Αυτοκίνητο χωρίς οδηγό στο Ηνωμένο Βασίλειο

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Αυτοκίνητο χωρίς οδηγό στο Ηνωμένο ΒασίλειοΕάν πιστεύατε ότι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα τα βλέπατε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ήρθε η ώρα να διεψεύσθητε! Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα κυκλοφορήσουν δοκιμαστικά σε δημόσιους δρόμους αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς.

Μέχρι στιγμής τα αυτόνομα οχήματα δοκιμάζονται σε ιδιωτικές πίστες. Πρόκειται για οχήματα που οδηγούνται από ένα σύστημα με αισθητήρες και κάμερες. Τα συγκεκριμένα αμάξια λογίζονται μελλοντικά ως ασφαλέστερη και πιο αποδοτική λύση για τις μετακινήσεις, σε σύγκριση με τα συμβατικά. Ως μέτρο ασφαλείας, στα συγκεκριμένα αμάξια, θα υπάρχει και «αναπληρωματικός» οδηγός, για να πάρει τον έλεγχο σε επείγουσα περίπτωση.

Τα σχέδια για τις συγκεκριμένες δοκιμές ήρθαν στο φως από το Υπουργείο Μεταφορών της χώρας. Πρόκειται για επένδυση 28 δισεκατομμυρίων λιρών, με σκοπό τη μείωση της συμφόρησης στους δρόμους. Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, έχουν την ικανότητα να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, με συγκεκριμένα όρια ταχύτητας και χωρίς να αλλάζουν λωρίδες.

Για τη δοκιμαστική διαδρομή, τα αυτοκίνητα θα κάνουν πορεία σε συνοικιακούς δρόμους, που δεν έχουν μεγάλη κυκλοφορία ενώ θα βρίσκονται σε ημι-αυτόνομη λειτουργία, ώστε να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης. Συγκεκριμένα, θα δοκιμαστούν από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία έχει ξανακάνει έλεγχο σε αυτόνομα αυτοκίνητα της εταιρείας Nissan γύρω στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, έρχεται σε συνέχεια σχετικών δοκιμών και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως τη Νεβάδα, τη Φλόριντα και την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στις οποίες έχει περάσει νομοθεσία για τη χρήση αυτόνομων οχημάτων.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr