Βασικοί κανόνες συνδυασμού φαγητού με κρασί

Συντάκτης: Flowmagazine

Ο βασικότερος κανόνας συνδυασμού φαγητού με κρασί είναι να συνδυάζει κανείς τις γεύσεις όπως ακριβώς του αρέσουν. Οι συνδυασμοί είναι άπειροι και κάποιοι από αυτούς θα μας εκπλήξουν ευχάριστα. Αν και δεν πρόκειται για πυρηνική φυσική υπάρχουν 7 βασικοί κανόνες για να συνδυάσουμε σωστά τις «χημείες» κρασιού και φαγητού. Ας τους δούμε από πιο κοντά!

Κανόνας 1:Προτιμήστε παρόμοιες γεύσεις

Οι παρόμοιες γεύσεις στο φαγητό και το κρασί αλληλοσυμπληρώνονται και δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Ένα φιλέτο γλώσσας, π.χ.,  με σος λεμονιού ταιριάζει όμορφα με ένα Μοσχοφίλερο ή ένα Sauvignon Blanc. Και τα δύο έχουν γεύσεις εσπεριδοειδών και αισθητή οξύτητα.

 Κανόνας 2:Επιλέξτε παρόμοια πυκνότητα και υφή

basikoi_kanones_sunduasmou_faghtou_me_krasi

Τόσο τα φαγητά όσο και το κρασί χαρακτηρίζονται από την υφή τους. Υπάρχουν ελαφριά, μέτρια και «παχιά» φαγητά. Αντίστοιχα, τα κρασιά διαχωρίζονται σε ελαφρού, μέτριου ή γεμάτου σώματος ανάλογα με την υφή και την αίσθηση που αφήνουν στο στόμα.

Συνήθως όταν μιλάμε για το σώμα του κρασιού, το συγκρίνουμε με αυτό του νερού, του άπαχου γάλακτος και του γάλακτος με πλήρη λιπαρά. Σκεφτείτε την αίσθηση του νερού και αναζητήστε τη στα κρασιά ελαφρού σώματος. Αντίστοιχα, το άπαχο γάλα είναι μεν ελαφρύ στο στόμα χωρίς να το γεμίζει, αλλά σίγουρα πιο πλούσιο από το νερό. Τέλος, το κρασί με γεμάτο σώμα δίνει την αίσθηση της πληρότητας, όπως περίπου γίνεται με το γάλα με πλήρη λιπαρά.

Συνδυάστε, λοιπόν, φαγητό και κρασί με αντίστοιχη πυκνότητα. Για παράδειγμα, το τηγανιτό ψάρι που είναι ελαφρύ θα «πήγαινε» με σαββατιανό ή Μοσχοφίλερο, ενώ ένα πλούσιο κρέας θέλει ένα γεμάτο Chardonnay (αν είναι λευκό) ή ένα Merlot.


 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπων


Κανόνας 3: Επιλέξτε παρόμοια επίπεδα γλυκύτητας

Ο γενικός κανόνας εδώ είναι ότι το κρασί πρέπει να είναι ίσης ή λίγο υψηλότερης γλυκύτητας από ότι το φαγητό. Ενδεικτικά, ένα γλυκό σοκολάτας θα συνοδευτεί όμορφα από ένα γλυκό πλούσιο μοσχάτο.

 Κανόνας 4: Το αλάτι και η οξύτητα θέλουν οξύτητα

Αλμυρά φαγητά και όξινα συνδυάζονται με αντίστοιχα όξινα κρασιά. Διαφορετικά το κρασί θα φανεί πλαδαρό και άγευστο.

 Κανόνας 5: Συνδυάστε με τη σάλτσα

Η σάλτσα που συνοδεύει το πιάτο είναι ένα σημαντικός παράγοντας στην επιλογή κρασιού. Μια ελαφριά σάλτσα λεμονιού θα αναδειχθεί με ένα Μοσχοφίλερο ή ένα Sauvignon Blanc. Αντίθετα, μια λευκή σάλτσα ζυμαρικών συνδυάζεται καλύτερα με ένα chardonnay ή ένα Pinot Noir.


 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαλέξτε το σωστό κρασί


Κανόνας 6: Το καυτερό σβήνει με το γλυκό

Τα πικάντικα πιάτα συνδυάζονται καλύτερα με κρασιά με υπολειμματικά σάκχαρα. Η γλυκύτητα του κρασιού μετριάζει την καυτερή γεύση του φαγητού. Η ασιατική κουζίνα, λόγου χάρη, ταιριάζει με Riesling ή με ημίξηρα λευκά και ροζέ κρασιά.

 Κανόνας 7: Οι τανίνες θέλουν λιπαρότητα

Τα τανικά κρασιά καθαρίζουν το στόμα από τη λιπαρότητα του φαγητού και γι’ αυτό αποτελούν ιδανικό συνδυασμό με πιο λιπαρά φαγητά. Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon και Syrah αποτελούν ιδανική παρέα για πλούσια και λιπαρά κόκκινα κρεατικά.

Με αυτές τις βασικές αρχές δοκιμάστε τους δικούς σας συνδυασμούς και είμαστε σίγουροι ότι θα εκπλαγείτε από το πόσο σύντομα θα επιτύχετε στους συνδυασμούς σας.

Και αν δυσκολεύεστε, εδώ είμαστε εμείς! Στείλτε μας τις απορίες σας και τους προβληματισμούς σας τόσο μέσω της φόρμας επικοινωνίας όσο και στη σελίδα μας στο Facebook.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…