Αγιουρβέδα, μια αρχαία μέθοδος προληπτικής ιατρικής

Συντάκτης: Flowmagazine

Η Αγιουρβέδα είναι αρχαία μέθοδος, η οποία χωρίς να είναι θεραπεία, ασχολείται με την προληπτική ιατρική και τους τρόπους που μπορούμε να ακολουθήσουμε διατροφικά -και όχι μόνο- ώστε να έχουμε καλή υγεία.

Η ετυμολογία της λέξης αγιουρβέδα αποτελείται από δύο συνθετικά: άγιουρ σημαίνει ζωή, δύναμη, υγεία και βέντα σημαίνει ολοκληρωμένη γνώση, επιστήμη, στη σανσκριτική διάλεκτο. Πρόκειται λοιπόν για τη «γνώση της υγείας».

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, ο άνθρωπος χρειάζεται πέντε στοιχεία για να ζήσει: τη γη (τροφή), το ύδωρ (νερό), το πυρ (ήλιος και φως), τον αέρα (αναπνοή) και τον αιθέρα (χώρο για την ύπαρξή του). Όλα αυτά τα στοιχεία ενωμένα σωστά μεταξύ τους προσφέρουν καλή υγεία. Αν λείψουν, τότε ο άνθρωπος πεθαίνει.

Η επιστήμη της Αγιουβέρδα -όπως φαίνεται από τα συνθετικά των λέξεων που την αποτελούν- δεν παραπέμπει σε κανένα πάθος, ούτε έχει να κάνει με ασθένεια ή θεραπεία, όπως συμβαίνει με την ομοιο-παθητική, αλλο-παθητική, κλπ, ούτε όμως και κάποια θεραπεία, όπως είναι η βοτανο-θεραπευτική, η φυτο-θεραπεία, η φυσιο-θεραπεία κ.λπ. Ασχολείται με την ίδια τη Ζωή, για την όλη Δημιουργία, για το πώς ξεκίνησε και φτιάχτηκε το σύμπαν και ο άνθρωπος, καθώς και με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και την κατάσταση των τριών επιπέδων ύπαρξής τους, του Υλικού, του Νοητικού (του σώματος και τα δύο) και της Εσώτερης Φύσης τους.

Αγιουρβέδα, μια αρχαία μέθοδος προληπτικής ιατρικής

Ένα μεγάλο μέρος των Αγιουρβεδικών κειμένων αφιερώνεται στην προληπτική ιατρική, απαντώντας σε ερωτήματα, όπως γιατί και πώς αρρωσταίνουν οι άνθρωποι, και πώς δεν θα αρρωστήσουν, σεβόμενοι και αποδεχόμενοι τη φύση και ζώντας σε αρμονία με το περιβάλλον τους. Σε περίπτωση που ο άνθρωπος αρρωστήσει, περιγράφει τρόπους πώς θα γίνει η θεραπεία ώστε να αποκατασταθεί η υγεία του.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βότανα της φύσης που χαρίζουν σεξουαλική υγεία και ζωτικότητα
______________________

Για τη βελτίωση της υγείας, η Αγιουρβέδα χρησιμοποιεί θεραπευτικές ουσίες που προσφέρει η φύση και μας βοηθά να κατανοήσουμε τις ιδιότητές τους. Η αγιουρβεδική επιστήμη των θεραπευτικών ουσιών -αγιουρβεδική βοτανολογία- ταξινομεί τις ουσίες και τις δράσεις τους, καθώς και την αλληλεπίδραση τους. Προσδιορίζει τη χρήση, τη δοσολογία και τις μεθόδους επεξεργασίας των βοτανικών και ανόργανων προϊόντων. Αν και χρησιμοποιεί μεγάλη ποικιλία ανόργανων στοιχείων, η βάση της ιατρικής της είναι τα βότανα.

Η αγιουρβεδική γνώση για τα βότανα είναι βαθιά: μελετά από κάθε άποψη τις ιδιότητες, τον τρόπο παρασκευής και χρήσης του κάθε βοτάνου. Η αγιουρβεδική βοτανολογία έχει τους εξής κλάδους: αγιουρβεδική φαρμακογνωσία, φαρμακολογία, φαρμακευτική και θεραπευτική.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…