Βιοδιασπώμενα καθημερινά προϊόντα

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Βιοδιασπώμενα καθημερινά προϊόνταΌσο περνάει ο καιρός οφείλουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο οικολογικά. Οφείλουμε να κινούμαστε στην καθημερινότητά μας με τη δέουσα προσοχή προς το περιβάλλον. Οι επιλογές που κάνουμε για τις αγορές μας και στη χρήση προϊόντων, εντός και εκτός σπιτιού είναι καλό να γίνονται με οικολογική συνείδηση. Στην ενίσχυση αυτών των κινήσεων έρχονται τα βιοδιασπώμενα προϊόντα.

Η βιοδιάσπαση είναι μια ιδιότητα των υλικών που σχετίζεται με το βιολογικό τους περιβάλλον. Εκεί, ανάλογα με τις συνθήκες, είναι δυνατό να διασπαστούν πλήρως και να μην αφήσουν ίχνος περιβαλλοντικής μόλυνσης. Τα βιοδιασπώμενα υλικά μπορούν να διαλυθούν από μικροοργανισμούς (βακτήρια, μύκητες )στο νερό, από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και από κάποια βιο-υλικά. Υπάρχουν τέτοιου είδους προϊόντα, που μπορείτε να τα αγοράσετε και να τα χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ας δούμε ορισμένα από αυτά.

Στο σπίτι

Κάποια από τα βιοδιασπώμενα προϊόντα, τα χρησιμοποιείτε καθημερινά χωρίς να το γνωρίζετε. Τα υπολείμματα τροφίμων, καθιζήματα καφέ, ανεπιθύμητα χαρτιά, χαρτοπετσέτες, εφημερίδες και άλλα είναι μερικά από αυτά. Εκτός όμως αυτών, υπάρχουν πλέον στις αγορές και άλλα προϊόντα που είναι βιοδιασπώμενα. Για παράδειγμα μπορείτε πλέον να βρείτε στα ράφια των σουπερ μάρκετ βιοδιασπώμενο απορρυπαντικό πιάτων και ρούχων, καθαριστικά για γυάλινες και άλλες επιφάνειες, πάνες μωρού, σακούλες απορριμμάτων και σκεύη φαγητού.

Στη δουλειά και το σχολείο

Το ίδιο ισχύει περίπου και σε εργασιακούς χώρους ή σχολεία. Τα χαρτιά από φωτοτυπικά μηχανήματα, τετράδια, σημειωματάρια αλλά και ποτήρια και σκεύη φαγητού μπορεί να είναι βιοδιασπώμενα. Σύμφωνα όμως με πρόσφατες μελέτες, εταιρείες άρχισαν να παράγουν βιοδιασπώμενα στυλό, μηχανικά μολύβια, κασετίνες, σελιδοδείκτες και άλλα. Η εξέλιξη και στον τομέα της γραφικής ύλης δεν σταματά. Σημαντικό ωστόσο είναι να αγοράσετε βιολογικά ή 100% φυσικά λιπάσματα για τα φυτά σας και ακόμα και βιοδιασπώμενες σακούλες για να συγκεντρώνετε τα απορρίμματα.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr