Βαριέσαι τη γυμναστική; Να τι μπορείς να κάνεις.

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Είστε από τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει να είναι τόσο ενεργητικοί ή δεν είστε τόσο της γυμναστικής; Στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτών των ανθρώπων είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ όσο νομίζουμε, ενώ οι λόγοι ποικίλουν.

Μερικοί λόγοι που δεν αρέσει σε κάποιους να ασκούνται:

  • Νιώθουν φοβισμένοι ή αμήχανοι

Πολλοί έχουν δηλώσει πως δεν νιώθουν τόσο σίγουροι για το αν μπορούν να κρατήσουν ένα πρόγραμμα σε γυμναστήριο ή ανησυχούν για το πώς φαίνονται όταν ασκούνται ή νιώθουν ανασφάλεια ή νευρικότητα για το αν κάνουν λάθος τις ασκήσεις. 

  • Το σχολείο δεν κατάφερε να τους μυήσει στην γυμναστική

Πολλοί  δεν ήταν ενεργοί στην γυμναστική, ειδικά όταν βρισκόταν στα πλαίσια του σχολείου, που θεωρούταν ως αφορμή για διάλειμμα ή δεν το θυμούνται ως κάτι το διασκεδαστικό.

  • Δεν βρίσκουν αρκετά κίνητρα

Είναι περισσότερο εύκολο να απομυθοποιήσει κανείς τη γυμναστική και να υιοθετήσει μια παθητική στάση. Ακόμα και οι αθλητές πολλές φορές δυσκολεύονται να κινητοποιηθούν. 

Εναλλακτικοί τρόποι να είστε ενεργητικοί

Το να είσαι ενεργός δεν έχει να κάνει μόνο με το γυμναστήριο, το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ή την άρση βαρών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσετε το περπάτημα ή άλλη δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

Βαριέσαι τη γυμναστική; Να τι μπορείς να κάνεις.

Περιορίστε την συχνότητα και τη διάρκεια στην όποια κάθεστε

Προσπαθήστε να σηκώνεστε και να μετακινείστε περισσότερο στη δουλειά και στο σπίτι

Πάρτε τη δημόσια συγκοινωνία αντί να οδηγήσετε. Περπατήστε για μεγαλύτερες αποστάσεις όταν έχετε χρόνο και ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να περπατήσετε ή να κατεβείτε τη διέλευση λίγες στάσεις νωρίτερα και να περπατήσετε στην υπόλοιπη διαδρομή. Όταν οδηγείτε σε μέρη, παρκάρετε πιο μακριά από την είσοδο. Πάρτε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα ή της κυλιόμενης σκάλας. Σκεφτείτε τις δουλειές του σπιτιού σας ως έναν τρόπο για να είστε δραστήριοι.

Επενδύστε χρόνο με άτομα που αγαπάτε

Δεν υπάρχει όριο στο πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε με άλλους και να είστε πιο δραστήριοι. 

Μπορείτε να είστε ενεργοί π.χ. με τα παιδιά σας αντί να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να παίζετε βιντεοπαιχνίδια. Κάνετε δραστηριότητες μέσα και έξω που είναι διασκεδαστικές για όλους (όπως παιχνίδι στην αυλή, περπάτημα σε πάρκο, πεζοπορία).

Πάρτε το σκυλί σας για περισσότερους περιπάτους. Προσπαθήστε να περπατάτε πιο συχνά ή μεγαλύτερες αποστάσεις. Αυξήστε το ρυθμό και την απόστασή σας. Όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο καλύτερα θα αισθανθείτε εσείς και το σκυλί σας.

Ορίστε ημερομηνίες δραστηριότητας με τον/ην σύντροφό σας ή τον φίλο σας για τακτική βραδινή βόλτα. Τα σαββατοκύριακα πηγαίνετε για μια βόλτα με ποδήλατο ή για μια μεγαλύτερη βόλτα. Διαλέξτε μια ώρα που να ταιριάζει και στους δύο, ώστε να μην χρειάζεται να επαναπρογραμματίσετε.

Όταν δοκιμάζετε ένα μάθημα άσκησης ή οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα, κάντε το με έναν φίλο, ώστε να είναι και μια κοινωνική εκδρομή.

Λίστα χαλαρών δραστηριοτήτων

Βαριέσαι τη γυμναστική; Να τι μπορείς να κάνεις.

Ακολουθούν ορισμένες δραστηριότητες για να δοκιμάσετε:

  • Γιόγκα
  • Μαθήματα χορού π.χ. Zumba
  • Κηπουρική
  • Ποδηλασία
  • Πεζοπορία
  • Αναρρίχηση
  • Μπάσκετ

Δημιουργήστε μια λίστα δραστηριοτήτων, όπως παραπάνω, που ίσως θέλετε να δοκιμάσετε. Δοκιμάστε μερικά από αυτά για να δείτε τι σας αρέσει να κάνετε. Επιλέξτε πράγματα που θα απολαύσετε.

Οι ενήλικες, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, πρέπει να προσπαθούν να είναι ενεργοί σε μέτριο επίπεδο για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Αυτό λειτουργεί έως και 30 λεπτά την ημέρα για 5 ημέρες την εβδομάδα ή 10 λεπτά 3 φορές την ημέρα για 5 ημέρες την εβδομάδα. Είναι επίσης χρήσιμο να κάνετε δραστηριότητες που ενισχύουν τη δύναμη των μυών και των οστών σας τουλάχιστον 2 φορές κάθε εβδομάδα.

Ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα που θα επιλέξετε, θα χρειαστεί ενέργεια και εργασία για να παραμείνετε δραστήριοι και να έχετε κίνητρα. Η επιλογή δραστηριοτήτων που σας αρέσουν και είναι διασκεδαστικές θα το κάνει πιο εύκολο.

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.