Αυτοπεποίθηση: πώς να αποκτήσετε ακόμα περισσότερη

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Η αυτοπεποίθηση ξεκινά από εσάς. Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ξεκινά και τελειώνει μαζί μας, επειδή μπορούμε παίρνουμε τις αποφάσεις και κάνουμε τις επιλογές για εμάς. Το να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι μπορούμε να επιλέξουμε να έχουμε αυτοπεποίθηση μας βοηθά να προχωρούμε προς την πραγματική αυτοπεποίθηση. 

Μόλις αρχίσετε να πιστεύετε ό,τι λέτε στον εαυτό σας, τα επίπεδα εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης μπορούν να αυξηθούν μαζί με την επιτυχία, την ευτυχία και την ικανοποίησή σας. Ας δούμε κάποια βήματα που θα σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας προς την αυτοπεποίθηση.

  1. Μην ακούτε αυτοπεριοριζόμενες σκέψεις

Αυτοπεποίθηση: πώς να αποκτήσετε ακόμα περισσότερη

Είτε μας τις εμφύσησαν οι γονείς μας ή άλλες μορφές ενηλίκων στη ζωή μας, οι περιοριστικές πεποιθήσεις μας θα μπορούσαν να μας πείσουν να επικεντρωθούμε σε αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε ή σε κάτι που δεν θα ήταν ποτέ δυνατό. Θυμηθείτε, ωστόσο, ότι κάποτε ήμασταν ενθουσιώδη παιδιά που πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε ή να κάνουμε το οτιδήποτε!

Όπου είναι δυνατόν, είναι σημαντικό να ηρεμήσετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις που παρέχουν λόγους για τους οποίους δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Αντ ‘αυτού, δοκιμάστε κάτι νέο και δείτε τι συμβαίνει. Εάν το πετύχετε, μπορείτε να αποδείξετε στον εαυτό σας ότι οι αυτοπεριοριζόμενες πεποιθήσεις δεν έχουν βάση.

  1. Μην βασίζεστε πάντα στη μνήμη σας για ακριβείς πληροφορίες

Η μνήμη μας μας εξυπηρετεί καλά σε ορισμένες καταστάσεις. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι ο χειρότερος εχθρός μας. Αυτό συμβαίνει επειδή συνοδεύεται με την προκατάληψη επιβεβαίωσης που είναι ήδη ενσωματωμένη.

Η μνήμη του εγκεφάλου μας δεν αποθηκεύει πληροφορίες με τον ίδιο τρόπο που παρουσιάστηκε αρχικά. Αυτό που βλέπουμε και θυμόμαστε βασίζεται στις προϋπάρχουσες πεποιθήσεις, τις αξίες και την αυτοαντίληψή μας.

Εάν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, τότε ο εγκέφαλός σας τείνει να επιβεβαιώσει αυτές τις ιδέες, ενισχύοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σας. Κάθε φορά που θυμάστε ένα συγκεκριμένο γεγονός, σκέφτεστε τις κακές πτυχές του, όπως τα λάθη που κάνατε.

Βελτιώσετε λοιπόν, την εικόνα που έχετε στο μυαλό σας για εσάς και δημιουργήστε προοπτικές, σαν να είναι κάποιος που σέβεστε και θαυμάζετε, όπως μέλος της οικογένειας, φίλος, συνάδελφος κ.ο.κ. Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός σας για το πρόσωπο που προσφέρει την προοπτική θα σας βοηθήσουν να δείτε πέρα ​​από τις δικές σας σκέψεις για το θέμα. Αυτές οι εξωτερικές εντυπώσεις μπορεί να είναι πολύτιμες για να σας βοηθήσουν να ξανασκεφτείτε τα πράγματα και να εστιάσετε ξανά στα θετικά.


Διαβάστε επίσης: Helen Keller. Ένα σύμβολο αυτοπεποίθησης και επιμονής


  1. Απαλλαγείτε από αρνητικούς διαλόγους που κάνετε με τον εαυτό σας.

Αυτοπεποίθηση: πώς να αποκτήσετε ακόμα περισσότερη

Οι αρνητικές σκέψεις βλάπτουν την αυτοπεποίθησή σας, αλλά μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας χρησιμοποιώντας θετικές επιβεβαιώσεις για να μεταμορφώσετε τη νοοτροπία σας και τον τρόπο αντιμετώπισης προκλήσεων και εμποδίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βάζετε οι ίδιοι μπροστά σας.

Μπορείτε να μιλήσετε στον εαυτό σας, υπενθυμίζοντας του τις ικανότητες και τα επιτεύγματά σας. Αυτές οι συνομιλίες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε μια πρόκληση, εξετάζοντας το τι μπορείτε να κάνετε ή πώς μπορείτε να βρείτε μια πιθανή λύση. 

  1. Αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές

Η έλλειψη εμπιστοσύνης προέρχεται συχνά από αρνητικές σκέψεις που μας απομακρύνουν. Αυτές οι σκέψεις καταστρέφουν την εικόνα που έχουμε για εμάς. Δεν είναι εύκολο να τις ξεφορτωθούμε. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να καταπνίξετε κάθε αρνητική σκέψη με πολλαπλές θετικές σκέψεις. Έχετε θετικές επιβεβαιώσεις έτοιμες να πείτε στον εαυτό σας δυνατά. Σκεφτείτε κάθε θετική ιδέα προτού πείτε ή σκεφτείτε άλλη αρνητική.

