Αυχενικό σύνδρομο -Τα αίτια και η αποκατάστασή του

Συντάκτης: Χρύσα Μπουρνά

Σίγουρα έχετε ακούσει τον όρο αυχενικό σύνδρομο, καθώς είναι μία από τις πιο κοινές παθήσεις του μυοσκελετικού μας συστήματος και μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και από την ηλικία των 20 χρόνων. Όμως τι πραγματικά γνωρίζετε γι’ αυτό το σύνολο συμπτωμάτων που ορίζεται ως αυχενικό;

Ο αυχένας είναι ο συνδετικός κρίκος του κεφαλιού με τον κορμό και αποτελείται από εφτά σπονδύλους. Συχνά η λάθος στάση σώματος σε συνδυασμό με την καθιστική δουλειά, πολλές ώρες στον υπολογιστή ή στο κινητό, ή ακόμα και οι πολλές ώρες διαβάσματος δημιουργούν σπασμούς στους μύες του αυχένα, με αποτέλεσμα να χάνει το σχήμα του που είναι ελαφρώς καμπύλο και να γίνεται ευθύ.

Εκτός όμως από τα μυϊκά αιτία, ένας ακόμα λόγος να δημιουργηθεί αυτό το σύνδρομο είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου. Η κήλη αυτή μπορεί να δημιουργηθεί στον αυχένα από έντονο φορτίο στην περιοχή, ή από την απότομη εφαρμογή φορτίου, δηλαδή κάποιο τροχαίο ατύχημα.

Όταν αναφερόμαστε λοιπόν στο αυχενικό σύνδρομο μιλάμε για ένα σύνολο συμπτωμάτων και όχι για κάποια συγκεκριμένη πάθηση. Πάμε να δούμε όμως και τα συμπτώματα που δημιουργεί:

  1. Πόνο και δυσκαμψία στην περιοχή του αυχένα.
  2. Έντονους πονοκεφάλους και ημικρανίες.
  3. Μούδιασμα στα χέρια.
  4. Ζαλάδες.
  5. Μυϊκοί σπασμοί στην ωμοπλάτη, αλλά και στον ώμο.

Και τώρα που μάθαμε τι είναι το αυχενικό σύνδρομο η επόμενη ερώτηση προφανώς θα είναι αν και πώς αντιμετωπίζεται; Φυσικά και αντιμετωπίζεται.

Αρχικά το πρώτο που πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που νιώθετε ότι έχετε συμπτώματα αυχενικού συνδρόμου, είναι η επίσκεψη σε έναν ορθοπεδικό, ο οποίος θα αξιολογήσει την κλινική εικόνα. Το επόμενο βήμα είναι να επισκεφθείτε κάποιον φυσικοθεραπευτή, ο οποίος θα βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τους πόνους και με κινησιοθεραπεία, υπέρηχους και τα υπόλοιπα μέσα φυσικοθεραπείας, μπορεί να εξαλείψει όλα τα συμπτώματα του αυχενικού.

Ως θεραπεύτρια μασάζ θα σας συνιστούσα και την μάλαξη για την ανακούφιση του πόνου σας, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι με την συχνή μάλαξη του αυχένα πετυχαίνουμε να μειώσουμε τον πόνο και την δυσκαμψία του σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, ώστε να είναι πάλι λειτουργικός.

Τέλος μία ακόμα λύση που θα προτείναμε είναι οι νάρθηκές αυχένα ή αλλιώς κολλάρα, που μπορούν να σας βοηθήσουν, σταθεροποιώντας τους σπονδύλους του αυχένα, να εξαλείψουν σταδιακά τους σπασμούς και τους πόνους ώστε να επιστρέψει στο κανονικό του σχήμα.

Το αυχενικό σύνδρομο είναι απόρροια μιας κουραστικής καθημερινότητας και κακής στάσης σώματος, που είναι το Α και το Ω όσον αφορά τα μυοσκελετικά προβλήματα. Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προλάβουμε την δημιουργία αυτού του συνδρόμου είναι η σωστή ξεκούραση σε ανατομικά μαξιλάρια, η σωστή στάση σώματος με πιο ανατομικές καρέκλες και φυσικά στο τέλος μιας εξουθενωτικής μέρας να μην ξεχνάτε να διατείνετε τον αυχένα σας, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα επανακτήσει την ελαστικότητα και την κινητικότητα των μυών του.

Συντάκτης: Χρύσα Μπουρνά,

Influence:

Είμαι βοηθός φυσικοθεραπευτή και θεραπεύτρια μασάζ και ασχολούμαι αρκετά χρόνια επαγγελματικά με την θεραπευτική μάλαξη…