Αυτοΐαση: η δύναμη του νου στη θεραπεία

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Η ανθρώπινη φύση είναι συνυφασμένη με τον πόνο και την ασθένεια. Χάρη στις ραγδαίες εξελίξεις της Ιατρικής τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε κατά πολλά έτη το προσδόκιμο μίας ποιοτικής ζωής. Έχετε σκεφτεί ,όμως, ποτέ το ρόλο της σκέψης στη θεραπεία μίας ασθένειας ή κάποιας δυσάρεστης σωματικής κατάστασης; Είναι τόσο ισχυρή η δύναμη του νου; Η επιστήμη απαντάει με ένα μεγάλο «ναι»! Παρακολουθήσαμε το διεθνές συνέδριο αυτοθεραπείας «HealSummit» και σας παραθέτουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματά μας σχετικά με την αυτοΐαση και τη δύναμη των σκέψεων στη θεραπεία.

Τι είναι η διαδικασία της αυτοΐασης;

Το σώμα μας είναι σε μία συνεχόμενη αλληλεπίδραση με την ψυχική μας διάσταση.  Όταν είμαστε στεναχωρημένοι, αγχωμένοι, θυμωμένοι, αυτό αντανακλάται άμεσα στο σώμα μας και επηρεάζει όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του.  Aντίστροφα, όταν το σώμα μας ασθενεί, αναπόφευκτα επηρεάζει την ψυχική μας διάθεση. Για το λόγο αυτό λοιπόν, είναι εύκολο να αντιληφθούμε πως η ψυχή και το σώμα δεν αποτελούν δύο ξεχωριστές οντότητες, αλλά δρουν σαν μία.

Συνεπώς, η αυτοθεραπεία στηρίζεται στη δύναμη των σκέψεων πάνω στα σωματικά συμπτώματα πόνου ή δυσφορίας. Πώς μπορούμε να «εκμεταλλευτούμε» αυτή την εντυπωσιακή λειτουργία και να γίνουμε πιο υγιείς;

Είναι η ικανότητα της αυτοΐασης γραμμένη στο DNA μας;

Όλα τα ζωντανά όντα είναι εκ γενετής εξοπλισμένα από τη φύση να ζήσουν με αυτάρκεια, διαθέτοντας μία καλή υγεία. Η κακή υγεία είναι μια αφύσικη κατάσταση για κάθε έμβιο ον. Η διαδικασία της αυτοϊασης του σώματος είναι αυτόματη σε κάθε ζωντανό σύστημα, όπως ακριβώς και η διαδικασία της αναπνοής, της πέψης, της αναπαραγωγής κτλ. Αν δεν υπήρχε, ο άνθρωπος θα ήταν καταδικασμένος να φύγει από τη ζωή ακόμα και σε μετεφηβικές ηλικίες, μιας και κατά τη διάρκεια της ζωής του, νοσεί αρκετές φορές από σοβαρές ασθένειες, και δεν το γνωρίζει καν, μιας και ο οργανισμούς φροντίζει να τις εξουδετερώνει άμεσα.

Τι σημαίνει ότι ένας οργανισμός είναι σε πλήρη ισορροπία;

Η υγεία είναι μια φυσιολογική και φυσική κατάσταση της ζωής και χαρίζει στον άνθρωπο αρμονία και ισορροπία. Κάθε ζωντανός οργανισμός έχει την έμφυτη ιδιότητα της ομοιόστασης, που είναι η αυτόματη ικανότητά του να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες στο εσωτερικό του, παρά τις εξωτερικές μεταβολές. Μόνο με μία ισορροπημένη ζωή, απ’ όλες τις απόψεις, είναι δυνατή η ομοιόσταση.

Τι είναι το φαινόμενο «Placebo»;

Όλη η ιατρική κοινότητα έχει αποδείξει την λειτουργικότητα του φαινομένου Placebo σε πειράματα, για τον έλεγχο νέων φαρμάκων, δηλαδή το πώς οι ασθενείς αντιδρούν θετικά ως προς τα εικονικά φάρμακα, σαν να ήταν αληθινά φάρμακα. Το ερώτημα που ευλόγως προκύπτει είναι γιατί δεν χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς η ευεργετική επίπτωση, που ο νους με τη δύναμη της πίστης στην ίαση, παράγει. Το φαινόμενο Nocebo, από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται όταν κάποιος επιδεινώνει από μόνος του την κατάσταση της υγείας του μέσω της αρνητικής σκέψης.  Αυτή λοιπόν είναι η τρομερή δύναμη της σκέψης στον οργανισμό μας και σίγουρα θα ήταν ωφέλιμο να την κατανοήσουμε και να την χρησιμοποιήσουμε για την μακροημέρευσή μας, με καλή ποιότητα ζωής.

Ποια είναι η δύναμη του νου πάνω στην ίαση;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια θετική συναισθηματική στάση είναι περισσότερο σύμφωνη με την καλή υγεία ενώ μια αρνητική στάση είναι μια διαρκώς ανοιχτή πόρτα στην κακή υγεία και την υποτροπή. Συνεπώς, ο καθένας λαμβάνει πάντα αυτό που έχει στο νου του, μιας και κατά κάποιον τρόπο το προκαλεί. Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε;

Συμπερασματικά, και δεδομένου ότι η συναισθηματική στάση έχει άμεση σχέση με το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ένα πρόσωπο που εκφράζει ευτυχία, γέλιο, αγάπη, καλοσύνη και κατανόηση είναι πολύ λιγότερο πιθανό να παρουσιάσει μια ασθένεια από ότι ένα πρόσωπο που εκφράζει θυμό, φόβο, αμφιβολία, δυσαρέσκεια, κατάθλιψη και ανησυχία. Εν κατακλείδι, οι θετικές σκέψεις, τα φυσικά τρόφιμα, αρκετό νερό, οι θετικές επιβεβαιώσεις, τα βότανα, η άσκηση, ο ήλιος, κτλ. αποτελούν στοιχεία που επηρεάζουν άμεσα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αξιοποιώντας λοιπόν τις δυνατότητες του νου, θα ζήσουμε μια όμορφη μακρόχρονη ζωή, με περισσότερη υγεία, ηρεμία, ευτυχία και σωματική και ψυχική ισορροπία.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…