Αυτός που σε πρόδωσε θα το ξανακάνει. Μην τον μισείς, αλλά ούτε και να του δώσεις χώρο ξανά στη ζωή σου

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Λένε πως κάποια πράγματα όσο κι αν τα πιστεύεις, όσο κι αν τα έχεις στο νου σου, όταν είναι να σου συμβούν, πάντα θα σε εκπλήσσουν και θα ενεργοποιούν τον προβληματισμό σου. Άνθρωποι που περάσατε εμπειρίες ζωής, στιγμές που σας ένωσαν και δυσκολίες που μαζί ξεπεράσατε, καταλήγετε ξαφνικά ξένοι. Δεν είναι όμως ανάγκη να κρατάτε κακία μέσα σας γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Όπως είχε πει κάποτε ο Τσαρλς Μπουκόβσκι, «πρέπει να γνωρίσεις τους λάθους ανθρώπους για να εκτιμήσεις τους σωστούς».

Διδακτική ιστορία για το μίσος που πολλές φορές φωλιάζει μέσα μας

Μια δασκάλα έχει αποφασίσει να παίξουν ένα παιχνίδι στην τάξη της. Λέει λοιπόν στα παιδιά, να φέρει το καθ’ ένα, μια πλαστική σακούλα, που θα περιέχει μέσα μερικές πατάτες. Σε κάθε πατάτα θα δώσει ένα όνομα από τα πρόσωπα που μισεί. Έτσι, ο αριθμός των πατατών που κάθε παιδί θα βάλει στη σακούλα του θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ανθρώπων που μισεί. Την άλλη μέρα κάθε παιδί, έφερε από μια σακούλα με πατάτες, με το όνομα των ανθρώπων που μισούσαν, γραμμένο σε κάθε πατάτα. Κάποια παιδιά είχαν δύο πατάτες μέσα στη σακούλα, άλλα τρεις, άλλα πέντε και άλλα περισσότερες. Η δασκάλα λέει μετά στα παιδιά, να κουβαλούν μαζί τους την πλαστική σακούλα με τις πατάτες, όπου και αν πηγαίνουν (ακόμη και στην τουαλέτα), για μερικές μέρες.

Ύστερα από αρκετές μέρες, τα παιδιά άρχισαν να διαμαρτύρονται, λόγω της δυσάρεστης οσμής που άφηναν οι πατάτες οι οποίες άρχισαν να σαπίζουν. Άλλωστε, αυτοί που είχαν περισσότερες πατάτες στη σακούλα, έπρεπε να αντέξουν και το μεγαλύτερο βάρος τους. Κάποιες μέρες αργότερα, το παιχνίδι τελείωσε και τα παιδιά ανακουφίστηκαν και από την απαλλαγή τους από το βάρος αλλά και από τη δυσοσμία των χαλασμένων πατατών.

Η δασκάλα ρώτησε τα παιδιά: Πώς αισθανθήκατε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού; Τα παιδιά, άρχισαν ομαδικά να διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι έπρεπε να κουβαλούν παντού μια τσάντα με πατάτες και μάλιστα χαλασμένες με άσχημη μυρωδιά, από κάποια στιγμή και μετά.

Στη συνέχεια, η δασκάλα τους αποκάλυψε το κρυμμένο νόημα πίσω από το παιχνίδι. «Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση όταν έχετε μίσος για κάποιον μέσα στην καρδιά σας. Η δυσωδία από το μίσος θα φωλιάσει στην ψυχή σας και θα το μεταφέρετε μαζί σας όπου κι αν πάτε συνεχώς. Αν δεν μπορείτε να ανεχθείτε τη μυρωδιά των σάπιων πατατών για μερικές μόνο μέρες, μπορείτε να φανταστείτε πως θα είναι να έχετε τη δυσωδία του μίσους στην ψυχή σας για μια ζωή;

Μη χάνεις λοιπόν τον χρόνο σου. Αυτός που σε πρόδωσε θα το ξανακάνει. Ίσως αυτή την φορά να προσέχει περισσότερο. Η ζωή είναι μικρή για να χαλάμε “τη ζαχαρένια μας”. Χαμογέλα και κοίτα μπροστά. Όπως λένε, o ήλιος πάντα λάμπει. Απλώς, κάποιες φορές χρειάζεται να κοιτάξουμε πίσω από τα σύννεφα για να τον δούμε.

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.