Babyfeat: Γονείς ανταλλάζουν, χαρίζουν, δημιουργούν…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Babyfeat: Γονείς ανταλλάζουν, χαρίζουν, δημιουργούν… Γονείς ανταλλάσσουν καροτσάκια, κούνιες, ρούχα και παιχνίδια των παιδιών τους… ανανεώνοντας τον κύκλο ζωής τους! Πάνω από 3 τόνοι παιδικά είδη έχουν περάσει, εδώ και ένα χρόνο, από τα «χέρια» του babyfeat (babyfeat.gr), ενός ανταλλακτικού δικτύου με νέους αλλά και πιο «έμπειρους» γονείς. Ένα παλιό παιδικό παντελόνι ενός βρέφους στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να καταλήξει σε μια έγκυο μητέρα στο Χαλάνδρι. Μια ξεχασμένη στράτα ενός μικρού παιδιού στην αποθήκη μπορεί να φτάσει σε μια οικογένεια με ανάγκες στον Πόρο. Δυο νέες μαμάδες και εμπνεύστριες του babyfeat, η Εβίτα Παρασκευοπούλου και η Δήμητρα Τζιμοπούλου, μιλούν στο flowmagazine.gr. για τη σημασία της αλληλεγγύης… πόσο μάλλον μέσα στην κρίση!

Babyfeat: Γονείς ανταλλάζουν, χαρίζουν, δημιουργούν… Από τις αρχές του 2011, το babyfeat έχει βρεθεί δίπλα σε εκατοντάδες οικογένειες ανά την Ελλάδα και έχει πάνω από 4.000 διαδικτυακούς φίλους. Όλα ξεκίνησαν, όταν δυο μαμάδες αποφάσισαν να «ανοίξουν» μια πλατφόρμα με ανταλλακτικές αγγελίες, ώστε να βοηθήσουν οικονομικά αρκετές οικογένειες και ταυτόχρονα να μειώσουν το οικολογικό αποτύπωμα. Άρχισαν να ανταλλάσσουν είδη ένδυσης για παιδιά μέχρι 12 ετών… αλλά σήμερα το ηλικιακό όριο ανέβηκε στα 16-17 χρόνια. «Από παλιά συνηθίζαμε να ανταλλάσσουμε μεταξύ μας κοσμήματα ή φορέματα… μέχρι που αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε για τα παιδιά μας! Τα παιδικά είδη είναι υπερεκτιμημένα στην Ελλάδα και πολλές οικογένειες δεν μπορούν να τα αγοράσουν», δηλώνει η κ. Παρασκευοπούλου στο flowmagazine.gr.

Babyfeat: Γονείς ανταλλάζουν, χαρίζουν, δημιουργούν… Καρότσια, στράτες, κούνιες, παιδικά ρούχα-παπούτσια και μερικά βασικά έπιπλα αποτελούν το σημείο «κατατεθέν» του babyfeat. Η πρώτη επικοινωνία γίνεται συνήθως από τις μαμάδες… αλλά μετά συνεχίζουν οι μπαμπάδες με τη φράση: «Έχω και μια συρταριέρα που δεν χρειάζομαι στην αποθήκη… θα τη χαρίσω!». Υπάρχουν φορές που βάφουν ή επιπλώνουν παιδικά δωμάτια ή προσφέρουν ατομικά μακαρόνια ή λάδι σε οικογένειες, αφού ο εθελοντισμός, όπως ισχυρίζονται, μπορεί να κάνει τον κόσμο πιο ανθρώπινο. Σύμφωνα με την Δήμητρα Τζιμοπούλου, στο babyfeat δεν έρχονται αποκλειστικά φτωχά ζευγάρια… αλλά άνθρωποι της διπλανής πόρτας που σκέφτονται ότι τα άχρηστα πράγματα του παιδιού τους, μπορούν να δώσουν χαρά σε ένα άλλο. «… ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν έχει χρήματα για να επενδύσει στα πανάκριβα καρότσια ή να δώσει 150 ευρώ για να αγοράσει παιδικά ρούχα. Εδώ δεν έχεις να πληρώσεις τα χαράτσια!», συνεχίζει η ίδια στο flowmagazine.gr.

«Χαρίζω+Ανταλλάσσω+Δημιουργώ» στις 9 Μαρτίου στο Κορωπί

Στις 9 Μαρτίου 2013 επιστρέφει το «Χαρίζω+Ανταλλάσσω+Δημιουργώ» του babyfeat στη Δημοτική βιβλιοθήκη του Κορωπίου (Πεζόδρομος Γ. Παπασιδέρη)… με την ανταπόκριση του κόσμου να είναι ήδη εμφανής! Σκοπός δεν είναι άλλος από το να γίνει ανταλλαγή αποκριάτικων στολών και να συγκεντρωθούν παιδικά και βρεφικά είδη για περίπου 150 οικογένειες με ανάγκες στο Δήμο Κορωπίου. Από τις 11:00 μέχρι τις 18:00, οικογένειες με μικρά παιδιά και γονείς θα γεμίσουν το χώρο με παιδικά έπιπλα, καρότσια, βιβλία, ενώ τα παιδιά θα δημιουργούν μάσκες και καπέλα, θα συμμετέχουν σε διαδραστικά παραμύθια και θα χορεύουν στους ρυθμούς της zumba…

Babyfeat: Γονείς ανταλλάζουν, χαρίζουν, δημιουργούν… Γυναίκα συγκεντρώνει παιδικά αγαθά… για 45 παιδιά του Πόρου!

Χαρακτηριστική αποτελεί η ιστορίας μιας εγκύου, η οποία ετοιμαζόταν να γεννήσει ένα μωρό με διπλή διπλή περίσφιξη ομφάλιου λώρου. Το babyfeat της έστειλε ένα πακέτο με κάθε είδους απαραίτητα αγαθά και της έφτιαξε με μεράκι το παιδικό δωμάτιο του παιδιού. Από τότε έχουν περάσει τρία χρόνια και η Αδαμαντία συγκεντρώνει αγαθά για 45 παιδιά των χωριών του Πόρου… από ζεστά φορμάκια, μπουφάν και παπούτσια μέχρι λευκά είδη και παιχνίδια. «Μας έλεγε διαρκώς ότι ήμασταν η οικογένεια της. Μετά από καιρό, αποφάσισε να συγκεντρώσει σακούλες με παιδικά είδη, που ζύγιζαν πάνω από 20 κιλά, για να δώσει χαρά στα παιδιά του Πόρου. Αυτός είναι ο κύκλος του babyfeat!», αναφέρει η Εβίτα Παρασκευοπούλου στο flowmagazine.gr.

*Μέσα στο Μάρτιο, το babyfeat θα «ανοίξει» το πρώτο κέντρο επαναχρησιμοποίησης παιδικών και βρεφικών ειδών στην Ελλάδα. Στην οδό Αλκμήνης 16 (Κάτω Πετράλωνα) θα μπορείτε να αφήνετε ο,τι παιδικό αγαθό δεν χρειάζεστε, να παρακολουθείτε σεμινάρια για γονείς… και να πίνετε καφέ με τους υπόλοιπους εθελοντές.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.