Αξιοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας εντός σπιτιού

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη

Ζούμε σε μία εποχή που ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και σε κάθε περίπτωση πολύτιμος. Οι καθημερινές υποχρεώσεις είναι πολλές και ο χρόνος μας τρέχει «σαν νεράκι». Γι’ αυτό λοιπόν, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αξιοποιούμε το χρόνο μας δημιουργικά, ευχάριστα και εποικοδομητικά. Παρακάτω σας δίνουμε μερικές ιδέες:

  • Γυμναστική στο σπίτι: Οι αρχαίοι ἡμῶν πρόγονοι έλεγαν: «Νοῦς ὑγιήςἐν σώματι ὑγιεῖ». Η γυμναστική αποτελεί ένα πολύ βασικό κομμάτι για την υγεία μας (σωματική και πνευματική). Το μόνο που απαιτείται για να εξοικονομούμε χρόνο και να μην τρέχουμε στα γυμναστήρια, είναι ένα στατικό ποδήλατο ή ακόμη καλύτερα ένας διάδρομος γυμναστικής.

Το τρέξιμο πάνω στον διάδρομο με τα κλιμακωτά επίπεδα ταχύτητας, βαδίσματος και ανάβασης που διαθέτει, βοηθάει πολύ στην καύση λίπους και την απώλεια περιττών κιλών. Επιπρόσθετα, καλό είναι να αγοράσουμε βαράκια γυμναστικής που βοηθάνε στην ενδυνάμωση των μυών και κάνουν τους τελευταίους πιο σφριγηλούς και σφιχτούς. Υπάρχουν φυσικά και άλλα είδη άσκησης και γυμναστικής, τα οποία συμβάλλουν στην ορθή και σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και την ευεξία μας.

Όλα τα παραπάνω, εάν τα συνδυάσουμε και με τη σωστή καθημερινή διατροφή, σίγουρα θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

  • Βιβλίο: Οι καλύτεροί μας φίλοι λένε ότι είναι τα βιβλία. Αυτό είναι μία μεγάλη αλήθεια. Τα βιβλία ανοίγουν τους ορίζοντες και το πνεύμα μας, διεγείρουν τη φαντασία μας, αναπτύσσουν την σκέψη μας και την αντιληπτική μας ικανότητα. Τα βράδια, μπορούμε να πάρουμε «για συντροφιά» στο καναπέ ή στο κρεβάτι μας ένα βιβλίο. Αυτό θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε, να εμπλουτίσουμε το λόγο μας και «να ονειρευτούμε». Τα βιβλία γεννούν ερωτήματα, προβληματίζουν, συγκινούν, «προσγειώνουν». Πολλές φορές δε μάλιστα, καταλήγουμε να ταυτιστούμε με τους ήρωες, τις συνθήκες και τις καταστάσεις που εκτυλίσσονται μέσα στο μυθιστόρημά μας. Είναι σαν να είμαστε εμείς οι πρωταγωνιστές και να ζούμε ό,τι ακριβώς αναφέρεται στο βιβλίο που διαβάζουμε. Μέσα από τα βιβλία μπορούμε να κρίνουμε, να συγκρίνουμε, να οραματιζόμαστε, να αντικρούουμε, να αιτιολογούμε και να επιχειρηματολογούμε.
  • Τέχνη: Οποιασδήποτε μορφής τέχνη (χορός, γραφή, ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευή κοσμημάτων, τραγούδι κ.α.) είναι δημιουργική και αγχολυτική. Η κλίση σε οποιαδήποτε τέχνη και η εξέλιξη και καλλιέργειά της είναι μεγίστης σημασίας. Από την έμφυτη κλίση, είναι δυνατό «να αναδυθούν» ταλέντα. Άνθρωποι μπορεί να ξεχωρίσουν και να διαπρέψουν, να πρωτοπορήσουν ή να έχουν μια λαμπρή πορεία. Η τέχνη αποτελεί φως και όραμα και χωρίς τέχνη δεν υπάρχει πολιτισμός, κουλτούρα, μέλλον, χώρα και ταυτότητα.

Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, μας έχει κάνει να στραφούμε σε εναλλακτικές μορφές αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου μας. Οι παραπάνω ιδέες αποτελούν λύσεις, πρωτίστως για είμαστε ψυχικά και σωματικά υγιείς και έπειτα για να «ξεφεύγει» το μυαλό από την δύσκολη πραγματικότητα γύρω μας. Επομένως, το μήνυμα είναι να κάνουμε πάντοτε πράγματα που μας ευχαριστούν, μας χαλαρώνουν και μας «δίνουν ζωή»!

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.