Βασικοί κανόνες για ασφαλή άσκηση
Η σημασία της άσκησης για την υγεία του ανθρώπου, τόσο στην πρόληψη διαφόρων νοσημάτων όσο και στη θεραπεία κάποιων παθολογικών περιπτώσεων είναι απολύτως κατανοητή από όλους μας σήμερα. Η άσκηση αποτελεί ένα ισχυρό φυσιολογικό stress για τον οργανισμό και μπορεί ορισμένες φορές να οδηγήσει σε κάποιες λειτουργικές ανωμαλίες ή να αποκαλύψει λανθάνουσες παθολογικές καταστάσεις. Αυτές ενδέχεται να μην δεν εκδηλώνονται σε φάση ηρεμίας ή ακόμη και όταν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ρουτίνας. Οι κανόνες που πρέπει σε γενικές γραμμές να ακολουθούνται είναι:
- Προσεκτικός ιατρικός έλεγχος
- Δοκιμασία κόπωσης. Άτομα ηλικίας άνω των 35 είναι σκόπιμο να υποβάλλονται σ αυτή τη δοκιμασία.
- Εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν κατά την άσκηση. Ο τύπος, η ένταση και η διάρκεια της προπόνησης θα πρέπει να αποσκοπούν στη βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών των μυών και γενικά στην ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας του ατόμου.
- Η άσκηση απαγορεύεται και πρέπει να διακόπτεται σύμφωνα με ορισμένες αντενδείξεις:
– οξεία ή χρόνια εμπύρετη κατάσταση
– διαταραχές της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό
– σοβαρή καρδιόπαθεια
– ξαφνική ασυνήθιστη αδιαθεσία
– πόνος στο θώρακα, επιμονή κεφαλαλγία
– λήψη ορισμένων φαρμάκων
Η μη σχολαστική τήρηση των παραπάνω οδηγιών από τους ασκούμενους αλλά και από τους υπεύθυνους γυμναστές μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές υγείας των πρώτων με πιο τραγική τον αιφνίδιο θάνατο. Για αυτό προσέχουμε, για να μας …έχουμε!