Η ανατολή του ήλιου συνιστά πάντα ένα υπέροχο θέαμα. Αυτά είναι τα σημεία της χώρας μας που προσφέρουν την ωραιότερη …
Βαλανιδορράχη: Το χωριό που αξίζει να επισκεφθείς
Υπάρχει ένα χωριό που βρίσκεται σε ίση απόσταση μισής ώρας τόσο από την Πρέβεζα όσο και από την Πάργα και ανήκει στο νομό Πρεβέζης: η Βαλανιδορράχη. Η θέση του είναι στρατηγική, διότι προσφέρει άφθονες επιλογές για τον επισκέπτη.
Κατά τη γνώμη μου, η ωραιότερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς την περιοχή αυτή όπως και την Ήπειρο γενικότερα είναι η άνοιξη, καθώς το κλίμα είναι ιδανικό για εξερευνήσεις, πεζοπορίες και άλλες δραστηριότητες. Επίσης, οι θάλασσες και τα ποτάμια έχουν την ιδανική θερμοκρασία για να απολαύσεις ένα αναζωογονητικό μπάνιο στα γαλαζοπράσινα νερά τους.
Η περιοχή αυτή έχει πάρα πολλά να προσφέρει στον περιηγητή. Μπορείς να συνδυάσεις κολύμπι σε πλήθος παραλιών για όλα τα γούστα, εξορμήσεις σε βουνά με πυκνά δάση, πεζοπορίες μέσα ή δίπλα από τον ποταμό Αχέροντα ή ακόμα και ράφτινγκ ή καγιάκ.
Ωστόσο, οι λάτρεις της ιστορίας και των αρχαιοτήτων δεν θα μείνουν διόλου παραπονεμένοι. Η περιοχή φημίζεται για τους υψίστης σημασίας αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Νεκρομαντείο του Αχέροντα που βρίσκεται στο διπλανό χωριό Μεσοπόταμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 άγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι στην Ελλάδα
Μια επίσκεψη εκεί επιβάλλεται με ξεναγό, που θα αναζητήσετε σε τουριστικά γραφεία της Πάργας. Ήταν το πιο φημισμένο της αρχαιότητας… Εκεί κατέφευγαν οι συγγενείς για να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς τους και να πάρουν πληροφορίες για το μέλλον τους μιας και πίστευαν ότι οι ψυχές, απαλλαγμένες από το σώμα, έχουν την ικανότητα να βλέπουν τα μελλούμενα.. Στην Αρχαιότητα πίστευαν ότι κάθε νεκρός έπρεπε να διασχίσει το ποτάμι για να οδηγηθεί στον κάτω κόσμο αφού είχε πληρώσει έναν οβολό στο βαρκάρη τον Χάροντα (αναγραμματισμός του Αχέροντα!)
Την εποχή εκείνη, η μορφή του ποταμού ήταν διαφορετική, με λαβύρινθους και σήραγγες που είχαν ως αποτέλεσμα να εξαφανίζεται εδώ κι εκεί στη μακριά διαδρομή του, έτσι ώστε ήταν αδύνατον να τον διασχίσει κάποιος χωρίς οδηγό… Ο Αχέροντας (“Αχε” και “ρέω”: το ποτάμι της λύπης) τελικά κατέληγε μαζί με άλλους δύο, τον Πυριφλεγέθων (αυτός που βγάζει φωτιά) και τον Κωκυττό (θρήνος), στην Αχερουσία λίμνη, πάνω από την οποία υπήρχε πάντα ομίχλη και χαμηλή νέφωση σχεδόν όλο το χρόνο. Σύμφωνα με τον Όμηρο, στο σημείο αυτό που κατέληγαν οι τρεις ποταμοί με ορμή, ακουγόταν ένας τρομακτικός θόρυβος, ο ήχος ήταν εκκωφαντικός και προκαλούσε δέος. Όλα αυτά τα φαινόμενα έκαναν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι εκεί είναι η είσοδος για τον Κάτω κόσμο!
Σήμερα τίποτα πια δεν θυμίζει εκείνες τις θλιβερές εικόνες και η λίμνη αυτή δεν υπάρχει πια γιατί έχει αποξηραθεί τη δεκαετία του ’60…
Στο χωριό Γλυκή δίπλα από το οποίο ρέει ο ποταμός Αχέροντας ξεκινάει το μονοπάτι για την ανάβαση προς τα βουνά του Σουλίου και ένα μεγάλο τμήμα του πορεύεται παράλληλα με το ποτάμι. Η διαδρομή είναι εύκολη και το τοπίο μαγευτικό… Αξίζει να φτάσει κάνεις έστω μέχρι το γεφύρι του Ντάλα περίπου 50′ διαδρομή μέχρι εκεί και να απολαύσει ένα πικ-νικ ή ένα δροσερό μπάνιο μέσα στα πεντακάθαρα, σμαραγδένια νερά του ποταμού…
Την επόμενη μέρα μπορείτε να την αφιερώσετε στο να κάνετε ιππασία ή καγιάκ. Ιππασία μπορείτε να κάνετε και στο χωριό Βαλανιδορράχη, εάν προτιμάτε να κάνετε μια ρομαντική και χαλαρή διαδρομή δίπλα στη θάλασσα.
Άλλη μέρα μπορείτε να την αφιερώσετε για να απολαύσετε το μπάνιο σας σε κάποια από τις παραλίες του χωριού που είναι τριγυρισμένες από καταπράσινα δάση. Μια επιλογή είναι ο “Όρμος του Οδυσσέα” μεγάλος κόλπος με λεπτή άμμο, ρηχή, ιδανική για όσους έχουν μικρά παιδιά.
Άλλη επιλογή είναι τα σμαραγδένια νερά στο Αλωνάκι (Φαναρίου) κάτω από ένα πευκόφυτο λόφο. Επίσης υπάρχει και η παραλία της Σκάλας, με άμμο επίσης.
Αρκετά κοντά, αλλά έξω από το χωριό, πηγαίνοντας προς Πρέβεζα βρίσκεται και η μεγάλη παραλία της Λούτσας με τα υπέροχα νερά, για αυτούς που τους αρέσει το παιχνίδι με το κύμα. Εκεί μπορεί να βρει κανείς ξαπλώστρες, άφθονες καφετέριες και ταβερνάκια.
Εξαιρετική επιλογή για φαγητό είναι τα εστιατόρια, “Το Στέκι” και “Το Πηγαδάκι” που βρίσκονται μέσα στο χωριό, όπως και οι ψαροταβέρνες του χωριού Αμμουδιά. Άλλοι αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στην περιοχή, είναι η αρχαία Νικόπολη με το νέο μουσείο της, η αρχαία πόλη Κασσώπη με το θέατρο της, αμέτρητα κάστρα, όπως της Πάργας, του Σουλίου, το μνημείο του χορού του Ζαλόγγου κ.α. Και φυσικά να μην παραλείψουμε να επισκεφτούμε τις γραφικές πόλεις της Πάργας με το κάστρο της και της Πρέβεζας με το γραφικό Σεϊτάν Παζάρ (παλιά Πόλη).