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας.

Ο λόγος…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ιστορικά τα πρώτα καύσιμα που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο ανήκαν στην κατηγορία των βιοκαυσίμων! Όμως η άφιξη της βιομηχανικής επανάστασης ενίσχυσε σημαντικά τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Το βασικό βέβαια θέμα είναι ότι τα ορυκτά καύσιμα σχετίζονται με τα προβλήματα θέρμανσης του πλανήτη.

Τη λύση τώρα σ’ αυτό το πρόβλημα σπεύδουν να δώσουν τα βιοκαύσιμα. Προέρχονται από οργανικά προϊόντα, θεωρούνται ανανεώσιμα καύσιμα και βασικό χαρακτηριστικό τους είναι οι χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Πιο συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα οφέλη τους είναι περιβαλλοντικά, οικονομικά και γεωπολιτικά. Αρχικά, η χρήση των βιοκαυσίμων στις μεταφορές θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών, κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα και του διοξειδίου του θείου. Λαμπρό παράδειγμα είναι η Βραζιλία, η οποία από την παραγωγή βιοαιθανόλης από ζαχαρότευτλα έχει καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές του αερίου του θερμοκηπίου κατά 90%.

Τα βιοκαύσιμα θα αποτελέσουν μια νέα πηγή εισοδήματος για τους αγρότες που θα καταφύγουν στις ενεργειακές καλλιέργειες. Οι χώρες-καταναλωτές πετρελαίου που θα ενισχύσουν το τομέα των βιοκαυσίμων, θα αυξήσουν σημαντικά τη γεωπολιτική ισχύ τους. Μέχρι πρόσφατα οι υποστηρικτές των βιοκαυσίμων δεν είχαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές αντιδράσεις. Μόνο αυτές που προέρχονταν από τα πετρελαϊκά κυκλώματα. Όμως όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερες απόψεις πρέπει να αντικρουστούν.

…και ο αντίλογος

Οι εναντιωμένοι στη χρήση βιοκαυσίμων, έχουν ως βασικό επιχείρημα την οικολογική καταστροφή που αυτά θα επιφέρουν. Μπορεί οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα να είναι λιγότεροι, αλλά η ζήτηση σε καλλιέργειες θα είναι τόσο μεγάλη που θα υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί η βιοποικιλότητα του πλανήτη. Για παράδειγμα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι καταστροφές στα δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας. Στην Ινδονησία και τη Μαλαισία τα δάση εξαφανίζονται για να μείνει χώρος για φυτείες φοινικόδεντρων. Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ, το 98% των τροπικών δασών της Ινδονησίας θα καταστραφεί έως το 2022 λόγω της παραγωγής φοινικέλαιου για βιοκαύσιμα, με προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο υποσιτισμός και η πείνα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι φτωχές χώρες από την έλλειψη βασικών αγαθών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να γεμίσει ένα ντεπόζιτο χωρητικότητας 50 λίτρων με βιοαιθανόλη, πρέπει να καούν 232 κιλά καλαμποκιού. Με αυτή την ποσότητα, ένα παιδί στη Ζάμπια ή το Μεξικό ζει για ένα χρόνο! Είναι μια πολιτική τρελή, ακριβή και κακή για το περιβάλλον, υποστηρίζουν οι οικολόγοι, οι οποίοι σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι θα χρειάζονταν δύο πλανήτες για να γεμίσουν και τα στομάχια και τα ρεζερβουάρ, και να διατηρηθεί και η βιοποικιλία στο μέλλον!

Παρόλα αυτά η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων συνεχίζεται. Ωστόσο πολλοί οργανισμοί αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, η Mercedes έχει ήδη ένα προχωρημένο πρόγραμμα που συνίσταται στην καλλιέργεια jatropha, ενός θάμνου που αναπτύσσεται σε άγονη γη και δεν ανταγωνίζεται τα φυτά που χρησιμοποιούνται για διατροφή. Δεν αποκλείεται επίσης να καταστεί δυνατόν να χρησιμοποιούνται για την κίνηση των αυτοκινήτων γεωργικά απόβλητα ή τα άχρηστα τμήματα ενός φυτού.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…