Σύμφωνα με τα ευρήματα της διεθνούς έρευνας της ManpowerGroup, για τους Millennials η ανέλιξη στους εταιρικούς κόλπους είναι λιγότερο σημαντική …
Baby Boomers, Gen X, Gen Y, Gen Z: Σε τι διαφέρουν;
Τι διαχωρίζει τη γενιά Y από τη γενιά Χ, και τι είναι η γενιά Z; Σε ποια δεκαετία αναφέρεται κάθε γενιά; Είναι πραγματικά τόσο διαφορετικές;
Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη σύγχυση σχετικά με τις γενιές αυτές. Μια κοινή πηγή σύγχυσης όταν δίνεται μια ονομασία σε κάθε γενιά είναι η ηλικία. Οι γενιές ορίζονται από το έτος γέννησης, όχι από την τρέχουσα ηλικία. Εάν για παράδειγμα σκεφτόμαστε όλους τους Millennials ως φοιτητές (18-22), τότε σκεφτόμαστε ένα μοναδικό στάδιο της ζωής και όχι μια γενιά. Οι Millennials δεν είναι πλέον φοιτητές και αυτό το στάδιο της ζωής είναι τώρα χαρακτηριστικό της γενιάς Z.
Ένα άλλο παράδειγμα: ένα μέλος της Generation X που έγινε 18 χρονών το 1998, θα είναι τώρα σχεδόν 40. Ανεξάρτητα από την ηλικία λοιπόν, θα ανήκουμε πάντα στη γενιά στην οποία γεννηθήκαμε.
Από το 2019, η κατανομή ανά ηλικία είναι ως εξής:
Baby Boomers: Οι Baby Boomers γεννήθηκαν μεταξύ 1944 και 1964. Τρέχουσες ηλικίες 55 – 75 ετών
Gen X: Οι γεννημένοι μεταξύ 1965 και 1979 και σήμερα είναι ηλικίας 40 και 54 ετών
Gen. Y: Η γενιά Y ή οι Millennials είναι οι γεννημένοι μεταξύ 1980 και 1994. Είναι σήμερα μεταξύ 25 και 39 ετών.
- Gen Y.1 = 25 – 29 ετών
- Gen Y.2 = 29 – 39 ετών
Gen Z: Η γενιά Z είναι η νεότερη γενιά και είναι οι γεννημένοι μεταξύ 1995 και 2015. Είναι σήμερα μεταξύ 4 και 24 ετών.
Ρεαλιστικά, το όνομα Generation Z περιλαμβάνει τους νεότερους ανθρώπους στον πλανήτη.
Γιατί όμως στις γενιές δίνονται ονόματα με γράμματα; Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε με την Generation X, τους ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1979. Η προηγούμενη γενιά ήταν οι Baby Boomers, που γεννήθηκαν μεταξύ 1944 και 1964. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Αμερικανοί απολάμβαναν μια νέα ευημερία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια «έκρηξη γεννήσεων». Τα παιδιά που γεννήθηκαν, ονομάστηκαν Baby Boomers.
Όμως, η γενιά που ακολούθησε τους Baby Boomers δεν είχε κάποιο πολιτιστικό αναγνωριστικό. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η προέλευση του όρου Generation X, που απεικονίζει απροσδιόριστα χαρακτηριστικά.
Έτσι συνεχίστηκε η ονοματοδοσία με αλφαβητική σειρά. Η γενιά που ακολούθησε τη γενιά X έγινε φυσικά η γενιά Y, μεταξύ του 1980 και 1994. Ο όρος «Millennial» δόθηκε από τον Neil Howe και τον William Strauss, οι οποίοι εφηύραν τον όρο το 1989, όταν η επικείμενη αλλαγή της χιλιετίας άρχισε να εμφανίζεται έντονα στην πολιτισμική συνείδηση.
Η γενιά Z αναφέρεται σ’ αυτούς που γεννήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 μέχρι σήμερα, αν και ο όρος δεν χρησιμοποιείται ακόμη ευρέως. Αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της αλφαβητικής ονοματοδοσίας – συμπίπτει με το κυριολεκτικό τέλος του αλφαβήτου. Έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία δυνητικών ονομάτων, όπως Generation Tech, post – Millennials, iGeneration και Generation Y-Fi.
Διαχωρισμός της γενιάς Y
Έρευνα διαπίστωσε ότι δεν βρίσκονται όλοι οι Millennials στο ίδιο στάδιο της ζωής. Ενώ γεννήθηκαν γύρω στην αλλαγή του αιώνα, μερικοί από αυτούς βρίσκονται ακόμα στην πρώιμη ενηλικίωση, πειραματίζονται με νέες σταδιοδρομίες και σχεδιάζουν τη ζωή τους, ενώ οι παλαιότεροι έχουν σπίτι και οικογένεια.
Δεν είναι μόνο οι δύο ομάδες πολιτισμικά διαφορετικές, αλλά βρίσκονται και σε πολύ διαφορετικές φάσεις της οικονομικής τους ζωής. Η νεώτερη ομάδα είναι οικονομικά ασταθής, σε αντίθεση με την πρώτη που έχει κάποια οικονομική άνεση και μεγαλώνει οικογένεια. Η αντίθεση στις προτεραιότητες και τις ανάγκες είναι μεγάλη.
Τι κάνει κάθε γενιά διαφορετική;
Πριν προβούμε στην ανάλυση των χαρακτηριστικών κάθε γενιάς, ας γίνει κατανοητό ότι τα ακριβή χρόνια γέννησης είναι συχνά αμφισβητούμενα, αλλά αυτό θα μας δώσει μια γενική έστω εικόνα για να προσδιορίσουμε σε ποια γενιά ανήκουμε.
Και επιπλέον, το άλλο γεγονός που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η νέα τεχνολογία τυπικά υιοθετείται αρχικά από τη νεώτερη γενιά και στη συνέχεια υιοθετείται σταδιακά από τις παλαιότερες γενιές. Για παράδειγμα, όλοι έχουν στην κατοχή τους ένα smartphone, αλλά η γενιά Z (η νεώτερη γενιά) είναι ο κυρίαρχος χρήστης.