Αυτοπεποίθηση, η βάση για μια επιτυχημένη καριέρα

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Η επιτυχία είναι ένα ταξίδι όχι προορισμός. Συνέχισε να προχωράς στη ζωή σου και θα επιτύχεις. Η ποιότητα της ζωής που θα επιτύχεις συνδέεται άμεσα με τις σκέψεις που κάνεις. Εάν κυριεύουν το μυαλό σου ασήμαντα πράγματα, τα κατορθώματά σου θα είναι ασήμαντα, εάν όμως εστιάσεις σε πράγματα που είναι σημαντικά για την ζωή και την καριέρα σου θα έχεις σίγουρα επιτυχίες. Το μότο για μία επιτυχημένη καριέρα, αλλά και ζωή, είναι ένα: «Εστίασε σε αυτό που γίνεσαι και στο πόσο εξελίσσεσαι». Αυτό σε βοηθάει να πιστέψεις στον εαυτό σου και να κτίσεις την αυτοπεποίθησή σου. Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική για την επιτυχία.

Καθένας μας πρέπει να θέτει υψηλούς στόχους, να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να τους επιτύχει και να σκέφτεται θετικά. Η αυτοπεποίθηση και η πίστη στις ικανότητές μας είναι αυτή που θα μας εξελίξει και θα καταφέρουμε πράγματα.

Όλοι πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση και ειδικά στον χώρο εργασίας, γιατί έτσι κερδίζουμε τα φώτα της προσοχής. Ζωτικής σημασίας του να είναι κάποιος επιτυχημένος είναι να έχει εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση σε κάθε επίπεδο της σταδιοδρομίας του. Παρόλα αυτά υπάρχει μία λεπτή γραμμή μεταξύ του να είναι κάποιος εγωκεντρικός ή απερίσκεπτος και του να έχει αυτοπεποίθηση.

Γιατί όμως οι επιτυχημένες καριέρες είναι θέμα αυτοπεποίθησης και ποιοι είναι οι λόγοι που αυτό το χαρακτηριστικό είναι τόσο σημαντικό στους χώρους εργασίας;

Η αυτοπεποίθηση στο χώρο της δουλειάς έχει να κάνει με το πως λειτουργεί το μυαλό, το οποίο ξέρει τι μπορεί να κάνει κάποιος και ποιο είναι το καλύτερο σημείο στο οποίο μπορεί να φτάσεις. Πρέπει να δεχόμαστε την πραγματικότητα και να ισορροπούμε μεταξύ της επιτυχίας και της αποτυχίας.

Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για μία υψηλού επιπέδου παραγωγικότητα.

Άνθρωποι που παρουσιάζουν αυτοπεποίθηση στο χώρο της δουλειάς θα ακολουθηθούν από ανθρώπους και οι απόψεις και η θέση τους θα λαμβάνονται υπόψιν.

Η αυτοπεποίθηση στην εργασία θα σας βοηθήσει να θέσετε και να επιτύχετε νέους στόχους. Θα ενθαρρύνετε τους συνεργάτες σας με τις πράξεις σας και θα καταφέρετε πιο αξιόλογα έργα.

Η αυτοπεποίθηση επιτρέπει να επικοινωνηθούν οι ιδέες και οι απόψεις με έναν πιο διαυγή και συνοπτικό τρόπο. Οι επαγγελματίες με αυτοπεποίθηση μπορούν να συνομιλήσουν με τους πελάτες και με τους εργαζόμενους με έναν αποτελεσματικό τρόπο. Με αυτοπεποίθηση και θετική σκέψη μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει και τις δυσκολίες τα εμπόδια και την αποτυχία. Σε καιρούς κρίσης και στις καθημερινές προκλήσεις του εργασιακού χώρου μπορεί κάποιος να σταθεί “όρθιος” μονάχα με σιγουριά και εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Όταν κάποιος “χτυπηθεί” από μία αποτυχία πρέπει να είναι σίγουρος και να ξέρει τι αντιμετωπίζει για να μπορέσει να βρει λύση.

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα μεταδοτικό γνώρισμα. Ένα άτομο με αυτοπεποίθηση αποπνέει σεβασμό. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε αυτόν και στις πράξεις του.

Η αυτοπεποίθηση βοηθάει ακόμα και στη λήψη αποφάσεων. Ένας άνθρωπος με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν είναι ικανός να πάρει αποφάσεις καθώς υποτιμά τις ικανότητές του και συνήθως περιμένει από τους άλλους να το κάνουν γι’ αυτόν. Η επιτυχία δεν έρχεται σε κάποιον που είναι αναποφάσιστος, καθώς παραλύει το μυαλό και το σώμα και δεν μπορούν να φτάσουν σε κανένα συμπέρασμα.

Στο σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο η αυτοπεποίθηση δεν είναι μονάχα ένα προνόμιο, αλλά διαμορφώνει τα θεμέλια για την αντοχή κάποιου. Προσοχή απολαμβάνουν αυτοί που έχουν αυτοπεποίθηση και μαζί με την προσοχή έρχεται και η αποδοχή.

Η αυτοπεποίθηση όμως δεν είναι κάτι με το οποίο οι άνθρωποι γεννιώνται ή κληρονομούν από τους γονείς τους. Η αποφασιστικότητα κάποιου μπορεί να τον βοηθήσει να δημιουργήσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι τρόποι για τι πως μπορεί κανείς να αυξήσει την αυτοπεποίθησή του στον χώρο της εργασίας του.

1. να σπρώξετε τον εαυτό σας πέρα από τη «ζώνη άνεσής» σας.

Αυτό μπορεί να γίνει με το να προσφέρετε την βοήθειά σας σε ένα προτζεκτ που θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε νέες ικανότητες. Κάντε αίτηση για μία δουλειά.

2. Κοιτάξτε αυτό που θέλετε σαν πρώτο βήμα για την επίτευξη μίας πρόκλησης.

Με το να φαντάζεστε τον εαυτό σας στην δουλειά που θέλετε, μπορείτε να δημιουργήσετε την ίδια διαίσθηση και στους γύρω σας.

3. Αξιολογήστε την ικανότητά σας.

Γράψτε κάπου όλες τις ικανότητες και τις δυνατότητες που διαθέτετε. Μην παραλείψετε και ευρύτερα ταλέντα, που μπορούν να σας βοηθήσουν στο μέλλον.

4. Δημιουργήστε το δικό σας περιβάλλον.

Αντί να βρίσκεστε σε έναν χώρο εργασίας που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σας, αναμορφώστε το μέσο των πράξεών σας. Εργαστείτε με την ομάδα σας με ένα τρόπο που θα αποπνέει αλήθεια, εμπιστοσύνη. Κάνοντάς το αυτό θα προσελκύετε ανθρώπους με παρόμοιες αξίες με εσάς και το περιβάλλον σας θα εξελιχθεί σε ένα μέσα στο οποίο θα θέλετε να εργαστείτε.

5. Προσποιηθείτε μέχρι να τα καταφέρετε.

Συμπεριφερθείτε σαν να τα γνωρίζετε όλα. Υιοθετήστε αυτή την νοοτροπία και θα σας βοηθήσει να πάρετε περισσότερα ρίσκα και να ξεπεράσετε κάθε φόβο και αποτυχία.

6. Να είστε η αλλαγή που εύχεστε να δείτε

Μόλις κάνετε τα κατάλληλα βήματα για να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας μην ξεχάστε πως μπορεί να υπάρχει και κάποιος άλλος που ίσως χρειάζεται βοήθεια. Διαλέξτε κάποιον άλλο στη δουλειά σας να σας δει εν δράσει. Κάθε εβδομάδα να του δίνετε ανατροφοδότηση. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσετε ο ένας τον άλλο να απελευθερώσετε τα ταλέντα σας και να ανυψώσετε την αυτοπεποίθησή σας.

7. Εκπαιδευτείτε

Υπάρχουν εξειδικευμένα σεμινάρια που θα σας δώσουν όλη τη γνώση και τα εργαλεία για να καλλιεργήσετε την αυτοπεποίθησή σας προσωπικά και επαγγελματικά. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε και προσεγγίζετε τα πράγματα στο χώρο της δουλειάς και σίγουρα καλύτερες μέρες και μία πιο επιτυχημένη καριέρα σας περιμένει.

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.