Μην το σκέφτεστε ως καταστολή αρνητικών σκέψεων, γιατί θα εξακολουθούν να είναι εκεί για να επηρεάσουν αργότερα την αυτοπεποίθησή σας. Αντ’ αυτού, αναγνωρίστε τις κακές σκέψεις και την έλλειψη αυτοπεποίθησης προτού τις αντικαταστήσετε με έναν εσωτερικό διάλογο που αποτελείται από θετικές ιδέες, συμπεριλαμβανομένων των επιτευγμάτων και των ικανοτήτων σας.

  1. Να είστε περίεργοι

Αυτοπεποίθηση: πώς να αποκτήσετε ακόμα περισσότερη

Όχι περίεργοι με την έννοια της παραξενιάς, αλλά της δεκτικότητας σε νέες εμπειρίες. Η περιέργεια θα σας βοηθά να μεγαλώσετε, θα σας παρακινήσει να δοκιμάσετε νέα πράγματα και να είστε ανοιχτοί σε νέες προοπτικές και ιδέες. Η διαδικασία βίωσης αυτών των νέων πραγμάτων, προοπτικών και ιδεών μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

Η δεκτικότητα σε νέα ερεθίσματα θα βοηθήσει το μυαλό σας να επικεντρωθεί ενεργά με κάτι, θα σας οδηγήσει σε νέες κατευθύνσεις που δεν γνωρίζετε ότι ήταν δυνατές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο. Τυχόν θετικά αποτελέσματα που δημιουργείτε, με τη σειρά τους, θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησής σας.

  1. Κερδίστε τον έλεγχο αντιμετωπίζοντας τους φόβους σας

Όταν αισθανόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο, υπάρχει μια αίσθηση εμπιστοσύνης και άνεσης που μας περιβάλλει. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται αντίθετο, αυτή είναι η στιγμή να πλησιάσουμε αυτό που μας τρομάζει. Με αυτόν τον τρόπο, ακολουθούμε ενεργά αυτό που μας φοβίζει και μπορούμε να εξαλείψουμε την απειλή και τον φόβο.

Το αποτέλεσμα της δράσης μας μάς κάνει πιο σίγουρους γιατί αισθανόμαστε πιο ικανοί. Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση ότι δεν μας συνέβη τίποτα κακό όταν ακολουθήσαμε αυτό που μας φοβέριζε, είναι μια ακόμα νίκη στον αγώνα για την κατάκτηση της αυτοπεποίθησης. 

  1. Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας

Αυτοπεποίθηση: πώς να αποκτήσετε ακόμα περισσότερη

Όταν βλέπετε άλλους και τα επιτεύγματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι εύκολο να χάσετε την εμπιστοσύνη στο εαυτό σας. Συγκρίνοντας τον εαυτό σας με τους άλλους, μπορεί να πιστεύετε ότι έχετε αποτύχει ή δεν αξίζει τον κόπο να συνεχίζετε να προσπαθείτε, γιατί φαίνεται ότι οι άλλοι έχουν πολύ περισσότερα χρήματα, θαυμασμό, επιτυχία κ.τ.λ.

Τίποτα καλό δεν προέρχεται από τη σύγκριση του εαυτού μας με άλλους. Αυτοί οι άλλοι άνθρωποι δεν είστε εσείς. Οι ιστορίες τους είναι διαφορετικές. Επίσης, δεν γνωρίζετε πόσες φορές μπορεί να έχουν αποτύχει ή έχουν κάνει λάθη. Δεν έχει νόημα να κάνετε κρίσεις βάσει μόνο των ορατών, πολύ επεξεργασμένων τμημάτων της ζωής κάποιου άλλου, όταν η πορεία και η ζωή σας είναι εντελώς διαφορετικές.

Αν πρέπει να συγκρίνετε, τότε χρησιμοποιήστε τον εαυτό σας ως μέτρο μέτρησης. Όταν το κάνετε, ίσως μπορείτε να δείτε πόσο μακριά έχετε φτάσει, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων. Αυτά τα επιτεύγματα είναι αυτά που πρέπει να σας κάνουν να προσπαθείτε να γίνεστε καλύτεροι.


 Διαβάστε επίσης: Μήπως πέφτει η αυτοπεποίθησή σου από τα φίλτρα του Instagram;


  1. Αποκτήστε νέες δεξιότητες και εμπειρία

Κάντε αλλαγές σε εκείνους τους τομείς όπου πιστεύετε ότι σας λείπουν, παρακολουθώντας μαθήματα που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε νέες δεξιότητες. Στη συνέχεια, βάλτε αυτές τις δεξιότητες στη δουλειά και αποκτήστε νέες εμπειρίες. Καθώς βελτιώνετε αυτές τις δεξιότητες και επεκτείνετε τις δυνατότητές σας, η αυτοπεποίθησή σας θα αυξηθεί δραματικά. 

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.