Βασικά στοιχεία για καλές επενδύσεις

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Ακόμα και σήμερα, αρκετοί από εμάς επενδύουν στο χρηματιστήριο, χωρίς να ξέρουμε, κάποια βασικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να χάνουμε λεφτά.  

Γιατί να επενδύσω; 

Οι επενδύσεις που κάνουμε στη ζωή μας, από ακίνητα μέχρι και μετοχές, δημιουργούν αυτό που λέμε «παθητικό εισόδημα». Οι περισσότεροι από εμάς βγάζουμε χρήματα μέσω της εργασίας και αυτή αποτελεί το κύριο εισόδημά μας. Ωστόσο, το παθητικό εισόδημα μπορεί να βοηθήσει σε δύσκολες περιόδους, οπότε είναι καλό το να μάθουμε να επενδύουμε και να το κάνουμε σωστά. Για να το κάνουμε σωστά, όμως, χρειάζεται να ξέρουμε κάποια βασικά πράγματα. Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να αφιερώσει κανείς πολύ χρόνο για να τα καταφέρει.

Η οικονομία έχει εξάρσεις και υφέσεις

Ανά δεκαετία περίπου η οικονομία γνωρίζει έξαρση και ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος που διανύουμε εν μέσω πανδημίας είναι άλλη μια ύφεση. Ωστόσο, η ύφεση συνεπάγεται και μείωση των τιμών των μετοχών, άρα και πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις. Ωστόσο, δεν ισχύει η ίδια δυναμική για όλες τις εταιρείες, καθώς κάθε τομέας ανταποκρίνεται διαφορετικά σε διαφορετικές φάσεις της οικονομίας. Για παράδειγμα, ο τομέας της πληροφορικής είναι πιο προσοδοφόρος στην αρχή της ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ ο τομέας της υγείας είναι πιο προσοδοφόρος στην αρχή της ύφεσης που προκύπτει μετά από μια οικονομική άνοδο.

Η αξία της μετοχής

Η αξία της μετοχής επηρεάζεται από τη γενικότερη οικονομία, την αγορά, τον τομέα στον οποίο υπάγεται, τη βιομηχανία και την κατάσταση της ίδιας της εταιρείας. Ιδιαίτερα η αγορά, ο τομέας και η βιομηχανία είναι οι κρισιμότεροι παράγοντες για το 80% της τιμής. Όπως προαναφέρθηκε, διάφοροι τομείς ανταποκρίνονται καλύτερα σε διαφορετικά στάδια της οικονομικής καμπύλης. Αυτό σημαίνει ότι στην αρχή της ανόδου, η τεχνολογία είναι πιο κερδοφόρα, ενώ μετά την άνοδο της οικονομίας οι μετοχές εταιρειών που παρέχουν βασικά αγαθά είναι καλύτερες επενδύσεις.  Για να δούμε σε ποιους τομείς αξίζει να επενδύσουμε, μπορούμε να δούμε την πορεία των τομέων σε οικονομικές εφημερίδες και σελίδες.

Τα λεφτά δεν είναι πάντα ανάλογα με την αξία

Δεν είναι μόνο τα λεφτά που επενδύουμε, είναι και η μακροπρόθεσμη αξία. Για παράδειγμα, μπορεί να προτιμήσουμε να αγοράσουμε ένα ρούχο ακριβό αντί για πολλά φθηνότερα, αλλά κερδίζουμε μακροπρόθεσμα περισσότερα χρήματα, καθώς το ρούχο αυτό μπορεί να φορεθεί για πολύ περισσότερο καιρό. Αυτό σημαίνει ότι ενώ μια μετοχή είναι σε σχετικά χαμηλή τιμή, ας μη διστάσουμε να την αγοράσουμε, καθώς όταν έρθει η ώρα και ανέβει η τιμή της, η πώλησή της μπορεί να αποφέρει πολλά περισσότερα.

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.