Αβοκάντο: Η ασπίδα της υγείας
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, το αβοκάντο χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο κρέατος σε σάντουιτς και σαλάτες. Αν και είναι ένα λιπαρό φρούτο, αυτό δεν σημαίνει ότι βλάπτει την υγεία σας. Στην πραγματικότητα, είναι ακόμη ένα θρεπτικό εργοστάσιο παραγωγής πολυάριθμων θρεπτικών συστατικών για την υγεία.
Διατροφικό προφίλ
Υγιή λίπη. Τα λίπη αντιπροσωπεύουν περίπου τα τρία τέταρτα του αριθμού των θερμίδων ενός αβοκάντο. Τα μονοακόρεστα λίπη είναι ένα «καλό λίπος», καθώς μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών νόσων.
Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή καλίου. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε.
Πρωτεΐνη. Ένα μέσο αβοκάντο περιέχει περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Ζάχαρη. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι χαμηλή σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Μισό αβοκάντο περιέχει περίπου 0,2 g ζάχαρη.
Φυτικές ίνες. Ένα μέσο αβοκάντο περιέχει 11 γραμμάρια φυτικών ινών.
Τα οφέλη στην υγεία
Εκτός από το γεγονός ότι το αβοκάντο αποτελεί μία εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βιταμινών, η έρευνα δείχνει ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, τον κίνδυνο του διαβήτη, συμβάλλει σε χαμηλότερο σωματικό βάρος και προλαμβάνει τον καρκίνο.
Μείωση της χοληστερόλης
Σύμφωνα με ειδικούς η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Medical Research διαπίστωσε ότι μία εμπλουτισμένη διατροφή σε αβοκάντο μπορεί να βελτιώσει το προφίλ των λιπιδίων σε υπερχοληστερολαιμικούς ασθενείς, ακόμη και αν τα υπερτριγλυκεριδαιμία είναι παρόντα.
Μείωση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου και νόσου της στεφανιαίας αρτηρίας
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι το όνομα για μια ομάδα συμπτωμάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο του διαβήτη, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της νόσου της στεφανιαίας αρτηρίας. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και του μεταβολικού συνδρόμου.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας της διατροφής, της πρόσληψης τροφής και του μειωμένου κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου.»
Το αβοκάντο μπορεί να προωθήσει ένα υγιές σωματικό βάρος και ΔΜΣ
Η ίδια μελέτη με τίτλο Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults, διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αβοκάντο είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλό σωματικό βάρος και χαμηλό ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος).
Πρόληψη του καρκίνου
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτοχημικά με αποτέλεσμα να προλαμβάνει την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων. Μια ομάδα επιστημόνων εξέτασε τα χημειοαποτρεπτικά χαρακτηριστικά του αβοκάντο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο συνδυασμός των φυτοχημικών από τον καρπό αβοκάντο μπορεί να προσφέρει μια συμφέρουσα στρατηγική για τη διατροφή στην πρόληψη του καρκίνου.»
Κίνδυνοι και προφυλάξεις
Παρά το γεγονός ότι είναι σπάνιο, το αβοκάντο μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. Σύμφωνα με μία έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Allergy, Asthma & Clinical Immunology, οι αλλεργίες που σχετίζονται είναι ο βήχας, η ρινική συμφόρηση, η γενικευμένη κνίδωση και το περικογχικό οίδημα.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν αντιμετωπίσετε τυχόν δυσάρεστες παρενέργειες μετά την κατανάλωση αβοκάντο.
Πρόσφατες εξελίξεις
Με περισσότερο από το 35% του πληθυσμού των ΗΠΑ να χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκοι, φαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη για νέες στρατηγικές απώλειας βάρους. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι το αβοκάντο μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα σε υπέρβαρα άτομα, μειώνοντας την ανάγκη τους για σνακ μετά από ένα γεύμα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition.