Τα κουκιά και η διατροφική τους αξία!

Συντάκτης: Κυριακή Ζακχαίου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

UPDATED

Ποια είναι η διατροφική αξία του κουκιού; Ποιοι απαγορεύεται να τα καταναλώνουν και γιατί;

Τα κουκιά είναι τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Αποτελούνται από πράσινους καρπούς επικαλυμμένους από ένα μαλακό κέλυφος, οι οποίοι με τη σειρά τους περικλείονται σε πράσινους λοβούς που μοιάζουν με τα φασολάκια. Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται με σκοπό να ενισχύσουν την περιεκτικότητα αζώτου στο έδαφος πριν από την καλλιέργεια άλλων λαχανικών.

Το κουκί είναι ένα από τα αρχαιότερα όσπρια, και καλλιεργείται εδώ και 5000 περίπου χρόνια, με αφετηρία την Ασία και την Αφρική.

Η γεύση του είναι ιδιαίτερα ισχυρή και οι τρόποι μαγειρέματός του πάμπολλοι. Παρόλα αυτά το κουκί έχει συζητηθεί όσο κανένα άλλο όσπριο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας σχετικά με το αν είναι καλό να καταναλώνεται. Στην Αρχαία Ελλάδα φιλόσοφοι, όπως ο Πυθαγόρας και ο Αριστοτέλης, φαίνεται να ήταν αντίθετοι προς την κατανάλωσή του. Ας γνωρίσουμε όμως το κουκί από κοντά ώστε να σχηματίσουμε την δική μας άποψη.

Είναι ένα όσπριο ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας και χαρακτηρίζεται για την έντονη γεύση του. Τα κουκιά μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα σε σαλάτες είτε αποξηραμένα ως όσπρια.

Στην Ελλάδα, η σπορά τους γίνεται τον μήνα Οκτώβριο, ενώ η συγκομιδή των νωπών το Πάσχα και των ξερών τον Ιούνιο. Τα κουκιά μαγειρεύονται με χίλιους δυο τρόπους και προσφέρονται για κατανάλωση όλες τις εποχές του χρόνου, παρέχοντάς μας έτσι όλα τα διατροφικά οφέλη τους. Ποια είναι όμως αυτά;

Οφέλη

  • Τα βρασμένα χλωρά κουκιά περιέχουν πάρα πολύ λίγες θερμίδες, μόνο 48 ανά 100 γρ.
  • Περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών.
  • Περιέχουν Βιταμίνη Α, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, όπως η λουτείνη και η ζεαξανθίνη που μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και την πρόωρη γήρανση.
  • Περιέχουν φολικό οξύ, ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο συστατικό για την πρόληψη του συνδρόμου του νευρικού σωλήνα.
  • Περιέχουν τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Β6 (πυριδοξίνη), Β1 (θειαμίνη).
  • Περιέχουν Βιταμίνη C.
  • Περιέχουν σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, απαραίτητα στοιχεία για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.
  • Περιέχουν το αμινοξύ L-dopa (ντοπαμίνη) που βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Parkinson καθώς λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο.

Γιατί λοιπόν κανείς να μην τα καταναλώνει;

Παρότι τα κουκιά μας παρέχουν όλα τα παραπάνω ωφέλιμα συστατικά για την υγεία μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν αυτά καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από ανεπάρκεια ενζύμουG6PD μπορούν να προκαλέσουν μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση, γνωστή ως κυαμισμός, και γι’ αυτό η κατανάλωσή τους από αυτά τα άτομα απαγορεύεται.

Τα συνοδά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Σκούρα ούρα
  • Χλωμάδα
  • Κίτρινος χρωματισμός στα μάτια
  • Κοιλιακό άλγος

Πρόκειται για την πιο συχνή ενζυμική ανεπάρκεια στον κόσμο και είναι συχνή διαταραχή σε ορισμένες συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, όπως η νότια Ευρώπη και η Ασία.

Τέλος, καλό θα ήταν να μην υπερκαταναλώνουμε τα κουκιά διότι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να μας δημιουργήσει στομαχικές και εντερικές διαταραχές.

Συντάκτης: Κυριακή Ζακχαίου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.