Bacan -Τα κουβανέζικα ντολμαδάκια
Το καλοκαίρι ήρθε και η ζέστη είναι αφόρητη. Λίγο πολύ η ελληνική κουζίνα είναι κάπως βαριά μερικές φορές και έτσι είπα να σας παρουσιάσω σήμερα μια εξωτική συνταγή ερχόμενη από την Κούβα. Η συνταγή που θα σας παραθέσω, μοιάζει αρκετά με τα ελληνικά ντολμαδάκια, με τη μόνη διαφορά ότι γίνεται με φύλλα μπανάνας και περιέχει σαν γέμιση κρέας και μπανάνα. Είναι ένα πιάτο πολύ διαφορετικό από τα ελληνικά δεδομένα και ίσως εξίσου μπελαλίδικο με τα ντολμαδάκια. Αλλά είναι εξωτικό, καλοκαιρινό και αξίζει να το δοκιμάσουμε έστω και μια φορά.
Το Bacan είναι ένα πιάτο που γίνεται μόνο στην περιοχή της Μπαρακόα, την πόλη στη βόρεια ακτή της Άπω Ανατολής από το νησί της Κούβας. Η περιοχή παράγει μια μεγάλη ποσότητα φρούτων, συμπεριλαμβανομένης της καρύδας και το “guineo”, η τοπική ονομασία για τις μπανάνες. Το Bacan στην Μπαρακόα θεωρείται μια μικρή μορφή ”πίτας”, γίνεται με τις πράσινες μπανάνες και αναμειγνύεται με το γάλα καρύδας και με σκόρδο. Μπορούμε να το γεμίσουμε με χοιρινό κρέας, όπως σε αυτή τη συνταγή, ή με βρασμένο καβούρι ή μοσχαρίσιο κρέας.
Ας δούμε τι θα χρειαστούμε για τη γέμιση του κρέατος:
300 γραμ. άπαχο χοιρινό κρέας
2 κουταλιές λάδι
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 κουταλιές του γλ. ψιλοκομμένο μαύρο πιπέρι (μπορείτε να βάλετε λιγότερο αν δεν αντέχετε τα καυτερά)
4 σκελίδες σκόρδο
1 3/4 φλιτζάνια αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη ντομάτα
1 κουταλιά της σούπας λευκό κρασί
Για το τύλιγμα:
1-2 φύλλα μπανάνας
6 πράσινες μπανάνες (περίπου 100 γρ. η κάθε μία)
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λάιμ
4 σκελίδες σκόρδο
7 κουταλιές της σούπας γάλα καρύδας
Οδηγίες:
Για τη γέμιση χοιρινού:
– Κόβουμε το κρέας σε κύβους.
– Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 8 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
– Συνθλίβουμε σ ένα γουδί το σκόρδο, το κρεμμύδι και στη συνέχεια το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα.
– Μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά ακόμη σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα και σβήνουμε με το κρασί.
– Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δημιουργηθεί μια παχιά σάλτσα.
Για το τύλιγμα:
– Κόψτε το φύλλο μπανάνας σε οκτώ ορθογώνια κομμάτια 7 x 10 ίντσες, και οκτώ 3 x 10 ίντσες.
– Πλύνετε τα κομμάτια του φύλλου μπανάνας καλά και τα βράζετε σε νερό για 5 λεπτά(γενικά μέχρι να δείτε ότι έχουν μαλακώσει αρκετά), έτσι ώστε να χαθούν οι ίνες και να γίνουν πιο μαλακά.Αφήστε τα να στεγνώσουν πολύ καλά.
– Ξεφλουδίστε τις μπανάνες. Τρίβουμε τις μπανάνες σε έναν τρίφτη να γίνουν σαν μια πάστα.
– Στη συνέχεια λιώστε το σκόρδο σε γουδί.
– Πάρτε ένα μπολ και προσθέστε το χυμό λάιμ, το λιωμένο σκόρδο, τις μπανάνες και το γάλα καρύδας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι ή λίγο καγιέν και ανακατεύουμε καλά.
– Τοποθετήστε δύο κομμάτια φύλλα μπανάνας, ένα από κάθε μεγέθους στον πάγκο της κουζίνας σε σχήμα σταυρού.
– Τοποθετήστε δύο κουταλιές από το μείγμα της μπανάνας στη μέση και μια γραμμή απο το βρασμένο κρέας στην κορυφή.
– Διπλώστε τα φύλλα για να σχηματίσουν ένα μικρό ορθογώνιο πακέτο και δέστε με σπάγκο κουζίνας ή καρφώστε οδοντογλυφίδες.
– Μαγειρέψτε το Bacan σε άφθονο βραστό νερό για 30 λεπτά και στη συνέχεια τα στραγγίζετε.
Τρώγονται ζεστά κατά προτίμηση και μπορείτε να συνοδεύσετε και με γιαούρτι.
Η συνταγή είναι για 8 μερίδες.