Βγάλτε τέλειες φωτογραφίες από την κάμερα του smartphone!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Βγάλτε τέλειες φωτογραφίες από την κάμερα του smartphone!Πόσες φορές έχετε κρατήσει ένα «έξυπνο» κινητό στο χέρι… για να τραβήξετε μια φωτογραφία στην παραλία, σε ένα πάρτι ή ακόμα και σε ένα μπαράκι; Αμέτρητες! Τα iphone και τα Android έχουν αντικαταστήσει πια την «κλασσική» φωτογραφική μηχανή, αποθανατίζοντας τις στιγμές της ζωής μας μέσα από ένα απλό «κλικ». Συχνά, όμως, οι φωτογραφίες βγαίνουν θολές, «κουνημένες» ή πολύ μακρινές και σκοτεινές. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να τραβήξετε τέλειες φωτογραφίες… μέσα από την κάμερα ενός smartphone.

«Κόψτε» μια φωτογραφία, λέγοντας «όχι» στο zoom

Το zoom μειώνει υπερβολικά την ποιότητα της φωτογραφίας σε ένα smartphone. Για αυτό, προτιμήστε να «κόψετε» (“crop”) μια φωτογραφία, είτε μέσα από τα apps στο κινητό, είτε μέσα από προγράμματα επεξεργασίας εικόνας στον υπολογιστή. Έτσι, η ποιότητα θα μείνει τέλεια, ενώ ταυτόχρονα θα έχετε κάνει focus στην εικόνα!

Επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες, χωρίς φίλτρα

Πολλές φορές, το instagram χαλάει μια φωτογραφία, αντί να την κάνει ξεχωριστή. Και όμως, υπάρχουν φίλτρα, όπως τα «ρετρό» που αλλοιώνουν την ποιότητα της. Καλύτερα είναι να κατεβάσετε ένα app επεξεργασίας εικόνας, όπως είναι το SnapSeed ή το Photoshop Express, που αλλάζουν απλώς την ευκρίνεια, τις αντιθέσεις φωτός και το χρώμα της εικόνας.

Κατεβάστε μια αναβαθμισμένη εφαρμογή κάμερας

Αυτό ισχύει περισσότερο για τους χρήστες iPhone παρά για τους χρήστες των Android. Τα apps Camera Awesome (δωρεάν) ή το Camera + τραβούν τέλειες φωτογραφίες. Άλλωστε, ανάλογα με την εφαρμογή αλλάζουν οι ρυθμίσεις της κάμερας, με αποτέλεσμα π.χ. να ρυθμίζεται από μόνο του το flash.

Βγάλτε τέλειες φωτογραφίες από την κάμερα του smartphone!Γεμίστε το «σκόπευτρο» της οθόνης

Με τη φωτογραφική μηχανή έχουμε την τάση να τραβάμε πιο κοντινές φωτογραφίες, αλλά με το smartphone τα δεδομένα αλλάζουν. Συνήθως, οι εικόνες διαθέτουν υπερβολικό background και μικροσκοπικά πρόσωπα. Για αυτό, βεβαιωθείτε ότι τραβάτε από κοντινή απόσταση, ώστε να διαθέτετε φωτογραφίες «πορτραίτα».

Πειραματιστείτε με την ευελιξία της κάμερας smartphone

Βγάλτε αμέτρητες φωτογραφίες, εικόνες που κανονικά δεν θα τραβούσατε… και εξετάστε τις απροσδόκητες λήψεις! Άλλωστε, είναι εντελώς δωρεάν, οπότε πειραματιστείτε με τις γωνίες λήψης και τραβήξτε ξεχωριστές φωτογραφίες. Αργότερα περάστε τις στο pc, ώστε να διαπιστώσετε, εάν αξίζει η φωτογραφία σε μια πιο μεγάλη οθόνη.

Διατηρήστε καθαρό το φακό της κάμερας

Το smartphone μπαίνει μέσα σε τσέπες και τσάντες με αποτέλεσμα να λερώνεται ο φακός του και οι εικόνες να βγαίνουν πιο θολές. Πάρτε ένα μαλακό πανί και καθαρίστε καλά το φακό της κάμερας. Έτσι, οι φωτογραφίες σας θα φαίνονται πολύ πιο καθαρές!

Βγάλτε τέλειες φωτογραφίες από την κάμερα του smartphone!Γνωρίστε τις ρυθμίσεις στην κάμερα ενός smartphone

Τα εικονίδια και οι διαφορετικές λειτουργίες στη λήψη κάνουν τη διαφορά σε μια φωτογραφία. Η κάμερα ενός iphone είναι πολύ πιο μικρή από τον φακό της «κλασσικής» φωτογραφικής, με αποτέλεσμα να πρέπει να ελέγχετε το φως που εισέρχεται στο πλάνο. Οπότε, εξοπλιστείτε με υπομονή και μάθετε τη λειτουργία κάθε εικονιδίου.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.