Βιοαέριο, μια σύγχρονη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Βιοαέριο, μια σύγχρονη ανανεώσιμη πηγή ενέργειαςΣε μια εποχή που οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν μεγάλη ζήτηση για το καλό του περιβάλλοντος, το Βιοαέριο προσφέρει λύσεις. Χρησιμοποιείται ευρέως σε χώρες όπως η Σουηδία, η Ολλανδία και η Ελβετία για να αντικαταστήσει το πετρέλαιο παράγωγά του.

Πως παράγεται

Το βιοαέριο, παράγεται από την χώνευση κτηνοτροφικών κυρίως αποβλήτων, αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων, καθώς και από αστικά οργανικά απορρίμματα. Η σύστασή του αποτελείται από 65% μεθάνιο και 35% διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά, μέσω της τροφοδοσίας του σε μηχανές εσωτερικής καύσης, σε καυστήρες αερίου ή σε αεροστρόβιλο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Χρήσεις

Το βιοαέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο μεταφορών, μετά την διαδικασία του καθαρισμού (απομάκρυνση των σωματιδίων H2S, NH3, H2O) και την αναβάθμισή του (απομάκρυνση CO2 και προσθήκη προπανίου). Αυτή τη στιγμή στην Ολλανδία, τη Σουηδία και την Ελβετία, μετά τη διοχέτευσή του στο φυσικό αέριο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ηλεκτρική και θερμική ενέργεια. Πειραματικά χρησιμοποιείται και για παραγωγή υδρογόνου, τροφοδοτώντας κυψέλες καυσίμου ( fuel cells ). Σημαντικό είναι επίσης πως στη Σουηδία λειτουργούν σταθμοί διανομής βιοαερίου για τα αυτοκίνητα που κινούνται με αυτό το εναλλακτικό καύσιμο.

Το βιοαέριο εκτός των άλλων μπορεί να καεί απευθείας σε λέβητες για την παραγωγή θερμότητας. Επίσης, να αναμορφωθεί σε βιομεθάνιο και να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο κίνησης οχημάτων. Εναλλακτικά ως αναμορφωμένο βιομεθάνιο μπορεί να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο, που είναι μη ανανεώσιμο καύσιμο, στη χημική βιομηχανία.

Πλεονεκτήματα

Η ανάπτυξη και η εγκατάσταση τεχνολογιών βιοαερίου, αποτελεί μία εναλλακτική λύση με σημαντικά οφέλη, καθώς προσφέρει περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια και ταυτόχρονα επιλύει το όλο και αυξανόμενο πρόβλημα των απορριμμάτων που τα χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη. Συγκεκριμένα, επιτυγχάνει την παραγωγή ρεύματος και θερμότητας, χωρίς να εκλύει αέρια που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επίσης, λειτουργεί μηχανές εσωτερικής καύσης, εκλύοντας λιγότερα βλαπτικά αέρια. Στατιστικά, οι μηχανές που καίνε βιοαέριο έχουν περίπου 60% λιγότερες εκπομπές οξειδίων του αζώτου και αιωρούμενων σωματιδίων.

Βιοαέριο, μια σύγχρονη ανανεώσιμη πηγή ενέργειαςΤο βιοαέριο έχει και οικονομικά πλεονεκτήματα καθώς βοηθά στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τρίτες χώρες, την αντίστοιχη εξοικονόμηση συναλλάγματος και αποφέρει σημαντικά κέρδη σε εταιρείες. Σύμφωνα με μελέτες, υπολογίζεται ότι μια μέτρια μονάδα βιοαερίου με εισροή βιομάζας 70 – 100 τόνους ανά ημέρα παράγει ενέργεια που θα αποφέρει κέρδη (μόνο από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ) 96,750 ευρώ το έτος. Άλλα οφέλη είναι η μείωση των παθογόνων οργανισμών και η βελτιωμένη απόδοση της λίπανσης του εδάφους.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr